top of page

Gyakran ismételt kérdések
irodaházak esetén

Költségekkel és finanszírozással kapcsolatos kérdések

IMG-20230609-WA0013_edited_edited.jpg

Van-e többletköltség az irodaház számára?

Az irodaház és a bérlő közti költségmegosztási módtól függ, hogy milyen költségei lesznek a kiépítésnek az irodaház számára.

Ki finanszírozza az irodai töltés kiépítését?

Az irodai töltés utólagos kiépítésének finanszírozására több mód is van:

Irodaház (property manager):

A kiépítést finanszírozhatja az irodaház a növekvő bérlői igényekre való felkészülés céljából. Ebben az esetben egy egységes rendszert lehet kiépíteni, ahol elkülöníthető a különböző cégek által töltött energia mennyisége.

Bérlő cég:

Ha egy irodaházban csak kevés számú bérlő tart igényt az elektromos autó töltők kiépítésére akkor az irodaház gyakran az adott bérlőre hagyja a finanszírozást.

Irodaház és bérlő megosztva:

A töltő hálózat kiépítésekor a költségek alábbi megosztása is előfordul: Az irodaház kifizeti a kiépítés és a kábelezés költségeit, a bérlő fizeti a töltőt, az energiát és az üzemeltetés díját. 

Harmadik fél / üzemeltető:

Vannak olyan cégek, akik átvállalják az infrastruktúra kiépítésének költségeit, valamint vállalják az üzemeltetést, a karbantartást, valamint a szükséges felülvizsgálatokat. 

Kivitelezéssel kapcsolatos kérdések

Mi a műszaki konstrukció?

Közös órára csatlakozunk energiamenedzsmenttel. A megfelelő csatlakozási módot a helyszíni felmérés után tudjuk megmondani, illetve a telepítési típustól is függ.

AdobeStock_219200517_edited.jpg

Elszámolással és üzemeltetéssel kapcsolatos kérdések

iStock-1474021834.jpg

Az elszámolás hogy működik?

Azok az alkalmazottak akik szeretnék autójukat tölteni kapnak egy RFID kártyát a cégtől. Ez szolgál a felhasználó azonosítására, és ezáltal nyomon követhető hogy az adott alkalmazott hol, mikor és mennyit töltött.

Ez a módszer működik munkahelyi, otthoni és nyilvános töltés esetén egyaránt. Az elszámolás is ez alapján történik, melyet végezhet maga a cég, vagy kiszervezheti azt egy üzemeltetőnek. Az elszámolás általában havi rendszerességgel történik a töltött mennyiség után.

A töltőpontokon a cég vagy a tulajdonos által meghatározott díjért cserébe tölthetnek a felhasználók. A töltés költségeit fizetheti a felhasználó, vagy a cég. 

Céges fizetés esetében megoldás lehet a cég nevére felszerelt külön óra, amelynek alapján a szolgáltató az áramdíjat – üzleti tarifákkal – a cég nevére számlázza.

Másik megoldásként a cég fizethet költségtérítést az alkalmazottaknak. Azaz az otthoni töltés ellenértékét béren kívüli juttatásként megtérítheti az alkalmazottak részére, amely a vállalat számára is gazdaságos és legálisan elszámolható módot jelent.

Ki végzi az üzemeltetést és karbantartást?

A karbantartást és üzemeltetést általában egy harmadik fél végzi, akit az irodaház megbíz. Az ilyen üzemeltető cégek rendelkeznek a megfelelő szaktudással a műszaki segítségnyújtáshoz, a karbantartáshoz, és a szükséges felülvizsgálatok elvégzéséhez.

bottom of page