top of page

Az elektromos autók 5 fajtája: BEV, PHEV, HEV, FCEV, REEV

Frissítve: márc. 28.


Az elektromos autóknak 5 fajtája létezik.


  • Tisztán elektromos jármű (BEV): Teljesen elektromos meghajtású jármű, vagyis teljes egészében akkumulátoros elektromos meghajtással működik.

  • Plug-in hibrid elektromos jármű (PHEV): Egyszerre használ belsőégésű motort és egy külsÅ‘ konnektorról tölthetÅ‘ akkumulátort. Ez azt jelenti, hogy a jármű akkumulátorát a motor helyett elektromossággal lehet tölteni. 

  • Hibrid elektromos jármű (HEV): A jármű egyszerre használja a belsőégésű (általában benzin) motort és az akkumulátorral működÅ‘ motoros hajtásláncot. A benzinmotort egyszerre használja a meghajtásra és a töltésre, amikor az akkumulátor lemerül. 

  • Ãœzemanyagcellás elektromos jármű (FCEV): az autó működéséhez szükséges villamos energia előállításához "üzemanyagcella-technológiát" alkalmaznak., mely lehetÅ‘vé teszi az elektromos energia előállítását kémiai energiából. A termelt villamos energiát egy akkumulátorban tárolják, amely továbbítja az áramot a kerekeket mozgató elektromotorhoz.

  • Hatótáv növelt elektromos autó (REEV): Napi ingázásnál teljes értékű elektromos autóként is használhatók, hiszen a hatótáv növelÅ‘ benzinmotor csak akkor kapcsol be, amikor az autó akkumulátora egy bizonyos szint alá csökken. 


Az 5 típusú elektromos autó rendszer architektúrája a következő:

Az elektromos autók 5 fajtájának működése

Tisztán elektromos autó (BEV, Battery Electric Vehicle)

A BEV-eket teljesen elektromos járműveknek is nevezik, mert teljes egészében akkumulátoros elektromos meghajtással működnek. A járművet egy vagy több akkumulátor táplálja, és a hajtásért felelős elektromos motorok mozgatják. A tisztán elektromos autók előnye, hogy nem bocsátanak ki károsanyagot a működésük alatt, hátránya a magas a beszerzési ár. Legnépszerűbb modellek a Tesla Model S, a Nissan Leaf és a Chevrolet Bolt.

Ilyen autót azoknak érdemes választani akik szeretnék csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást és napi ingázásra használják az autót.


Hogy működik a tisztán elektromos autó?

Tisztán elektromos autó felépítése

Az elektromos motor áramellátását az egyenáramú (DC) akkumulátorról váltakozó áramra (AC) alakítják át. A gázpedál lenyomásakor jelet küld a vezérlőnek. A vezérlő a jármű sebességét az invertertől a motorhoz érkező váltakozó áram frekvenciájának változtatásával állítja be. A motor ezután csatlakozik, és egy fogaskeréken keresztül vezet a kerekek forgásához.


Milyen komponensekből áll a tisztán elektromos autó rendszere?

A tisztán elektromos autók rendszere az elektromotorból, az inverterből, az akkumulátorból, a vezérlőmodulból, valamint a hajtásláncból áll. 


Mik az előnyei és hátrányai a tisztán elektromos autónak?

A tisztán elektromos autók előnye, hogy nem bocsátanak ki káros anyagot a működésük alatt, kilométerenkénti költségük kevesebb mint a hagyományos belső égésű autóknak.

A tisztán elektromos autók hátránya, hogy korlátozott a hatótávolságuk, hosszabb a töltési idő, magasabb a beszerzési áruk, valamint előállításuk magas károsanyag kibocsátással jár. 


Melyek a legnépszerűbb tisztán elektromos autók?

A legnépszerűbb tisztán elektromos autók közé sorolhatjuk a Tesla Model S-t és modell 3-at, a Nissan Leaf-et, a Chevrolet Bolt-ot. Emellett népszerűek még a következő modellek:  Mahindra E20 plus, Hyundai Kona, Mahindra Verito. 


Kinek érdemes tisztán elektromos autót vásárolnia?

Tisztán elektromos autót azoknak érdemes vásárolni, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet és szeretnék csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, napi ingázásra használják az autót, valamint azoknak akik tudják otthon vagy munkahelyen tölteni a járművet. 



Konnektoros (plug-in) hibrid autó (PHEV, Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Ezek az autók mind elektromos, mind hagyományos belső égésű motorral rendelkeznek. Az akkumulátor lemerülése után a jármű hagyományos autóként működik. A plug-in hibrid autók előnye, hogy nem kell a hatótáv miatt aggódni, hátránya a magasabb karbantartási költség. Legnépszerűbb plug-in hibrid modellek a Mitsubishi Outlander PHEV, a Toyota Prius Plug-in Hybrid, valamint a Porsche Cayenne.

Jó választás azoknak, akik  napi ingázáshoz és hosszabb útvonalakhoz is szeretnék használni az autót.


Hogy működik a plug-in hibrid autó?

Konnektoros (plug-in) hibrid autó felépítése

A plug-in hibrid autó tud üzemelni teljesen elektromos üzemmódban és hibrid üzemmódban egyaránt. Ezek az autók tisztán elektromos üzemmódban indulnak, és addig használják az áramot, amíg az akkumulátor le nem merül. Amint az akkumulátor lemerül, a motor átveszi az irányítást, és a jármű hagyományos, nem konnektoros hibridként működik. A PHEV-ket külső elektromos áramforráshoz csatlakoztatva lehet tölteni.


Milyen komponensekből áll a plug-in hibrid autó rendszere?

A plug-in hibrid autó rendszere elektromotorból, motorból, inverterből, akkumulátorból, üzemanyagtartályból, vezérlőmodulból, valamint fedélzeti modell esetén akkumulátortöltőből áll. 


Mik az előnyei és hátrányai a plug-in hibrid autónak?

A plug-in hibrid autók előnye, hogy nem kell a hatótáv miatt aggódni, mint az elektromos autóknál, olcsóbb a kilométerenkénti költség mint a hagyományos autóknál, valamint  elektromos üzemmódban nincs károsanyag-kibocsátás. A plug-in hibrid autók hátránya az autó nagyobb súlya és a magasabb karbantartási költségek.


Melyek a legnépszerűbb plug-in hibrid autók?

A legnépszerűbb plug-in hibrid modellek: a Mitsubishi Outlander PHEV és a Toyota Prius Plug-in Hybrid, valamint a Porsche Cayenne S E-Hybrid, BMW 330e, Porsche Panamera S E-hybrid, Chevy Volt, Chrysler Pacifica, Ford C-Max Energi. 


Kinek érdemes plug-in hibrid autót vásárolnia?

Plug-in hibrid autót azoknak érdemes vásárolni, akiknek fontos a környezetvédelem és az üzemanyag-hatékonyság, de még nem szeretnének teljesen áttérni a tisztán elektromos autókra. Jó választás azoknak, akik  napi ingázáshoz és hosszabb útvonalakhoz is szeretnék használni az autót, és aggódnak a hatótávolság miatt. 



Hibrid autó (HEV, Hybrid Electric Vehicle)

Ezek az autók mind elektromos, mind hagyományos belső égésű motorral rendelkeznek, de az elektromos motor nem tölthető fel külső forrásból. A hibrid autók előnye, hogy alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik. Hátrányuk, hogy még mindig a fosszilis tüzelőanyagoktól függenek. A legnépszerűbb hibrid autók közé tartozik a Toyota Prius, a Toyota RAV4 Hybrid és a Honda Accord Hybrid.


Hibrid autót azoknak érdemes vásárolnia, akik gyakran nagy távolságokat tesznek meg, de környezetbarátabb megoldást keresnek. 


Hogy működik a hibrid autó?

Hibrid autó felépítése

A hibrid autók működése a motoron és az elektromotoron alapul. A motor az üzemanyagból nyer energiát, az elektromotor pedig az akkumulátorokból nyer áramot. A motor és az elektromos motor egyszerre képes forgatni a sebességváltót,   ez hajtja aztán a kerekeket.


Milyen komponensekből áll a hibrid autó rendszere?

A hibrid autó rendszere belsőégésű motorból, elektromotorból, akkumulátor vezérlőből és inverterből, üzemanyagtartályból, valamint vezérlőmodulból áll. 


Mik az előnyei és hátrányai a hibrid autónak?

A hibrid autók előnye, hogy kisebb a környezetre gyakorolt káros hatásuk, kevesebb karbantartást igényelnek, alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik, illetve nem kell változtatni a vezetési szokásokon.

A hibrid autók hátránya, hogy gyakran magasabbak az induló költségek, lassabb a gyorsulásuk, és még mindig a fosszilis tüzelőanyagoktól függenek.


Melyek a legnépszerűbb hibrid autók?

A legnépszerűbb hibrid autók közé tartozik a Toyota Prius, a Toyota RAV4 Hybrid, a Honda Accord Hybrid, a Toyota Camry Hybrid és a Ford Escape Hybrid. 


Kinek érdemes hibrid autót vásárolnia?

Hibrid autót azoknak érdemes vásárolnia, akik nagy távolságokat tesznek meg, üzemanyag-takarékosságot és az alacsonyabb üzemeltetési költségeket szeretnének. Jó választás azoknak, akik egy környezetbarátabb, olcsóbb üzemeltetési költségekkel és magasabb potenciális viszonteladási értékkel rendelkező opciót keresnek. 



Üzemanyagcellás elektromos autó (FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle)

Az üzemanyagcellás elektromos autó működéséhez az üzemanyag kémiai energiáját közvetlenül elektromos energiává alakítják át. Az üzemanyagcellás elektromos autók előnye, hogy működésük során csak vízgőzt bocsátanak ki. Hátrányuk, hogy a korlátozott infrastruktúra miatt nehéz a töltésük. A legnépszerűbb üzemanyagcellás elektromos autók a Toyota Mirai, a Honda Clarity Fuel Cell és a Riversimple Rasa.

Üzemanyagcellás elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik érdeklődnek az innovatív technológiák iránt. 


Hogy működik az üzemanyagcellás elektromos autó?

Üzemanyagcellás elektromos autó felépítése

Az üzemanyagcellás elektromos autó működéséhez szükséges villamos energia előállításához "üzemanyagcella-technológiát" alkalmaznak. A hidrogéntartályban  nagy nyomású hidrogéngáz van, melyet kiengedve érintkezik az üzemanyagcellák anódjával és katódjával. Az anód és a katód közötti elektrokémiai reakció során az autó energiát kap. A termelt villamos energiát egy akkumulátorban tárolják, amely továbbítja az áramot a kerekeket mozgató elektromotorhoz.


Milyen komponensekből áll az üzemanyagcellás elektromos autó rendszere?

Az üzemanyagcellás elektromos autó rendszere elektromotorból, üzemanyagcella-kötegből, hidrogéntároló tartályból, akkumulátorból, átalakítóból és vezérlőből áll.


Mik az előnyei és hátrányai az üzemanyagcellás elektromos autónak?

Az üzemanyagcellás elektromos autók előnye, hogy nagy hatótávolságot biztosítanak, működésük során csak vízgőzt bocsátanak ki, és a hidrogéntartály töltése pár perc alatt megvalósítható.

Az üzemanyagcellás elektromos autók hátránya, hogy korlátozott a töltési infrastruktúra, magasabb a beszerzési költségük, valamint a hidrogén előállítása energiaigényes lehet, és különböző nem megújuló forrásokra támaszkodhat.


Melyek a legnépszerűbb üzemanyagcellás elektromos autók?

A legnépszerűbb üzemanyagcellás elektromos autók a Toyota Mirai, a Honda Clarity Fuel Cell, a Riversimple Rasa, a Hyundai Tucson FCEV, illetve a Hyundai Nexo. 

 

Kinek érdemes üzemanyagcellás elektromos autót vásárolnia?

Üzemanyagcellás elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik érdeklődnek az innovatív technológiák iránt és kipróbálnák az alternatív hajtásláncokat, valamint hajlandóak magasabb árat fizetni ezért. 



Hatótáv növelt elektromos autó (REEV, Range Extended Electric Vehicle)

A hatótáv növelt elektromos autók teljes értékű elektromos autóként is használhatók, hiszen a hatótávnövelő benzinmotor csak akkor kapcsol be, amikor az autó akkumulátora egy bizonyos szint alá csökken. A hatótáv növelt elektromos autók előnyei, hogy nevéből adódóan nagy hatótávot biztosítanak. Hátrányuk, hogy a karbantartásuk drágább lehet. A legnépszerűbb hatótáv növelt elektromos autók a BMW i3 Range Extender, a Chevrolet Volt, a BMW i8, valamint a Cadillac ELR.


Hatótáv növelt elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik gyakran hosszabb távolságokat utaznak és nincs idejük többször megállni tölteni. 


Hogy működik a hatótáv növelt elektromos autó?

Hatótáv növelt elektromos autó felépítése

A hatótáv növelt elektromos autó tud üzemelni tisztán elektromos járműként és kiterjesztett hatótávolságú üzemmódban. A hatótáv növelő egy elektromos járműben csak akkor kapcsol be, amikor az autó akkumulátora egy bizonyos szint alá csökken. A hatótáv növelő benzinmotor elektromos generátorként működik, áramot szolgáltat, amely az autó akkumulátorának feltöltésére szolgál.


Milyen komponensekből áll a hatótáv növelt elektromos autó rendszere?

A hatótáv növelt elektromos autó rendszere a generátorból, akkumulátorból, elektronikus vezérlőrendszerből, motorból, üzemanyagtartályból és elektromos motorból áll. 


Mik az előnyei és hátrányai a hatótáv növelt elektromos autónak?

A hatótáv növelt elektromos autók előnyei, hogy nevéből adódóan nagy hatótávot biztosítanak, gyorsabb a töltésük, hosszú távon hatékonyabbak és költséghatékonyabbak.

A hatótáv növelt elektromos autók hátránya, hogy a karbantartásuk drágább lehet, mivel bonyolultabb elektromos alkatrészekkel rendelkeznek.


Melyek a legnépszerűbb hatótáv növelt elektromos autók?

A legnépszerűbb hatótáv növelt elektromos autók a BMW i3 Range Extender, a Chevrolet Volt, a BMW i8, valamint a Cadillac ELR.


Kinek érdemes hatótáv növelt elektromos autót vásárolnia?

Hatótáv növelt elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik eddig a korlátozott hatótáv miatt nem vettek elektromos autót, és gyakran hosszabb távolságokat utaznak, amikor nincs idő többször megállni tölteni. 



Melyik elektromos autó fajtát válasszam?


Ãœzemanyag

Előnyök

Hátrányok

Tisztán elektromos autó

Elektromos áram

  • Nincs károsanyag kibocsátás

  • Alacsonyabb üzemanyag költség

  • Korlátozott hatótáv

  • Hosszabb töltési idÅ‘

  • Magas beszerzési ár

  • Nem környezetbarát előállítás

Plug-in hibrid autó

Benzin vagy Dízel és elektromos áram

  • Nem kell aggódni a hatótáv miatt

  • Alacsonyabb üzemanyag költség

  • Nincs károsanyag kibocsátás elektromos üzemmódban

  • Nagyobb súly

  • Magasabb karbantartási költségek

Hibrid autó

Benzin vagy Dízel

  • Kisebb a környezetre gyakorolt hatás

  • Alacsonyabb üzemanyag költség

  • Magas beszerzési ár

  • Lassabb gyorsulás

  • Függés a fosszilis tüzelÅ‘anyagoktól

Üzemanyagcellás elektromos autó

Nagynyomású hidrogén

  • Nagy hatótáv

  • Töltés pár perc alatt

  • Nincs károsanyag kibocsátás

  • Korlátozott töltési infrastruktúra

  • Magas beszerzési ár

  • Energiaigényes hidrogén előállítás

Hatótávnövelt elektromos autó

Benzin vagy Dízel és elektromos áram

  • Nagy hatótáv

  • Gyors töltés

  • Költséghatékony üzemeltetés

  • Magasabb karbantartási költségek

Tisztán elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet és szeretnék csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, napi ingázásra használják az autót, valamint azoknak akik tudják otthon vagy munkahelyen tölteni a járművet. Emellett fontos, hogy hajlandóak legyenek új vezetési és utazási szokásokat kialakítani, megtervezni a töltés időpontjait. 


Plug-in hibrid autót azoknak érdemes vásárolnia, akiknek fontos a környezetvédelem és az üzemanyag-hatékonyság, de még nem szeretnének teljesen áttérni a tisztán elektromos autókra. Jó választás azoknak, akik napi ingázáshoz és hosszabb útvonalakhoz is szeretnék használni az autót, és aggódnak a hatótávolság miatt. 


Hibrid autót azoknak érdemes vásárolnia, akik gyakran nagy távolságokat tesznek meg, üzemanyag-takarékosságot és alacsonyabb üzemeltetési költségeket szeretnének. Jó választás azoknak, akik egy környezetbarátabb, olcsóbb üzemeltetési költségekkel és magasabb potenciális viszonteladási értékkel rendelkező opciót keresnek. 


Üzemanyagcellás elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik érdeklődnek az innovatív technológiák iránt, szívesen kipróbálnák az alternatív hajtásláncokat, és hajlandóak magasabb árat fizetni ezért. 


Hatótáv növelt elektromos autót azoknak érdemes vásárolnia, akik eddig a korlátozott hatótáv miatt nem vettek elektromos autót, és gyakran hosszabb távolságokat utaznak, amikor nincs idő többször megállni tölteni. 




148 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page