top of page

Hogyan növelhető a tölthető autók száma? - Energiamenedzsment szerepe az autó töltésben

Frissítve: 2023. dec. 22.

Az energiamenedzsment az egyik kulcsfontosságú tényező, amely elősegítheti az egyidőben tölthető autók számának növekedését. Az energiahatékony és okos megoldások alkalmazásával növelhető a tölthető autók száma, olyan ingatlanokban is ahol kevésenergia áll rendelkezésre autó töltéshez.


 

Tartalomjegyzék

 

Az energiamenedzsment rendszerek olyan intelligens technológiákat foglalnak magukban, amelyek célja az energiaforrások hatékonyabb felhasználása és a rendszer teljesítményének optimalizálása. Ezen elvek alkalmazása az elektromos járművek töltési folyamatában is kulcsfontosságú. Az energiamenedzsment egy olyan megoldás ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több autó is töltsön egyidőben, minden probléma nélkül.


Milyen előnyökkel jár az energiamenedzsment használata?


Töltőinfrastruktúra Kibővítése és Okosítása

Az első és legnyilvánvalóbb lépés a tölthető autók számának növelése felé az infrastruktúra kibővítése. Az energiamenedzsment szerepe itt az, hogy hatékonyan kezelje és eloszlassa az energiát a töltőállomások között. Az okos töltőinfrastruktúra lehetővé teszi a dinamikus terheléselosztást, ami optimalizált töltési sebességet eredményez.


Dinamikus Terheléselosztás

A dinamikus terheléselosztás alkalmazása lehetővé teszi, hogy a rendszer intelligensen igazítsa az egyes járművek töltési teljesítményét az elérhető elektromos hálózati kapacitáshoz. Az okos hálózati technológiák segítségével a töltési időszakokat és a terheléselosztást optimalizálni lehet a hálózati igények alapján.


 Töltési Prioritások Beállítása

Az intelligens energiamenedzsment rendszerek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy beállítsák a töltési prioritásokat. Például egy hosszabb útra induló jármű tulajdonosa előnyben részesítheti a gyorsabb töltést azoknál, akik csak rövidebb távolságokra terveznek utazni.



Egy példa az energiamenedzsment alkalmazásának előnyére:


Töltés energiamenedzsment nélkül

Egy társasházban a villanyszerelő felmérése alapján 11kW energia marad használaton kívül, amit autó töltésre tudnak használni. Így egyszerre 3 autó tud tölteni 3,6 kW-os konnektoros töltés esetén. Ha ennél többet kötnek a társasházi hálózatra akkor az áramkimaradásokat okozhat, ezért nem biztonságos. 


Energiamenedzsment működése

Az energiamenedzsment, mint funkció megakadályozza az ilyen biztonsági problémák felmerülését, mert nem engedi, hogy a töltés túllépje a rendelkezésre álló kapacitást.

Az energiamenedzsmenthez szükséges egy olyan okos eszköz ami képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a liftek, mennyit a világítás, és mennyi energia “marad szabadon”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad kapacitást, és ennek megfelelően osztja el azt. Ez azt jelenti, hogy az autók csak annyival töltenek ami nem zavarja a társasház többi rendszerét. 


Töltés energiamenedzsmenttel

A villanyszerelő felmérése alapján 11kW áll rendelkezésre az autó töltésre, amit a 12 óra alatt az okos rendszer folyamatosan el tud osztani az autók között (11*12/10=13,2). Ezzel a módszerrel összesen 13 autó tud tölteni a társasházban. Emellett a lifteknek szánt energiát is tudja használni a rendszer, amikor azok nem működnek, ami további 11 kW-ot jelenthet. Ennek köszönhetően újabb 13 autótulajdonos élhet az otthoni töltés lehetőségével.



Az energiamenedzsment szerepe az elektromobilitás területén kulcsfontosságú a tölthető autók számának növelése és az infrastruktúra hatékony kihasználása szempontjából. Az okos technológiák és az intelligens rendszerek alkalmazása révén lehetőség van a terhelés optimalizálására, a hálózati kapacitás hatékonyabb kihasználására, valamint a fenntartható és kényelmes elektromos járműhasználat elősegítésére.



36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page