top of page

Hogyan építhető ki egy 345 parkolóhelyes társasházat kiszolgáló elektromos autó töltési rendszer?

Frissítve: márc. 26.


Örömmel mutatjuk be legutóbbi projektünk a Duna Terasz prémium elektromos autó töltési infrastruktúra kiépítésének eredményeit!


Az alábbiakban megismerheti, hogyan sikerült megoldani az elektromos járművek töltésével kapcsolatos kihívásokat ebben a fejlődő környéken található budapesti társasházban. Fedezze fel a projekt részleteit és annak hozzáadott értékét mind a lakóközösség, mind pedig az ingatlan értéke szempontjából!


 

Ebben a cikkben olvashatsz

 

A Duna Terasz Prémiumról

A Duna Terasz Premium egy fejlődő környéken található társasház Budapest XIII. kerületében, a Foka-öböl mellett. A 322 lakásos, 9 emeletes épületet 2019-ben adták át. A társasház mélygarázsában összesen 345 parkoló található 2 szinten és négy épületrészhez kapcsolódóan. 

A Duna Terasz Prémium társasház külső nézete

Bár a Duna Terasz Prémium számos előnnyel rendelkezik a lakóközösség számára, az elektromos járművek tulajdonosai egy kiemelt kihívással szembesültek: a hiányzó társasházi töltési infrastruktúrával. Bár néhány töltő kiépítésre került a társasházban, nem minden lakónak volt lehetősége tölteni parkolóhelyén. Emiatt az utcán kellett töltőállomásokat keresniük elektromos autójuk feltöltéséhez. Mivel a környéken számos társasház található, gyakran hosszú várakozási idők és magas töltési költségek merültek fel. Ezért az elektromos járművel rendelkező lakók számára kényelmetlenséget és költség növekedést eredményezett a társasházi töltési lehetőség hiánya.


Az elektromos autó töltés kialakításának lépései


A növekvő igényeket látva felvettük a kapcsolatot a társasház közös képviseletével, és egy olyan teljeskörű szolgáltatást kínáltunk számukra ami hosszú távon oldja meg az autó töltés kérdését. Ezzel kezdetét vette egy együttműködési folyamat a ház képviselet és cégünk között. Több lépésen keresztül jutottunk el a töltési infrastruktúra kiépítéséig:


Az elektromos autó töltés kialakításának lépései

A kapcsolatfelvételt követően elvégeztük a társasház helyszíni felmérését. A társasház sajátosságai és a rendelkezésre álló kapacitás alapján szolgáltatási ajánlatot készítettünk a közös képviselet számára.

Az autó töltés kiépítésére szóló ajánlatunkról a közgyűlésen szavazott a lakóközösség, ahol személyesen is bemutattuk a lehetőséget a tulajdonosoknak és válaszoltunk a felmerülő kérdésekre. A közgyűlés döntését követően egy hosszútávú szerződést kötöttünk a Duna Terasz Prémium társasházzal az autó töltési infrastruktúra kiépítésére. 

Az autó töltési lehetőségről a lakókat a közös képviselet tájékoztatta, emellett kiküldtünk egy igényfelmérő formot, és a társasházban is elhelyeztünk információs anyagokat a töltésről. 

A töltőt igénylő lakókkal való egyeztetés után megterveztük a központi rendszert, és szerződést kötöttünk a lakókkal is. A lakók két különböző pénzügyi konstrukció közül választhattak: egy összegű és havidíjas fizetés. Ezáltal mindenki a számára megfelelő fizetési ütemezéssel építtethette ki az elektromos autó töltést. 

Az előző lépések után elkezdődhetett a központi rendszer kiépítése, aminek költségeit cégünk átvállalta. Így az sem a társasháznak sem a töltést nem igénylő lakóknak nem került költségébe. A központi rendszer kiépítését követően a telepítésre kerültek a töltők a felhasználók parkolójához, és átadáskor ismertettük a készülékek megfelelő használatát, valamint az elszámolás működését.


A műszaki megoldás az elektromos autó töltésre

A műszaki megoldás kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy az egész mélygarázst lefedjük és minél több lakó számára tudjuk biztosítani az otthoni töltést. A kiépítést szakképzett villanyszerelőkből álló kivitelező csapatunk végezte, a szabványoknak és biztonsági előírásoknak megfelelően. A társasházban 4 gerinchálózat került kiépítésre, így az épület 8 részéből (2 emeleten 4 lépcsőház) már 6-ban elérhető a töltés. 

a társasházban telepített autó töltők

Ezzel a megoldással a rendszer bővíthető, azaz az új töltők telepítése gyorsan és egyszerűen megoldható. A töltési infrastruktúra kiépítésekor 3 energiamenedzsment rendszert alakítottunk ki. Az energiamenedzsmentnek köszönhetően nyomon tudjuk követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad kapacitást, és ennek megfelelően osztja el azt. Ez azt jelenti, hogy az autók csak annyival töltenek ami nem zavarja a társasház többi rendszerét. 



Projektünk eredményei

A kiépített elektromos autó töltő rendszer a lakóközösség számára egyértelműen hozzáadott értéket jelent. Egyrészt a jelenlegi elektromos autó tulajdonosok már otthonuk kényelmében tölthetik járművüket. Másrészt azok a lakók akik a töltési lehetőség hiánya miatt nem vásároltak elektromos autót mostmár megtehetik ezt a lépést, ezzel elősegítve az elektromobilitás terjedését. A töltési infrastruktúra emellett vonzóbbá teszi a társasházat a jövőbeli bérlők számára is.


Projektünk eredményei az alábbi pontokkal foglalhatók össze:


Bővíthető rendszer

A jelenlegi infrastruktúrával 60 parkolóhelyet tudunk ellátni elektromos autó töltővel. Az új igénylőknek 2 hónapon  belül tudjuk telepíteni az elektromos autó töltőt. 


Elégedett felhasználók

Az elektromos autó tulajdonosok most otthonuk kényelmében tölthetik járműveiket, elkerülve az utcán való várakozást és a magas töltési költségeket.


Elégedett felhasználó tölti az autóját

Közös képviselet munkájának egyszerűsödése

A közös képviseletnek kevesebb gondja van az elektromos autó töltéssel, hiszen az új igényeket mi kezeljük. Minden hónapban küldünk egy kimutatást az elektromos autó töltők energiafogyasztásáról az elszámolás megkönnyítése érdekében. 


Ingatlan értékének emelkedése

Az elektromos autó töltővel felszerelt parkolóhelyeket átlagosan 1,5 millióval magasabb áron lehet értékesíteni. 



Tanulságok a társasházi elektromos autó töltésről

Az elektromos autó töltés kiépítése a legtöbb társasházban megvalósítható!

A lakók igényeinek teljesítéséhez a közös képviselet és egy szakértő cég együttműködésére van szükség. A fent leírt lépéseket követve az autó töltés kiépítése gördülékenyen halad, még ha sok időt is vesz igénybe. 

Érdemes hosszú távon gondolkodni az elektromos autó töltők telepítésénél társasházban. Ahogy a Duna Terasz Prémium esetén is voltak már töltők a társasházban, a növekvő igények miatt szükséges volt a töltőhellyel felszerelt parkolók számának növelésére.

A jelenlegi elektromos autó tendenciákat figyelembe véve egy bővíthető rendszer tudja leginkább kiszolgálni a lakók igényeit és egyszerűsíteni a közös képviselet munkáját. 


222 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page