top of page
Modern condominium building with trees

Mit kell tudni a társasházi elektromos autó töltésről a közös képviselőknek?

Az elektromos autók számának növekedésével az otthoni töltés egyre inkább előtérbe kerül. Családi házakban ez viszonylag egyszerűen megoldható, de a társasházi lakóknak sem kell lemondaniuk az otthoni töltés kínálta előnyökről. 

Az előnyök közé tartozik, hogy sokkal kényelmesebb, hiszen nincs limitálva a töltés ideje. Emellett pedig ez a legköltséghatékonyabb megoldás elektromos autó töltésre: négyszer olcsóbb mint az utcai töltés.

A társasházi autó töltésnek több típusa is van. Egyrészt csoportosíthatjuk a használatra jogosultak alapján, aszerint, hogy melyik hálózatra csatlakoznak, illetve hogy egyénileg vagy csoportosan kerül megoldásra a töltés. 

Az elektromos autó töltés kiépíthetősége társasházakban mindig az egyik kérdéses pont. Ez függ a társasház elektromos hálózatának állapotától és a saját/közös órán rendelkezésre álló kapacitástól. 

A társasházi elektromos autó töltés kiépítéséhez elkerülhetetlen, hogy közös képviselőként megismerje a különböző megoldási lehetőségeket és a biztonságos kiépítés szempontjait.

Mi az a társasházi elektromos autó töltés?

A társasházi elektromos autó töltés a társasházi lakók számára megvalósított otthoni töltés. Az ilyen típusú töltésnél a társasház területére kerül egy elektromos autó töltő, amit egy vagy több lakó tud használni. A társasházi autó töltés előnye, hogy nem kell az utcai töltőkre várni,  és megfizetni az utcai töltés árát, ami akár négyszer magasabb lehet. 

Miért fontos a társasházi elektromos autó töltés?

Az elmúlt évben számos olyan változás történt ami előtérbe helyezi a társasházi elektromos autó töltést. Az elektromos autók száma évről évre nő, és a nyilvános töltés jelentősen megdrágult 2023 januárjában. 

Ezen okok miatt az otthoni töltés a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kaphat, így érdemes minél előbb felkészülni az autótöltési igények megsokszorozódására társasházakban is. 

 

Sok társasházban már jelenleg is felmerült az igény, amit az esetek többségében a lakók maguknak oldanak meg. Ez nagy valószínűséggel azt eredményezi, hogy különböző márkájú töltők lesznek a garázsban, mely a kezdeti időszakban még nem jelent problémát.

Egy-két év múlva - amikor már nem lesz minden lakónak lehetősége töltőt igényelni - egy egységes rendszer bevezetése lesz szükséges. Ennek feltétele, hogy a töltők azonos márkájúak legyenek, alkalmasak energiamenedzsmentre és tudjanak kommunikálni egymással (ez sokszor felhő alapú, egy eleme a modbus mérő). Ez azzal járna, hogy azon lakóknak akik már vásároltak autó töltőt, le kellene azt cserélniük, ami nagy költséget jelent számukra.

 

Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felmérni a közép és hosszútávú igényeket is, és ennek megfelelően elkezdeni a társasházi elektromos autó töltés megvalósítását. Közös képviselőként érdemes egy olyan megoldást találni ami hosszú távon biztosítja a társasházi elektromos autó töltést. 

Miért érdemes kibővíteni a társasházat elektromos autó töltési lehetőséggel?

Az elektromos autó töltési lehetőség biztosítása növeli az elektromos autóval rendelkező lakók elégedettségét és kényelmét. Emellett az elektromos autó töltők jelenléte növeli az ingatlan értékét és vonzerejét a potenciális vásárlók és bérlők számára. Egyre több potenciális vásárló vagy bérlő keresi az elektromos járművekhez megfelelő töltési lehetőséget, ami megkülönböztető tényező lehet társasházak között.

Honnan tudhatom, hogy vajon megfelelő-e a jelenlegi elektromos infrastruktúra a társasházi elektromos autó töltés ellátására?

A jelenlegi elektromos infrastruktúra megfelelőségét elektromos autó töltés ellátáshoz a fővezetéki elektromos hálózat állapotától függ. 

Az elektromos hálózat megfelelőségének vizsgálatához egy szakértő cég helyszíni felmérése szükséges. 

Vannak azonban olyan tényezők, amik szükségesek a töltés megvalósításához, mint például az hogy a parkolót csak a lakók használják. Bizonyos feltételek hiánya, mint a közös órán rendelkezésre álló minimális kapacitás meggátolják a kiépítést. 

Az elektromos hálózat megfelelőségének vizsgálatához és a kiépíthetőség megállapításához egy szakértő cég helyszíni felmérése szükséges. 

Milyen körülmények között építhető ki a társasházi elektromos autó töltési hálózat?

A társasházi elektromos autó töltési hálózat kiépíthető az alábbi körülmények fennállása esetén.

 • Az elektromos hálózat megfelelő állapotban van

 • Tűzszakaszhatárok megfelelően kialakítottak

 • A parkolót/garázst csak a lakók használhatják

 • Van minimális kapacitás a közösségi órán (legalább 3*16 A)

Milyen körülmények között nem építhető ki a társasházi elektromos autó töltési hálózat?

A társasházi elektromos autó töltési hálózat nem építhető ki az alábbi körülmények fennállása esetén.

 • A társasház fővezetéki hálózata elavult

 • Tűzszakaszhatárok nincsenek megfelelően kialakítva

 • A parkolót/garázst nem csak a lakók használhatják (például panelek esetén)

 • Kevés a kapacitás a közösségi órán (kevesebb mint 3*16 A)

Hogyan történik a helyszíni felmérés az elektromos autó társasházi töltésének kiépítése előtt?

A helyszíni felmérés az alábbi lépésekből áll:

 

 1. Kapcsolatfelvétel

 2. Időpont egyeztetés a helyszíni felmérésre

 3. Saját óra vagy közös óra kapacitásának felmérése

 4. Nyomvonal hosszának felmérése

 5. Parkolóhely megtekintése

Mennyibe kerül az előzetes helyszíni felmérés?

Az előzetes helyszíni felmérés költsége 0 - 60000 Ft között mozog.

A legtöbb cég ingyenesen nyújtja ezt a szolgáltatást az ajánlatadás előtt, többek között az Evergy Kft is.

Vannak cégek ahol távolság alapján kiszállási díjat számítanak fel.

Milyen típusai vannak a társasházi elektromos autó töltésnek?

A társasházi elektromos autó töltésnek két fő típusa van, a megosztott töltő és a saját töltő. 

Az egyik lehetőség, egy megosztott töltő telepítése, amit több lakó is használhat felváltva. Ez abban az esetben jó megoldás ha nincsenek személyre szóló parkolóhelyek a társasházban. 

A másik esetben a lakó saját parkolóhelyén kerül kiépítésre a saját töltője, amit csak ő használhat. Ez a megoldás akkor alkalmazható ha a parkolóban névre szóló helyek vannak. 

A társasházi elektromos autó töltés típusai saját töltő esetében még tovább bonthatóak, az alábbi szempontok alapján.

 • Megoldás egységessége

 • Csatlakozási pont/ használt hálózat

Megoldás egységessége alapján

A társasházi elektromos autó töltés kiépítése kapcsán az egyik leggyakoribb kérdés, hogy egyéni kiépítést vagy egységes infrastruktúrát válasszanak a lakók. 

A társasházi elektromos autó töltés egyéni kiépítése azt jelenti, hogy a lakók külön-külön oldják meg a töltő telepítését.

 

Egységes infrastruktúra esetén egy központi rendszer kerül kiépítésre a közös órára csatlakozva, mely minden lakó számára lehetővé teszi az elektromos autó töltő kiépítését, optimálisan elosztva a rendelkezésre álló energiát.

Ennek feltétele, hogy azonos márkájú töltők kerüljenek kiépítésre, és ehhez a rendszerhez csatlakozzanak a későbbi igénylők is. 

Csatlakozási pont/ használt hálózat alapján

Az egyéni kiépítés megvalósítható a lakó saját órájáról vagy a társasház közösségi órájáról. A harmadik lehetőség az új mérőóra kinyitása, ami azt jelenti, hogy a lakó a szolgáltatótól egy új mérőórát igényel, amelyet kizárólag elektromos autó töltésre használ.

Ez egy hosszú és időigényes folyamat, így elsősorban a meglévő hálózatra való csatlakozást javasoljuk.

 

A saját óra azt jelenti, hogy az adott lakó a saját fogyasztásmérőjére csatlakozik rá, amiről a többi elektromos berendezést is megy. Innen indul a kábelezés a lakó saját parkolóhelyére. 

 

Második lehetőség a közös óra, mikor a lakó a társasházi közösségi mérőre kapcsolódik rá. Innen indul a kábelezés a lakó saját parkolóhelyére. 

Milyen előnyei vannak a saját órának?

A saját óra előnyei.

 • Könnyen nyomon követhető fogyasztás

 • Kiépítés egyszeri költség

 

Saját óra esetén a fogyasztás nyomon követése egyszerű, a költségét pedig a villanyszámla fogja tartalmazni. Ebben az esetben a kiépítés egyszeri költséget jelent a lakó számára. Jó megoldás ha az óra és a parkoló közel van egymáshoz, azaz egy szinten van.​

Milyen hátrányai vannak a saját órának?

A saját óra hátrányai:

 • Költséges, ha a parkolóhely messze van az órától

 • Korlátozott töltési sebesség

 • Esetlegesen órabővítés szükségessége

 

Ez a megoldás rendkívül költséges (akár milliós nagyságrendű) is lehet ha a saját óra és a parkolóhely messze van egymástól. 

Ha a lakás a 4. a parkolóhely pedig a -2 emeleten van akkor szinten megoldhatatlan a szabványos kivitelezés.

Ezen kívül az óra kapacitása általában csak kisebb töltési sebességet tesz lehetővé (3,6 kW vagy 7,4 kW), ennél gyorsabb töltési sebességhez gyakran szükséges az óra bővítése. Ez utóbbi kiküszöbölhető energiamenedzsment alkalmazásával.

Milyen előnyei vannak a közös órának?

A közös óra előnyei.

 • Gyors és költséghatékony megoldás

 • Egyszerűbb kivitelezés

 

A közös órára csatlakozás egy gyors megoldást jelenthet, valamint a kivitelezés is egyszerű, mert legtöbb esetben egy szinten van az óra és a parkoló. Így nincs szükség a szintek közötti faláttörésre és tűzszakasz helyreállításra, ami a kiépítés költségeit is csökkenti. 

Milyen hátrányai vannak a közös órának?

A közös óra hátrányai:

 • Nehéz a fogyasztás nyomon követése

 • Hosszútávon kapacitáshiányt okoz

 

A közös órára csatlakozáskor nehéz az egyéni fogyasztás és az autó töltésre használt energia nyomon követése. 

Érdemes almérőket kialakítani minden egyes töltőhöz, amit manuálisan le kell olvasni.

Ha túl sokan csatlakoznak rá a közös órára akkor túlterhelik a rendszert, ami áramkimaradáshoz vezet. 

A különböző megoldások részleteiről, kivitelezéséről, finanszírozásáról készítettünk egy összefoglalót, ami útmutatóként szolgálhat a megfelelő társasházi elektromos autó töltési típus kiválasztásához. 

Saját óra / közös óra
Hátrányok
Előnyök
Saját óra
 • Költséges, ha a parkolóhely messze van az órától

 • Korlátozott töltési sebesség

 • Esetlegesen órabővítés szükségessége

 • Könnyen nyomon követhető fogyasztás

 • Kiépítés egyszeri költség

Közös óra
 • Nehéz a fogyasztás nyomon követése

 • Hosszútávon kapacitáshiányt okoz

 • Gyors és költséghatékony megoldás

 • Egyszerűbb kivitelezés

Milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy ki lehessen építeni az elektromos autó töltési rendszert a társasházban?

A társasházi elektromos autó töltési hálózat kiépítéséhez az alábbi engedélyekre lehet szükség:

 • Tulajdonos jóváhagyása (ha bérlő igényli a töltőt)

 • Közös képviselő engedélye

 • Közgyűlési jóváhagyás

Ha egyénileg történik a kiépítés a lakó saját órájáról, akkor nincs szükség külön engedélyre, csak abban az esetben ha bérlő szeretné kiépíttetni a töltést. Ekkor a lakás és parkolótulajdonosának engedélye szükséges.

Ha egyénileg történik a kiépítés a közös óráról vagy megosztott töltő kerül megvalósításra, akkor a közös képviselő jóváhagyása szükséges. 

Egységes infrastruktúra esetén, mivel ez az egész társasházat érinti a közgyűlésen kell jóváhagyni a megoldást, egyszerű többséggel. 

Szükséges engedélyek
Tulajdonos jóváhagyása
Közös képviselő engedélye
Közgyűlés jóváhagyása
Saját óra
Szükséges

Szükséges

Nem szükséges

Közös óra

Szükséges

Szükséges

Nem szükséges

Megosztott töltő

Szükséges

Szükséges

Nem szükséges

Egységes infrastruktúra

Szükséges

Szükséges

Szükséges

Az Evergy-ről - Miért minket válassz?

Az Evergy egy elektromos autó töltők telepítésére szakosodott cég, mely saját kivitelező csapattal rendelkezik.

 

Gyors és biztonságos megoldást nyújtunk otthoni töltés kiépítésére.

Az Evergy előnyei.

 • Hosszútávú megoldás

 • Teljeskörű szolgáltatás

 • Zéró költség a társasháznak

 • Értéknövelő hatás

Azonos töltőkből álló autó töltő infrastruktúra

Hosszútávú
megoldás

Rendszerünk bővíthető, így hosszú távon oldja meg az autók töltését, így ezzel Önnek nem lesz plusz feladata.

Számológép és persely jelképezi a megtakarítást

Zéró költség a társasháznak!

A társasháznak és a töltést nem igénylő lakóknak nem került költségébe az autó töltési rendszer kiépítése.

Emberek néznek különböző elemzéseket

Teljeskörű
szolgáltatás

Az igény felmerülésétől a megvalósításon át az üzemeltetésig minden lépésben segítségére leszünk.

Ház átadása

Értéknövelő
hatás

A töltőállomás kiépítése növeli a társasház értékét és előnyösebbé teszi azt a potenciális bérlők szemében.

Az ilyen ajánlatoknál  a közgyűlés jóváhagyása szükséges.

 

Igény esetén szívesen elmegyünk a közgyűlésre, ahol  bemutatjuk a lehetőséget és válaszoltunk a felmerülő kérdésekre.

Az eddig felmerült kérdésere a GYIK oldalon talál választ. 

Az előző lépések után elkezdődhet a (központi) rendszer kiépítése.

Ajánlattípustól függően vagy egy gerinchálózatot építünk ki amiről leágaztatjuk a töltőket, vagy sugaras rendszert alakítunk ki. 

A rendszer kiépítése 2-10 napot vesz igénybe átlagosan.

Készítünk egy ajánlatot az egész társasházra vonatkozóan!

Az ajánlatkészítésnél figyelembe vesszük a rendelkezésre álló kapacitás, a társasház sajátosságait, és a bővíthetőséget.

Ajánlattípusainkról bővebben a szolgáltatásaink oldalon olvashat.

Hogy néz ki a társasházi elektromos autó töltő kiépítésének folyamata?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

A kapcsolatfelvételt megteheted:

1. A jobb oldali form kitöltésével. Kollégáink néhány napon belül felveszik Önnel a kapcsolatot. 

2. A kapcsolat oldalon található elérhetőségeink valamelyikén.

Kapcsolatfelvételi form

Jelezd felénk igényedet, és mi segítünk a folyamat további lépéseiben!

Kérd ingyenes helyszíni felmérésünket!

Műszaki kollégáink egy előre egyeztetett időpontban kimennek társasházba és felmérek a rendelkezésre álló kapacitást. 

A helyszíni felmérésről bővebben cikkünkben  olvashat. 

Az ajánlat elfogadását követően szerződést kötünk a társasházzal!

A szerződés általában egy hosszútávú együttműködéssel jár, ami biztosítja a rendszer bővíthetőségét.

 

Az új igények kezelése így nem jelent további feladatot.

Segítünk a lakók töltési igényeinek felmérésben!

Kiküldtünk egy igényfelmérő formot, és a társasházban is elhelyeztünk információs anyagokat a töltési lehetőségről.

A igények kezelése így könnyen és gördülékenyen fog haladni.

A telepítést követően vállaljuk a töltők üzemeltetését is igény esetén.

Az üzemeltetés magában foglalja a számlázást, a karbantartást és a műszaki segítségnyújtást.

 Bármilyen felmerülő kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Azon lakóknak akik igényelték telepítjük a töltőt a saját parkolóhelyükre!

A telepítést szakképzett villanyszerelőink végzik a  szabványoknak megfelelően.

Az elektromos autó töltő telepítése átlagosan fél-1 napot vesz igénybe. 

Mennyibe kerül a társasházi elektromos autó töltési rendszer kiépítése?

A társasházi elektromos autó töltési rendszer a társasháznak és a szolgáltatást nem használóknak nem jelent költséget.

 

Az elektromos autó töltő kiépítési szolgáltatásunkat úgy alakítottuk ki, hogy csak a felhasználóknak jelent költséget, aminek értéke a választott megoldástól függ. 

 

Az Evergy Kft több különböző megoldás kínál a társasházi elektromos autó töltés kiépítésére:

 • Egyéni telepítés saját óráról vagy közösségi óráról

 • Csomagajánlat

 • Szolgáltatási ajánlat

Az elektromos autó társasházi töltésének kiépítési költsége a választott megoldástól függ.

Az egyes megoldásokról részletesebben az elektromos autó töltő telepítés oldalonkon olvashat.

 

Hogy történik a társasházi elektromos autó töltés elszámolása?

A társasházi elektromos autó töltés elszámolásának módja attól függ, hogy saját órás vagy közösségi órás csatlakozással történt a kiépítés.

 

Saját órás csatlakozás esetén az energia elszámolása a többi fogyasztóval együtt történik, így ennek költsége a villanyszámlán fog megjelenni. Ezzel a közös képviselőnek nincs külön feladata.

Közösségi órás csatlakozásnál a közös képviselő az almérőről leolvassa az autó töltő fogyasztását és a közös költség részeként kiszámlázza azt az adott lakónak. 

Hogy történik a társasházi elektromos autó töltés elszámolása megosztott töltő és egységes infrastruktúra esetén?

A társasházi elektromos autó töltés elszámolásának módja megosztott töltő vagy egységes infrastruktúra esetén RFID kártyánként történik. 

Az RFID (Radio-Frequency Identification) kártya egy olyan technológiai eszköz, amelyet azonosításra és adatok tárolására használnak. Az RFID kártyákon egy kis rádiófrekvenciás chip található, amely információkat tartalmaz, például egyedi azonosítót. Ezeket az adatokat vezeték nélkül továbbítják egy RFID olvasóhoz, amely elektromágneses hullámok segítségével kommunikál a kártyával.

Ezek a kártyák gyakran könnyűek, hordozhatók és viszonylag olcsók, ami miatt széles körben elterjedtek az iparban és a mindennapi életben egyaránt.

ABB RFID kártya

Miért hasznos az RFID kártya elektromos autó töltéshez?

Az RFID kártya előnyei.

 • Azonosítás és hitelesítés

 • Kényelem

 • Elszámolás

Az RFID kártya lehetővé teszi az autó tulajdonosának azonosítását és hitelesítését a töltőállomásnál. Ez biztonsági intézkedéseket és hozzáférési kontrollt biztosít a töltőhálózat számára, lehetővé téve hogy csak az engedélyezett felhasználók tölthessék elektromos autójukat.

Az RFID kártyák használata kényelmes és gyors módja annak, hogy elindítsuk és befejezzük az elektromos autó töltését. Csak hozzá kell érinteni a kártyát a leolvasóhoz, és a töltés elindul vagy leáll, minimális interakcióval.​

A társasházi elektomos autó töltés elszámolásához is az RFID az egyik legkönnyebben használható eszköz. Az RFID kártyák segítségével könnyen nyomon lehet követni a töltési műveleteket és számlázni lehet a felhasználóknak a töltési szolgáltatásért. 

A közös képviselő hozzáférést kap egy online felülethez, ami kártyánként megmutatja, hogy ki mennyit fogyasztott egy adott időszak alatt. 

 

Hogy történik a társasházi elektromos autó töltés számlázása?

Saját órás csatlakozás esetén nincs szükség külön számlázásra.

Közösségi órás csatlakozásnál megosztott töltőnél és egységes infrastruktúránál az elektromos autó töltés számlázása a közös költség részeként történik. 

Az Evergy tájékoztatja a közös képviselőt a társasházi elektromos autó töltők által felhasznált villamosenergia mennyiségéről (kWh) RFID kártyánként, és a közös képviselő ez alapján elvégzi a számlázást.

Milyen referenciáitok vannak az eddig elkészült munkákról?

Már több mint 50 elektromos autó töltőt telepítettünk társasházban.

Milyen fali töltők érhetőek el az elektromos autók társasházi töltéséhez?

Wallbox Copper SB

Wallbox Copper SB fali töltő_edited.jpg

Teljesítmény: 22 kW

 • RFID

 • Energiamenedzsment

 • Mobil app

 • Fix kábel

Besen

Besen töltő kábellel.png

Teljesítmény: 11 kW, 22 kW

 • Fix kábel

 • RFID azonosítás

 • Mobil app

 • Energiamenedzsment

Moon ID.Connect 

Névtelen terv (3).png

Teljesítmény: 7,4 kW, 11 kW

 • Fix kábel

 • Mobil app

 • RFID azonosítás

 • Energiamenedzsment

ABB Terra AC

ABB Terra AC fali töltő kábel nélkül.png

Teljesítmény: 7,4 kW - 22 kW

 • Energiamenedzsment

 • RFID azonosítás

 • Fix kábel

Egyszerre hány elektromos autót lehet tölteni a társasházban?

Egyszerre átlagosan 2-12 autót lehet tölteni egyszerre társasházakban, ahol 3*50 A áll rendelkezésre. 

 

A társasházban tölthető autó száma függ az autók energiafelvevő képességétől, a saját/közös órák teljesítményétől, a választott műszaki megoldástól és az energiamenedzsment alkalmazásától függ.

Ha a társasházban 3*50 A áll rendelkezésre, és az autók energiafelvevő képessége 11 kW (3*16A), akkor 3 autó tölthető közös órára való csatlakozással. Ha alkalmazunk energiamenedzsmentet ez a szám 12-re nő. 

Ez alapján a saját órára csatlakozás jobb megoldásnak tűnhet, de ha minden lakó ezt a megoldást választja akkor egy idő után ez ugyanúgy túlterheli a társasházi rendszert, hiszen a régebbi építésű házaknál a hálózatot nem elektromos autó töltésre tervezték. 

Mi az az energiamenedzsment?

Az energiamenedzsment rendszerek olyan intelligens technológiákat foglalnak magukban, amelyek célja az energiaforrások hatékonyabb felhasználása és a rendszer teljesítményének optimalizálása. Ezen elvek alkalmazása az elektromos járművek töltési folyamatában is kulcsfontosságú.

Miért fontos az energiamenedzsment?

Az energiamenedzsment egy olyan megoldás ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több autó is töltsön egyidőben, minden probléma nélkül. Így alkalmazásával növelhető a tölthető autók száma, olyan ingatlanokban is ahol kevés energia áll rendelkezésre autó töltéshez. 

Hogy működik az energiamenedzsment?

Az energiamenedzsment képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a liftek, mennyit a világítás, és mennyi energia “marad szabadon”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad kapacitást, és ennek megfelelően osztja el azt.

Milyen előnyei vannak az energiamenedzsmentnek?

Az energiamenedzsment egyik előnye, hogy használata által bővíthető a töltési infrastruktúra, hiszen hatékonyabb az energia elosztása. Emellett ez az okos eszköz lehetővé teszi, hogy a rendszer intelligensen igazítsa az egyes járművek töltési teljesítményét az elérhető elektromos hálózati kapacitáshoz. További előny a töltési prioritások beállításának lehetősége. 

Milyen hátrányai vannak az energiamenedzsmentnek?

Az energiamenedzsment hátrányai.

 • Telepítése költségekkel jár

 • Korlátozott töltési sebesség

 • Hosszabb töltési idő

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi időbe telik kiépíteni a rendszert?

Egyéni telepítés és csomag ajánlat esetén a kiépítés 0,5-2 nap. 

Szolgáltatás ajánlat esetén az első töltőberendezésre érkezett igény után 2 hónap az infrastruktúra kiépítése, és 45 nap a további igényelt töltők telepítése.

Honnan tudom, hogy nem fogja leterhelni a rendszert a társasházi elektromos autó töltés?

Ha egy szakértő cég végezte a társasházi elektromos autó töltés kiépítését, akkor azt úgy alakította ki, hogy a töltés ne terhelje túl a társasházi rendszert.

Mi ezért alkalmazunk energiamenedzsmentet, ami megakadályozza, hogy a társasházi elektromos autó töltés miatt túlterheltség alakuljon ki. Az autó töltők mindig másodlagos fogyasztónak számítanak, ami azt jelenti hogy az elsődleges rendszerek mint például a lift prioritást élveznek a töltéssel szemben. Az energiamenedzsment mindig csak a fennmaradó energiát használja fel autó töltésre. 

Kinek kell elvégeznie az engedélyeztetést?

Az engedélyek beszerzése saját és közösségi órás csatlakozás esetén a lakó feladata.

Csomag és szolgáltatási ajánlat esetén mi elvégezzük az engedély beszerzését a közös képviselővel.

Kinek kell elvégeznie a társasházi elektromos autó töltés karbantartását?

A társasházi autó töltés karbantartását az üzemeltető cég, vagyis az Evergy végzi el, szolgáltatási ajánlat és üzemeltetéssel kiegészített csomagajánlat esetében. 

Később tovább bővíthető a már meglévő társasházi elektromos autó töltési rendszer kapacitása?

Van lehetőség a közös óra kapacitásának bővítésére, valamint ha több közösségi ra áll rendelkezésre a társasházban akkor egy másik közösségi óra bevonására. 

Mennyire biztonságos az elektromos autók töltése fedett garázsban?

Az elektromos járművek tervezése során a gyártók figyelembe veszik mindazokat a biztonsági szabályozásokat, amelyeknek egy hagyományos autó tervezésekor is meg kell felelniük. Ennek megfelelően úgy tervezik az autókat, hogy alkalmasak legyenek a zárt garázsokban való töltésre is, mely nemzetközileg engedélyezett. 

A  töltés közbeni balesetek, tűzesetek rövidzárlatok elkerülhetőek, ha szakember végzi a telepítést a szabványoknak megfelelően, a tűzszakaszhatárokat is figyelembe véve.

Biztonságosak a garázsban elhelyezett elektromos autó töltők?

Az elektromos autó töltőket úgy tervezik, hogy azok biztonságosan használhatók legyenek garázsban is. 

 

Nagyobb kockázatot jelent a konnektoros vagy hosszabbítóval történő töltés, hiszen a háztartási konnektorokat nem olyan folyamatos, nagy terhelésre tervezték, amit egy autó töltő jelent. Ezért fontos megfelelően kialakított és tervezett töltési infrastruktúrát használni, amely alkalmas az autók biztonságos és hatékony töltésére.

Mely villanyautó töltők a legalkalmasabbak a társasházi elektromos autó töltésére?

Társasházi elektromos autó töltésre a fali vagy oszlopos kialakítású töltők a legalkalmasabbak. 

 

További kérdések esetén tájékozódjon GYIK oldalunkról, vagy keressen minket telefonon

a +36 30 204 92 66-os telefonszámon!

bottom of page