top of page

Elektromos autó: Veszély vagy lehetőség?

Az elektromos autók napjainkban egyre elterjedtebbek mégis sok kétely merül fel a megbízhatóságukat illetően. Aggodalomra adhatnak okot a tűzesetek, és sok kérdés merül fel a biztonságos töltéssel kapcsolatban is. Vajon inkább problémát okoznak vagy lehetőséget rejtenek magukban ezek az autók?


Nyugat-európai országokban már sokkal több zöld rendszámos autót lehet látni az utcákon, mint hazánkban. Franciaországban például az összes autó 8%-a elektromos, új autók esetében pedig 17% zöld rendszámos. Az Európai Unió-ban már elfogadták a javaslatot, hogy 2035-től csak és kizárólag elektromos autókat lehet értékesíteni, mely nagyban hozzájárul azok terjedéséhez. 

Magyarországon jelenleg az autók 1,5%-a elektromos vagy tölthető hybrid, az új autók között ez az arány 7% . Az országos tendencia azt mutatja, hogy egyre több villanyautó lesz hazánkban is és egyre nagyobb mértékkel fog növekedni a százalékos megoszlása. Pár évvel ezelőtt kisebb növekedésre számítottak a szakértők, de már most túlszárnyalta a várakozásokat. Néhány év múlva az autók 20%-a már elektromos lesz, vagyis egy 100 parkolóhelyes társasházban átlagosan 20 ilyen autó fog parkolni. Ezért a jövőben nem a villanyautók elkerülése hanem a biztonságos töltés kivitelezése kerül majd előtérbe. 


Az elektromos autók száma évről évre nő

Az elektromos járművek tervezése során a gyártóknak figyelembe kell venniük mindazokat a biztonsági szempontokat, amelyeket egy hagyományos autó tervezése során tennének. Ebbe beletartozik minden alkatrész és funkció az akkumulátortól a töltésig. Ennek megfelelően úgy tervezik az autókat, hogy alkalmasak legyenek a zárt garázsokban való töltésre is, mely nemzetközileg engedélyezett. A balesetek, tűzesetek rövidzárlatok elkerülhetőek, ha szakember végzi a telepítést a szabványoknak megfelelően. Azonban ha valaki engedély nélkül rácsatlakozik a közös órára az okozhat ilyen problémákat. Ezért kell olyan szakértő céget megbízni, aki rendelkezik a megfelelő tapasztalattal, engedéllyel és szaktudással a töltőinfrastruktúra biztonságos kiépítéshez. 


Cégünk rendelkezik a megfelelő műszaki háttérrel és számos előnyt biztosít mind a lakók, mind a társasház számára:

  • Ingyenes műszaki felmérés a társasházban

  • Sok éves tapasztalat az elektromos hálózatok biztonságos kiépítésében

  • Szakképzett villanyszerelők és szükséges engedélyek megléte

  • Telepítés előtt a töltők megfelelő működésének tesztelése

  • Energiamenedzsment és szabványok szerinti kiépítés a hálózat túlterhelésének elkerülése érdekében

  • Folyamatos karbantartás és műszaki tanácsadás


A helyszínés az elektromos hálózat alkalmasságának vizsgálata
Ingyenes helyszíni felmérés


18 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page