top of page

Ki fizet és mennyit? - A munkahelyi töltés kiépítése

Frissítve: 2023. dec. 20.

Amikor egy vállalat elkötelezett a flottája zöldítésében a töltési infrastruktúra finanszírozása mindig kérdéses pont. A munkahelyi töltés kiépítése nagy beruházást igényel, ezért érdemes előre átgondolni milyen költségekkel kell számolni és ki fogja megfizetni azokat.


 

Tartalomjegyzék

 

Milyen költségei vannak a munkahelyi töltés kiépítésének?

Az elektromos autó töltő kiépítésének költségei számos tényezőtől függenek, beleértve az irodaház körülményeit, a telepítési helyet, a töltő típusát és a választott kiegészítő funkciókat.


Általában az alábbi költségtényezőket kell figyelembe venni:

 • Töltő berendezés költségei

 • Telepítési költségek

 • Elektromos hálózat fejlesztése

 • Biztonsági intézkedések

 • Fizetési rendszer kialakítása

 • Karbantartás és támogatás

 • Egyéb költségek


Töltő berendezés költségei

Maga a töltőberendezés ára jelentős költségforrás lehet. A kiválasztott töltő típusa (lassú, gyors vagy szuper gyors) és a gyártója alapvetően befolyásolja ezt a költséget.


Telepítési költségek

A töltőberendezés telepítésének költségei magukban foglalják az elektromos hálózat kiterjesztését, a kábelek és vezetékek telepítését, a szükséges engedélyek beszerzését és egyéb telepítési munkákat.


Elektromos hálózat fejlesztése

Az irodaházban lehet, hogy szükség van az elektromos rendszer fejlesztésére, különösen akkor, ha nagyobb teljesítményű töltőberendezéseket kívánnak telepíteni. Ez magában foglalhatja a vezetékek cseréjét és a szükséges kapacitás növelését. Ha van elég energia az autó töltésre akkor egy okos energiaelosztó rendszert érdemes telepíteni, mely szintén bizonyos költségekkel jár.


Biztonsági intézkedések

Az elektromos autó töltőállomások biztonságát növelő intézkedések költségei, például kamerák, megfelelő világítás és egyéb biztonsági rendszerek.


Fizetési rendszer kialakítása

Ha a töltőállomás díjfizetés ellenében működik, akkor a fizetési rendszer beállításának és integrálásának költségei is felmerülhetnek.


Karbantartás és támogatás

A munkahelyi töltési infrastruktúra rendszeres karbantartásához és esetleges hibaelhárításhoz szükséges költségek.


Egyéb költségek

Ilyenek lehetnek például az építési engedélyek, az esetleges földmunkák, a parkolóhelyek jelölése és egyéb környezetrendezési költségek.


A munkahelyi töltés kiépítéséhez érdemes ajánlatot kérni egy szakértő cégtől, aki a helyszíni felmérés után nagyságrendileg pontos költségvetést tud készíteni.

Munkahelyi elektromos töltőállomás

Ki fizeti a munkahelyi töltés kiépítésének költségeit?

A költségek tisztázását követően a másik kérdés, hogy ki fogja finanszírozni a töltőhálózat kiépítését.

A munkahelyi töltés kiépítésének költségeit viselheti:

 • Az irodaház

 • A bérlő cég

 • Az irodaház és a bérlő megosztva

 • Harmadik fél / üzemeltető


Irodaház (property manager)

A kiépítést finanszírozhatja az irodaház a növekvő bérlői igényekre való felkészülés céljából. Ebben az esetben egy egységes rendszert lehet kiépíteni, ahol elkülöníthető a különböző cégek által töltött energia mennyisége.


Bérlő cég

Ha egy irodaházban csak kevés számú bérlő tart igényt az elektromos autó töltők kiépítésére akkor az irodaház gyakran az adott bérlőre hagyja a finanszírozást.


Irodaház és bérlő megosztva

A töltő hálózat kiépítésekor a költségek alábbi megosztása is előfordul:

Az irodaház kifizeti a kiépítés és a kábelezés költségeit, a bérlő fizeti a töltőt, az energiát és az üzemeltetés díját. 


Harmadik fél / üzemeltető

Vannak olyan cégek, akik átvállalják az infrastruktúra kiépítésének költségeit, valamint vállalják az üzemeltetést, a karbantartást, valamint a szükséges felülvizsgálatokat. 


15 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page