top of page

Gyakran ismételt kérdések
társasházak esetén

Kivitelezéssel kapcsolatos kérdések

AdobeStock_219200517_edited.jpg

Műszakilag hogyan néz ki a rendszer?

Társasházakban általában a közös órára csatlakozunk külön almérővel. A megfelelő csatlakozási módot a helyszíni felmérés után tudjuk megmondani, illetve a telepítési típustól is függ.

Mennyi idő az ajánlat készítése?

A helyszíni felmérést követően pár napon belül elkészítjük Önnek a telepítési ajánlatot. Nagyobb projektek esetén ez hosszabb időt vesz igénybe.

Mennyi időt vesz igénybe az infrastruktúra kiépítése és a töltők üzembehelyezése?

Szolgáltatás ajánlat esetén az első töltőberendezésre érkezett igény után 2 hónap az infrastruktúra kiépítése, és 45 nap a további igényelt töltők telepítése.

Szükséges közgyűlésen szavazni az elektromos autó töltő kiépítéséhez?

Egyéni telepítés és telepítési csomag esetén nem szükséges közgyűlési határozat, elég a közös képviselő jóváhagyása. Szolgáltatási ajánlatnál közgyűlési határozat szükséges.

Tudnak adni érintésvédelmi jegyzőkönyvet?

Igen.

Melyik parkolóhelyre telepítik a töltőket?

Ha a parkolóban dedikált helyek vannak akkor azon lakók parkolóhelyére akik igényelték a töltőt. Ha nincsenek dedikált helyek akkor megosztott töltő telepítésére van lehetőség, a társasház és a lakóközösség által meghatározott helyre.

Hogyan lehet tölteni ha nincs dedikált parkolóhely?

Nem dedikált parkolóhelyek esetén érdemes több megosztott töltőt elhelyezni a társasház mélygarázsában, amelyet több lakó is használhat RFID kártyával.

Az elektromos autó töltése konnektorról is megoldható?

Az elektromos autókhoz kapott normál konnektorba csatlakoztatható, töltő jellemzően 10A áramot szolgáltat, vagyis a teljesítménye 2,3 kW. Ezzel a teljesítménnyel egy átlagos elektromos autó 20 óra alatt töltődik fel.

Fontos szempont, hogy a háztartási konnektorokat nem olyan folyamatos, nagy terhelésre tervezték, amit egy autó töltő jelent. Az elektromos autók biztonságos töltéséhez sem a hagyományos, sem az ipari aljzatok nem megfelelőek, ezért érdemes inkább fali töltőt választani.

Napelemmel kompatibilis a rendszer?

Nem. Jelenleg nem alakítunk ki napelemmel összeköttetett töltőket.

Kapacitással kapcsolatos kérdések

Rendelkezésre áll a megfelelő kapacitású villamos hálózat a társasházakban az autó töltéshez?

Piackutatásunk alapján 3-4 kocsit bír el probléma nélkül a közös óra. Ha ennél több igény van akkor érdemes energiamenedzsmentet használni, ami által megtöbbszörözhető a hálózatról tölthető autók száma.

Ha  nincs kapacitás a társasházban akkor hogyan oldható meg a töltés?

Első lépésként felmérjük a társasházban autó töltésre fordítható energiát, beleértve a saját óra és  a közös óra teljesítményét, kapacitását, valamint a liftek és a szellőzők által szabadon hagyott kapacitást.

Energiamenedzsmenttel általában megvalósítható az autók töltése, nagyobb igény esetén órabővítéssel vagy új óra nyitásával növelhető az elektromos autó töltésre fordított energia mennyisége.

Mi az energiamenedzsment és miért hasznos?

Az energiamenedzsment egy olyan megoldás ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több autó is töltsön egyidőben, minden probléma nélkül. Az energiamenedzsment, mint funkció megakadályozza a biztonsági problémák felmerülését, mert nem engedi, hogy a töltés túllépje a rendelkezésre álló kapacitást.

Az energiamenedzsmenthez szükséges egy olyan okos eszköz ami képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a liftek, mennyit a világítás, és mennyi energia “marad szabadon”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad kapacitást, és ennek megfelelően osztja el azt. Ez azt jelenti, hogy az autók csak annyival töltenek ami nem zavarja a társasház többi rendszerét.

Mindenképp kell energiamenedzsment?

Piackutatásunk alapján társasházakban átlagosan 3-4 kocsit bír el probléma nélkül a közös óra hálózattól függően. Ha ennél több igény van akkor érdemes energiamenedzsmentet használni.

Miért nem nyitnak új órát a töltő infrastruktúra kiépítéséhez?

Ennek megvalósítása nagyon drága és időigényes, akár több évet is igénybe vehet. A pénzügyi beruházás miatt szavazási nehézségek merülhetnek fel a közgyűlésen, ami tovább hosszabbíthatja az új óra nyitáshoz szükséges időtartamot.

Mi történik ha elfogy a szabad energia a házban?

Van lehetőség órabővítésre vagy új óra nyitására. Azonban ezt csak akkor javasoljuk, ha energiamenedzsmenttel sem tölthetők már az autók a kívánt mennyiségben vagy sebességgel.

Yellow Blue Minimalist Job Hiring Announcement Facebook Post.png

Biztonsággal kapcsolatos kérdések

iStock-1449432267.jpg

Ki fog gyulladni az elektromos autó a mélygarázsban?

Az elektromos járművek tervezése során a gyártók figyelembe veszik mindazokat a biztonsági szabályozásokat, amelyeknek egy hagyományos autó tervezésekor is meg kell felelniük. Ebbe beletartozik minden alkatrész és funkció az akkumulátortól a töltésig.

Ennek megfelelően úgy tervezik az autókat, hogy alkalmasak legyenek a zárt garázsokban való töltésre is, mely nemzetközileg engedélyezett. Magyarországon is számos bevásárlóközpontban, irodában és társasházban találhatók már meg elektromos autó töltők mélygarázsokban. 

Mi biztosítja, hogy nem gyullad ki az autó töltés közben?

A  töltés közbeni balesetek, tűzesetek rövidzárlatok elkerülhetőek, ha szakember végzi a telepítést a szabványoknak megfelelően, a tűzszakaszhatárokat is figyelembe véve.

Ezért érdemes szakértő céget megbízni, aki rendelkezik a megfelelő tapasztalattal, engedéllyel és szaktudással a töltőinfrastruktúra biztonságos kiépítéshez. 

Mitől lesz biztonságos a töltőinfrastruktúra a parkolóban? Kell külön intézkedéseket hozni?

Az infrastruktúra biztonságáról az energiamenedzsment rendszer gondoskodik, aminek a segítségével elkerülhető a túlfeszültség.

Az infrastruktúra kialakítását pedig képzett villanyszerelők végzik. Külön intézkedés nem szükséges.

A katasztrófavédelemnek mi az álláspontja a garázsban való töltésről?

A katasztrófavédelem nem tiltja az elektromos autók mélygarázsban való töltését. A Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya kidolgozott egy tervezetet az elektromos gépjárművek töltésével és tárolásával kapcsolatos tűzvédelmi létesítési megoldásokról, mely várhatóan 2023 végén kerül véglegesítésre.

Van felelősségbiztosítása a cégnek?

Cégünknek van felelősségbiztosítása 400 millió forint értékben.

Költségekkel és finanszírozással kapcsolatos kérdések

Milyen költségei vannak az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének?

Több költségelemet kell figyelembe venni, melyek változhatnak attól függően hogy melyik ajánlattípusunkat veszik igénybe.

A töltőt minden esetben az a lakó veszi meg aki szeretné tölteni autóját. Ezen kívül van egy egyszeri telepítési díj, valamint havi fizetés esetén egy havidíj, mely magában foglalja az infrastruktúra kiépítésének költségét, a karbantartást, szervizelést és a műszaki támogatást.

Az energiát bekerülési áron fizetik a felhasználók.

A társasháznak, illetve azon lakóknak akik nem szeretnének tölteni ez nem kerül semmilyen költségbe.

Mennyi az otthoni elektromos autó töltő ára?

A töltők listaára 800-1000 euró között mozog. A töltő ára jelentősen függ a töltő által biztosított funkciók számától és minőségétől. Ha nem biztos benne melyik lenne a legmegfelelőbb töltő az Ön számára, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Milyen áron tudom tölteni az autómat a társasházban?

Az autó töltéshez szükséges energiát társasházi (bekerülési) áron kapják a felhasználók.

Mennyibe kerül a gerinchálózat kiépítése?

Egy 100 beállós parkoló esetén 20 parkolóhelyhez kialakítani az elektromos autó töltési infrastruktúrát nagyságrendileg 28 millió Ft-ba kerül. 

Ki fogja finanszírozni az infrastruktúra kialakítását ha a tulajdonostársak nem akarnak fizetni?

Cégünk átvállalja a kiépítés költségeit, így csak azoknak kell fizetnie akik igénybe veszik a rendszer. 

Milyen költségekkel jár a társasház számára a töltési infrastruktúra kialakítása?

A társasház számára nem jelent költséget a töltési infrastruktúra kialakítása. Annak költségeit az Evergy átvállalja.

IMG-20230609-WA0013_edited_edited.jpg

Használattal kapcsolatos kérdések

image_67219201.JPG
image_67219201.JPG

A töltő kinek a tulajdonában van? 

A töltő a lakó tulajdonába kerül a megvásárlást követően.

Hogy oldják meg, hogy csak egy ember tudja használni a töltőt?

A töltőhöz mindenki kap egy saját RFID kártyát, mely a felhasználó azonosítására szolgál. Csak meghatározott kártyákkal lehet igénybe venni a töltőt.

Milyen típusú kábellel tölthetem az autómat?

A töltők Type 2-es kábellel használhatók.

A töltők minden autóval kompatibilisek?

Igen. Értékesítőink segítenek Önnek eldönteni melyik a legelőnyösebb töltő az Ön számára.

Már van töltőm, így is igénybe tudom venni a cég szolgáltatásait?

Egyéni telepítés esetén igen. Olyan esetekben ahol energiamenedzsmentettel dolgozunk (telepítési csomag, szolgáltatási ajánlat), szükséges, hogy a töltők azonos márkájúak legyenek. Ez utóbbi esetben szükséges az új töltő megvásárlása.

Mi történik ha elköltözök?

Mivel a töltő a lakó tulajdonába kerül, így  ha elköltözik magával tudja vinni a töltőt. A leszerelési díj 50000 Ft + áfa.

Ha nem szeretné magával vinni a töltőt, akkor lehetőség van az új tulajdonosnak átadni, akivel külön szerződést kötünk. 

Mi történik ha elvesztem az RFID kártyát?

Jelezze felénk a problémát, és biztosítunk új RFID kártyát felár ellenében.

Csak később tervezek elektromos autót venni, így is van lehetőségem csatlakozni az Evergy által kiépített rendszerhez?

Amíg van szabad energia, addig később is tudnak csatlakozni az elektromos autó tulajdonosok a rendszerhez.

Elszámolással és üzemeltetéssel kapcsolatos kérdések

image_67219201.JPG

Hogyan különíthető el az autó töltők fogyasztása a többi társasházi fogyasztótól?

Minden általunk telepített berendezés fogyasztását nyomon követjük, az egyes töltők is tudnak információt szolgáltatni a töltött mennyiséget. Az autó töltők által felhasznált energiát az almérő óra mutatja. 

Az autótulajdonosok pedig egy felhasználói felületen láthatják a töltött mennyiséget.

Ki üzemelteti a rendszert és végzi a számlázást?

A közös képviselő munkájának megkönnyítése érdekében átvállaljuk az üzemeltetéssel járó feladatokat.

Probléma esetén mennyi idő a kiszállás, javítás, és ki viseli annak költségét?

72 órán belül egy szakember megkezdni a hiba elhárítását. A karbantartást és a javítást a havidíj tartalmazza.

Nem havidíjas szolgáltatás esetén a karbantartási munkákra külön szerződést kötünk igény esetén.

Van ügyfélszolgálat, ahová tudok fordulni a kérdéseimmel/ problémámmal?

Van. Az ügyfélszolgálati telefonszámon +36 30 204 92 66 elérheti kollégáinkat.

iStock-1474021834.jpg

Fizetéssel kapcsolatos kérdések

image_67219201.JPG
Credit Card

Mit tartalmaz a havidíj?

Az előfizetés tartalmazza az Evergy által kiépített infrastruktúra használatát, a karbantartást és a műszaki segítségnyújtást, valamint a számlázás elvégzését.

Meddig kell fizetnem a havidíjat?

Egy év hűség után a szerződés bármikor felmondható, vagy szüneteltethető.

Ha bérbe adom a parkolómat ki fizeti a havidíjat?

Ez megegyezés kérdése a bérlő és a tulajdonos között. Cégünk biztosítja a lehetőséget arra, hogy a havidíjat a bérlő fizesse.

Még nincs autóm, akkor is kell fizetnem?

Nem. Csak annak kell fizetnie aki használja a szolgáltatást.

Mi történik, ha valaki nem fizeti az energia díját ? Lesz-e negatív következménye a társasháznak emiatt?

A cégünk minden esetben kifizeti a társasháznak az autó töltők által felhasznált energiát. Az egyes felhasználókkal mi számolunk el, ha valaki nem fizet akkor lekapcsoljuk a töltőjét.

Jogi és számlázási kérdések

Jogilag hogyan működik az Evergy-vel való együttműködés?

Egyéni telepítés és telepítési csomag esetén az adott lakóval kötünk szerződést. 
Szolgáltatás esetén két szerződést kötünk: egyet a társasházzal, egyet a felhasználóval.

A társasházi szerződés megkötéséhez a közgyűlésnek sima többséggel kell elfogadnia az együttműködést.

Felhasználóval kötendő szerződést csak az adott felhasználónak szükséges elfogadnia.

Közös képviselőként milyen kötelezettségem van ezzel kapcsolatban?

A közgyűlésben szükséges napirendi pontként szerepeltetni az autó töltést. Ezen kívül havonta egyszer elküldi nekünk az autó töltők által felhasznált energiát és annak költségét.

Kizárólagos a társasházzal kötött szerződés?

A szerződést mindig egy meghatározott közösségi órá(k)ra kötjük. Amennyiben több közös óra is található a társasházban, úgy nem kizárólagos a szerződés.

Cégnévre is kérhetem a számlát?

A telepítésről tudunk kiállítani számlát cég nevére is.

Anyagot és munkadíjat kérhetem külön számlán?

Igen

Mit fog tartalmazni a számla?

Minden hónapban kiszámlázzuk a felhasznált energiát, valamint szolgáltatás esetén a havidíjat.

Man Signing
bottom of page