top of page

6 tipp az elektromos autó akkumulátor élettartamának megőrzéséért

Az okostelefon akkumulátorához hasonlóan az elektromos jármű akkumulátorának állapota is gyorsan romolhat, ha nem tartunk be bizonyos töltési és vezetési szokásokat. Az Evergy megvizsgálja, hogy milyen 6 egyszerű elvet kell követnünk, ha tovább szeretnénk megőrizni elektromos autónk akkumulátorának élettartamát.


 

Tartalomjegyzék

 

1.Tipp: Ne tartsa túl sokáig alacsony szinen az elektromos autó akkumulátorát

Az elektromos jármű akkumulátorának helyes töltési szokásainak alapja, hogy a napi töltöttségi szint 20 és 80% között legyen.

Ha rendszeresen hagyja, hogy az akkumulátor nagyon alacsony szintre (5% alá) csökkenjen, és nem tölti fel azonnal, akkor felgyorsítja az akkumulátor romlását.

Természetesen bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ezen a tartományon kívülre kell mennie. Ha például egy hosszú utazás előtt 95%-ra tölti fel elektromos autóját, majd érkezéskor 10%-nál kisebb töltöttségi szinten csatlakoztatja, az nem okozhat nagyobb kárt. Amíg ez egyszeri alkalom, és az akkumulátor nem marad sokáig ilyen szélsőséges értéken, addig nagyrészt ezt meg lehet engedni.


2.Tipp: Ne hagyja túl sokáig üresen az elektromos járművét

Ha nem használja sokat, ügyeljen arra, hogy ne hagyja egy hónapnál tovább üresen. Visszatérve az előző ponthoz, győződjön meg róla, hogy a 20-80%-os ablakon belül marad, ha hosszabb ideig parkol, a legjobb, ha 50 és 75% között van.


3.Tipp: Ne használja túl gyakran a gyorstöltést

Bár a gyorstöltők, amik pillantok alatt feltöltenek például egy Tesla Model 3-at arra ösztönöznek, hogy minél többször használjuk ez ta töltést fajtát, még nem érdemes csak erre hagyatkozni. A gyors vagy ultragyors töltés használata a legtöbb esetben nem a legjobb módja annak, hogy megőrizze elektromos járműve akkumulátorát.

Ez elsősorban a hőmérséklet kérdése. Az ilyen nagy töltési teljesítmény eléréséhez sok hő keletkezik, amely káros lehet az akkumulátorcellákra. Ha a járművet sokat vezetik, és főleg gyorstöltő állomásokon töltik fel, az akkumulátor gyakran túlmelegszik, ami idő előtti leépüléshez vezet.

Ideális esetben a mindennapos töltés során a lassú töltést válassza, a gyors töltést pedig a hosszú utakra vagy vészhelyzetekre tartogassa. Az Ön igényeinek leginkább megfelelő töltőállomások megtalálásához számos alkalmazást talál az elektromos autó töltésről szóló cikkünkben.


4.Tipp: Ne vezessen túl gyorsan

Az elektromos járművek akkumulátorát úgy tervezték, hogy bizonyos számú töltési ciklusig bírja (egy ciklus = teljes töltés és kisütés). Egy lítium-ion akkumulátor átlagosan 1000-1500 ciklust bír ki. Minél gyorsabban vezet, annál gyakrabban kell feltöltenie a járművét. Ez természetesen csökkenti az akkumulátor élettartamát.

A modern elektromos járművek olyan eszközökkel vannak felszerelve, amelyek megkönnyítik a gazdaságosabb vezetést. Az öko üzemmódban való vezetés kíméli az akkumulátort, és pénzt takarít meg a töltések időbeli eloszlása révén. Persze időről időre a gyorsabb vezetést is lehet alkalmazni.


5.Tipp: Ne töltse újra a már nagyon felforrósodott akkumulátort

A jármű feltöltéséhez szükséges időt és energiát befolyásoló egyik tényező az akkumulátor hőmérséklete. Az akkumulátor 20 és 40 °C között képes elérni maximális töltési teljesítményét. Az extrém meleg (50-70 °C) káros lehet a lítium-ion akkumulátorok egészségére. A gyorstöltéshez hasonlóan a hosszú utazások is sok hőt termelnek az akkumulátorban. A folyamatos újratöltés (különösen a gyorstöltés) az akkumulátor kritikus hőmérsékletének elérését okozhatja.

Ez az elővigyázatosság azonban csak bizonyos modellekre, például a Nissan Leafre érvényes, egyes márkák azonban nagy teljesítményű akkumulátor hőmérsékletszabályozó rendszerekkel szerelik fel elektromos járműveiket. A Tesla modellek például nagyon jól kezelik a hőmérséklet-ingadozásokat. Érdemes utána nézni, hogy az Ön elektromos autója hogyan teljesít az akkumulátor hűtése (vagy fűtése) tekintetében.


6.Tipp: Kerülje az elektromos járművének kinti parkolását

Ha van választási lehetősége, akkor elektromos autóját garázsban vagy mélygarázsban parkolja le.

Meleg időben érdemes elkerülni, hogy elektromos járművét közvetlen napfénynek tegye ki, már csak azért is, hogy megelőzze az autó kopását. Ha hajlamos könnyen felmelegedni, és van rá ideje, akkor azt is megvárhatja, hogy az akkumulátor hőmérséklete csökkenjen, mielőtt elkezdi tölteni.

A téli hideg nem okoz idő előtti kopást az akkumulátorban, de megakadályozza a cellák optimális működését. Ezért van az, hogy az elektromos járművek hatótávolsága a téli hónapokban rövidebb. Ez azonban nem növeli az akkumulátor romlását.  



Reméljük, hogy ezek a tippek segítettek Önnek. Ha valamit nem szabad elfelejtenie, akkor az az, hogy az elektromos jármű akkumulátorának élettartama van. Sajnos nincs univerzális megoldás arra, hogy megakadályozzuk az elhasználódását. A helyes töltési és vezetési szokások elsajátításával azonban meghosszabbíthatja az EV-je utazási idejét.


112 megtekintés0 hozzászólás

Commenti


bottom of page