top of page

Elektromos autó töltése társasházban: 5 ok az egységes infrastruktúrára

Frissítve: ápr. 8.

Az elektromos autó töltése társasházban nem egyszerű feladat, de egyre nagyobb igény mutatkozik rá.

Gondolkodik, hogyan alakítsa ki az elektromos autó töltését társasházban ? De nem tudja hogyan kezdjen bele vagy mi a jó megoldás? Elmagyarázzuk az egységes infrastruktúra fogalmát és előnyeit!


 
 

Az elektromos autó tulajdonosok 98%-a már most az otthoni töltést részesíti előnyben, hiszen annak számos pozitívuma van.


  • Nem kell sorban állni a nyilvános töltőknél

  • Pénzügyi szempontból is kedvezőbb, főleg nyilvános töltőknél megfigyelhető áremelkedés óta (az otthoni töltés 4-szer olcsóbb)

  • Biztonságosabb, hiszen senki nem nyúlhat hozzá a gépjárműhöz töltés közben


Ez a lehetőség magánházakban már viszonylag könnyen kivitelezhető, míg társasházakban egy igen bizonytalan terület. 

Az elektromos autók számának növekedésével és az otthoni töltés előtérbe kerülésével a társasházi töltési megoldások kérdésköre is egyre inkább előtérbe kerül. 


Hogyan építhető ki az elektromos autó töltése társasházban?


Az elektromos autó töltése társasházban több módon is kiépíthető.

  • saját órára csatlakozva

  • közös órára csatlakozva egyénileg


A saját órára csatlakozás azt jelenti, hogy az adott lakó a saját fogyasztásmérőjére csatlakozik rá, amiről a többi elektromos berendezést is megy. Azonban ha minden lakó ezt a megoldást választja akkor egy idő után ez túlterheli a társasházi rendszert, hiszen a régebbi építésű házaknál a hálózatot nem elektromos autó töltésre tervezték. 


Második lehetőség a közös órára csatlakozás, mikor a lakó a társasházi közösségi mérőjére kapcsolódik rá. Ez egy gyors megoldást jelenthet számukra, valamint a kivitelezés is egyszerű, mert legtöbb esetben egy szinten van az óra és a parkoló. 

Az első pár autó csatlakozásakor még ez nem jelent problémát, de egy idő után kapacitáshiány fog kialakulni, és ha túl sokan csatlakoznak rá akkor túlterhelik a rendszert, ami áramkimaradáshoz vezet. 


A saját óra és közös óra összehasonlításáról bővebben olvashat a társasházi lakóknak vagy a közös képviselőknek szóló aloldalakon.


Miben más az egységes rendszer, mint az eddig bemutatott megoldások?

Az alábbiakban körbejárjuk az egységes infrastruktúra témakörét, kitérve minden fontos szempontra.


Mi az az egységes társasházi autó töltési infrastruktúra?

Az egységes infrastruktúra az elektromos járművek töltésére szolgáló olyan rendszer, amely a társasház összes parkolóhelyét kiszolgálja. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy minél több lakó tölthesse elektromos autóját, egységesíti az energiafelhasználás nyomon követését és az elszámolást.

Az egységes társasházi autó töltési infrastruktúra részét képezi egy okos rendszer ami elemzi a rendelkezésre álló kapacitást és azt osztja el a töltésre váró autók között.


Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az egységes infrastruktúra egy központi megoldás a társasházi autó töltők telepítésére. Általában egy gerinchálózat kerül kiépítésre ami végigfut a társasházon, és erről a gerincről indulnak a leágazások az egyes parkolóhelyekhez.

Egységes töltési infrastruktúra műszaki kialakításának sematikus ábrája
Egységes töltési infrastruktúra műszaki kialakításának sematikus ábrája

Ez a műszaki megoldás lehetővé teszi a rendszer bővíthetőségét hosszútávon is, így ideális megoldást nyújt olyan esetekben ahol várható az elektromos autók számának növekedése.

Milyen feltételei vannak az egységes társasházi autó töltési infrastruktúrának?


A rendszer kiépítésének alapfeltétele a társasházi elektromos rendszer megfelelő állapota és bizonyos nagyságú kapacitás rendelkezésre állása. Ezeket a feltételeket egy töltő telepítésére szakosodott cég egy helyszíni felmérés során meg tudja állapítani.


A rendszer kialakításához a közgyűlés jóváhagyása szükséges, hiszen ez egy központi megoldás, mely a társasház egészét érinti. Tehát az egységes infrastruktúra kialakítását mindenképpen napirendi pontként kell szerepeltetni a kiépítés előtt.


A rendszer működésének feltétele, hogy a kialakítást követően az új töltőigénylők ehhez a rendszerhez csatlakozzanak vagy a saját óráról építsék ki az autó töltést. Ennek egyrészt biztonsági okai vannak, hiszen ha valaki erre a rendszerre csatlakozik rá engedély nélkül az túlfeszültséghez vezethet. Másrészt az optimális energiaelosztás sem fog megvalósulni, ha valaki a közösségi órára csatlakozik rá, mert azzal "elveszi" a kapacitást az infrastruktúra felhasználói elől.


Ki finanszírozza az egységes töltési infrastruktúra kiépítését?


Kétféle finanszírozási megoldás létezik:

  • A társasház által finanszírozott

  • Üzemeltető által finanszírozott


A társasház által finanszírozott infrastruktúra:

A társasház maga fektet be és tulajdonolja a töltésre szolgáló elektromos infrastruktúrát. Ennek következtében a rendszer fenntartásának, karbantartásának és korszerűsítésének költségeit is viseli.


Üzemeltető által finanszírozott infrastruktúra:

Az elektromos járművek töltésére szakosodott vállalat (ún. üzemeltető) saját költségén telepíti a járművek töltésére szolgáló elektromos infrastruktúrát. A közgyűlésen nem kell szavazni a munkálatok költségvetéséről, csak a kiépítésről. Az üzemeltető felelős a rendszer kezeléséért, karbantartásáért és esetleges korszerűsítéséért is. Emellett foglalkozik a felhasználók töltő telepítésére vonatkozó kéréseivel. Ennek eredményeképpen a közös képviselő mentesül a társasházban lévő gépjárművek töltésével kapcsolatos feladatok alól.


Milyen előnyei vannak az üzemeltető által finanszírozott egységes infrastruktúrának?


Megfelelő és biztonságos töltési infrastruktúra

Az egységes infrastruktúra ingyenes kialakítása esetén a kiválasztott üzemeltető a társasház számára költségmentesen telepíti az infrastruktúrát.

Az üzemeltető vagy a társasház meglévő hálózatára csatlakozva vagy kapacitáshiány esetén egy új órát kinyitva telepíti az elektromos járművek töltésére szolgáló infrastruktúrát, és a lakók töltőit.

Az üzemeltető feladata tehát a társasház igényeihez igazított infrastruktúra kiépítése, a szabványoknak való megfelelés mellett. Ezáltal garantált  az infrastruktúra és a felhasználók biztonsága is.


Csak azok fizetnek a rendszerért, akik töltik elektromos autójukat

Nem meglepő tény, hogy az olyan lakók akik nem élnek az autó töltési lehetőséggel, nem szeretnének fizetni a kiépítésért. A társasház számára ingyenes egységes töltési megoldás megoldhatja ezt a problémát. Az üzemeltető maga fedezi az infrastruktúra kiépítésének költségeit. Ezzel a költségmentes megoldással azok a társasház-tulajdonosok, akik nem rendelkeznek elektromos autóval, nem kötelesek fizetni a társasházban a töltési megoldás telepítéséért.


Energiamenedzsment az autók intelligens töltéséhez

A társasházakban történő töltés azt jelenti, hogy potenciálisan egyszerre több lakó is csatlakoztatja járművét. A korábban említett okos rendszer, az energiamenedzsment magában foglalja az elektromos energiaigény vagy az elektromos járművek töltése során felhasznált energia kiigazítását. Így a fogyasztási csúcsok idején nem terhelődik túl a hálózat. Ha több lakos tölti járművét, az energiamenedzsment lehetővé teszi a rendelkezésre álló elektromos energia intelligens elosztását. Így elkerülhető a túlfeszültség és az ezzel járó áramkimaradás.


A töltőinfrastruktúra karbantartása és üzemeltetése biztosított

Azáltal, hogy a társasház számára költségmentes megoldást alkalmaznak, az üzemeltető az infrastruktúra tulajdonosává válik. Ebben az esetben az üzemeltető maga felel az infrastruktúra kezeléséért és karbantartásáért. Ez mentesíti a társasházat és a lakókat az infrastruktúra kezelésével kapcsolatos felelősség alól.


Szakember elektromos autót telepít a szükséges biztonsági berendezésekkel

Az üzemeltető felelős a töltőinfrastruktúra korszerűsítéséért

Az üzemeltető az infrastruktúra tulajdonosaként köteles az infrastruktúrát a lakók igényeinek megfelelően fejleszteni. Ezzel szemben, ha olyan megoldást választ, ahol a társasház tulajdonában van az infrastruktúra, akkor az infrastruktúra fejlesztésének költségei a társasházat, vagyis az összes lakót terhelik.

Ha olyan megoldást választ, amely a parkolóhelyek 100%-át ingyenesen felszereli, akkor a társasház képes lesz megbirkózni az elektromos járművek és ezáltal a töltési igények növekedésével.Hogyan telepíthet egységes autó töltési infrastruktúrát társasházában?


A társasházi autó töltés kivitelezése hosszú folyamat, hiszen műszakilag és jogilag is összetett. Ez a probléma egyre több feladatot jelent a közös képviselőknek  a közeljövőben, ami egyszerűsíthető, ha olyan rendszert választanak, ami mindenki számára elérhető és egységes megoldást jelent az összes elektromos autó tulajdonos számára.


Az Evergy a társasházaknak és a lakóknak segít minden lépésben, köszönhetően egy valódi kulcsrakész megoldásnak, amely nem igényel plusz munkát a közös képviselő részéről.

Az Evergy felveszi a kapcsolatot a közös képviselettel, és segít a közgyűlési szavazás előkészítésében. A megoldást ezután a társasházi közgyűlésen csak egyszerű többséggel szükséges jóváhagyni.

Amint ezt jóváhagyták, és az első telepítési kérelem(ek) beérkeztek, megkezdődik a töltőinfrastruktúra kiépítése. A telepítés befejezése után a töltők a lakók kérésének megfelelően telepíthetők!


A kiépítést követően mi gondoskodunk az infrastruktúra karbantartásáról, kezeléséről és korszerűsítéséről. Felhasználóink számára szolgáltatásunk a töltőpontjuk karbantartását, szervizelését és műszaki segítségnyújtását is magában foglalja. Az egységes infrastruktúra kiépítését a szolgáltatási ajánlatunk tartalmazza.

129 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page