top of page

Mi a különbség az AC és DC töltés között?

Frissítve: ápr. 8.

Az AC és DC töltés két eltérő típusú elektromos árammal megvalósuló töltés, melyek eltérnek az áramlás irányát, a töltés sebességét, hatékonyságát, árát és alkalmazásuk területeit tekintve. Az AC a váltóáram vagy váltakozó áram rövidítése, amely periodikusan változtatja irányát és intenzitását. A DC (angolul direct current) az egyenáram rövidítése, amely állandó irányba áramlik.

Az elektromos autó AC és DC árammal is tölthető, azonban van különbség a töltés hatékonyságában, gyorsaságában és árában. Környezetkímélőség, biztonság és az akkumulátorra gyakorolt hatás tekintetében nincsenek nagy eltérés a két elektromos áram típus között.


AC töltés

DC töltés

Hatékonyság

85%

95%

Gyorsaság

2-8 óra alatt tölt fel

15-60 perc alatt tölt fel

Töltés ára

Elhelyezkedés miatt olcsóbb

Elhelyezkedés miatt drágább

Környezetkímélőség

Energia forrásától függ

Energia forrásától függ

Biztonság

Biztonságosabbnak tekinthető

Megfelelő használat mellett biztonságos

Hatása az akkumulátorra

Nincs negatív hatás

Minimális negatív hatás

Mikor használjam?

-Amikor ügyeket intézel

-Munkahelyi töltéshez

-Éjszakai töltéshez

-Amikor sietsz

-Utazások során

-Céges autó töltésénél

 
 

Mi az AC áram?

Az AC (angolul alternating current) a váltó áram vagy váltakozó áram rövidítése. Az AC olyan elektromos áram, amely periodikusan változtatja irányát és intenzitását. Ez azt jelenti, hogy az áram iránya periodikusan változik, visszafelé és előrefelé áramlik, és ezzel együtt az áram erőssége is változik az idő múlásával.

Váltakozó áram (AC) ábrázolása

Az AC áram széles körben használható az elektromos hálózatokban, többek között az otthonunk és munkahelyünk elektromos hálózata is AC áramot használ. 

A váltakozó (AC) áram előnye, hogy könnyen átalakítható más feszültség- és áramerősség-szintekre transzformátorok segítségével, valamint elő lehet állítani megújuló energiaforrások segítségével is, mint például a szél vagy vízenergia.


Mi a DC áram?

Az DC (angolul direct current) az egyenáram rövidítése. Az DC olyan elektromos áram, amely állandó irányba áramlik. Ez azt jelenti, hogy az áram mindig ugyanabba az irányba áramlik az idő függvényében, és nem változtatja irányát, mint az AC (váltóáram).

Egyen áram (DC) ábrázolása

A DC elektromos áram számos alkalmazásban hasznos, például elektronikus eszközökben, mint például mobiltelefonok, számítógépek, fényképezőgépek. Az akkumulátorok és energiatárolók mind DC áramot használnak. 

A DC töltés előnye, hogy előállítható megújuló technológiákkal, mint például a napelem. 


AC árammal és DC árammal is tölthetem az elektromos autót?

Igen, az elektromos autó töltése AC és DC árammal is megvalósítható. Az AC és DC töltés ugyanúgy feltölti az elektromos autót, a különbség annak módjában és sebességében van. 

A kérdés megértéséhez fontos tudnunk, hogy az autó akkumulátora DC áramként tárolja az energiát. Tehát függetlenül attól, hogy AC vagy DC töltőállomást használ, az autó akkumulátora mindig DC energiát fog tárolni. 


Hol találok (általánosságban) Magyarországon AC és DC töltőket? Az AC töltőket általában lakóházakban és irodákban találhatunk. Ezen kívül bevásárlóközpontok vagy szálláshelyek parkolóiban is találhatunk AC töltőket. DC töltőket Magyarországon általában közúti töltőhálózatokban, benzinkutakon vagy az autógyártók által üzemeltetett töltőpontokon találhatunk meg. Emellett előfordulnak még bevásárlóközpontok vagy szálláshelyek parkolóiban.


Mik az előnyei és a hátrányai az AC töltésnek?

Az AC áram olyan elektromos áram, amely periodikusan változtatja irányát és intenzitását. 

A váltakozó áram (AC) előnye, hogy könnyen átalakítható különböző feszültségre és frekvenciákra, hatékonyabban átvihető hosszú távolságokon, hatékonyan lehet tárolni hosszabb távra is. Emellett az AC könnyebben osztható és elosztható a közös elektromos hálózatokon, amely lehetővé teszi a hatékonyabb energiagazdálkodást és az energiaveszteség csökkentését.

Ezzel szemben hátránya, hogy az áram átvitele során nagyobb veszteségek lépnek fel és nehezebben  irányítható és szabályozható bizonyos alkalmazásokban, különösen az elektronikus berendezések esetén.


Az AC áram előnyei az elektromos autó töltés szempontjából.

 • Könnyen hozzáférhető infrastruktúra 

 • Költséghatékonyság

 • Kíméletesebb az akkumulátorra


Az AC töltők sokkal elterjedtebbek és könnyebben hozzáférhetők, mint a DC töltők. Sok otthoni elektromos aljzat lehetőséget nyújt az AC töltésre, és az AC töltők elérhetők az üzletekben, parkolókban, munkahelyeken.


Az AC töltők telepítése és üzemeltetése általában olcsóbb, mint a DC töltőké. Ezért sok esetben gazdaságosabb lehet az AC töltés, különösen akkor, ha nincs szükség a gyors töltésre.


Az AC töltés általában lassabb, mint a DC töltés, de ez kíméletesebb lehet az akkumulátorra hosszabb távon. Az AC töltés kevésbé hőtermelő, ami segíthet az akkumulátor hosszabb élettartamában.


Az AC áram hátránya az elektromos autó töltés szempontjából.

 • Lassabb és korlátozottabb töltési sebesség

 • Nagyobb energiaveszteség


Az AC töltés általában lassabb, mint a DC töltés, ami különösen hátrányos lehet hosszú távú utazások esetén, vagy ha gyorsan töltött akkumulátorra van szükség. 


Az AC töltés során nagyobb energia veszteség jelentkezhet az átalakítási folyamatok miatt, ami kevésbé hatékony töltést eredményezhet.


Mik az előnyei és a hátrányai a DC töltésnek?

Az DC olyan elektromos áram, amely állandó irányba áramlik. 

A egyenáram (DC) előnye, hogy áramátvitel során általában kisebb energiaveszteségek jelentkeznek, és könnyebben irányítható és szabályozható különböző alkalmazásokban, például az elektronikai berendezésekbe. Hátránya, hogy korlátozott az átvitele nagy távolságokon. 


A DC áram előnye az elektromos autó töltés szempontjából.

 • Gyorsabb és korlátlan töltési sebesség

 • Kisebb energiaveszteség


A DC töltők gyorsabban tudják feltölteni az akkumulátort, mint az AC töltők. Ez különösen hasznos lehet hosszú távú utazások során vagy olyan helyzetekben, amikor gyorsan töltött akkumulátorra van szükség.


A DC töltés során kevesebb energia veszteség jelentkezik az átalakítási folyamatok miatt, ami hatékonyabb töltést eredményez.

A DC áram hátránya az elektromos autó töltés szempontjából.

 • Magas költség

 • Magasabb hőtermelés

A DC gyorstöltők infrastruktúrája kevésbé elterjedt és kevésbé hozzáférhető, mint az AC töltőké. Ez korlátozhatja a gyors töltési lehetőségeket bizonyos területeken.


A DC töltők telepítése és üzemeltetése általában drágább, mint az AC töltőké. 

A DC töltés során nagyobb hőtermelés jelentkezhet az akkumulátorban, ami rövid távon nem jelent problémát, de hosszabb távon hatással lehet az akkumulátor élettartamára.


AC töltés

DC töltés

Előnyök

 • Könnyen hozzáférhető infrastruktúra

 • Költséghatékonyság

 • Kíméletesebb az akkumulátorra

 • Gyorsabb és korlátlan töltési sebesség

 • Kisebb energiaveszteség

Hátrányok

 • Lassabb korlátozottabb töltési sebesség

 • Nagyobb energiaveszteség

 • Magas költség

 • Magasabb hőtermelés


Az AC vagy a DC töltés a hatékonyabb?

A DC töltés a hatékonyabb. 

Általánosan elfogadott adatok alapján az AC töltés hatékonysága 85%, míg a DC töltésé 95%, vagyis az AC töltés során 15% energiaveszteség lép fel, míg a DC töltés során csak 5%. Ez azt jelenti, hogy a DC töltésnél az átvitt energia nagyobb része valóban az akkumulátorba kerül, míg az AC töltés során nagyobb része elveszik a veszteségek miatt. 

Az AC töltés kisebb hatékonyságát az okozza, hogy az áramot az autónak, pontosabban az autó inverterének először át kell alakítani AC-ről DC-re. Az átalakítás során energiaveszteség lép fel, ami kisebb hatékonysághoz vezet. 


Az AC vagy a DC töltés a gyorsabb?

A DC töltés gyorsabb. 

Ennek az az oka, hogy a DC töltők képesek nagyobb teljesítménnyel dolgozni, így gyorsabban tudják feltölteni az autó akkumulátorát. 

Az AC töltés általában lassabb, mivel az áramát először átalakítják DC-ré, majd továbbítják az autó akkumulátorába. Ez a folyamat időigényesebb, ami miatt az AC töltés általában hosszabb időt vesz igénybe a teljes töltés eléréséhez. DC töltésnél a hálózati áram átalakítása az autón kívül történik, az autó akkumulátorához érkező áram már DC lesz, ami így megkerüli az autó fedélzeti inverterét és egyenesen az akkumulátorba áramlik.


Mi az a töltési görbe?

A töltési görbe egy grafikon, amely megmutatja, hogy ténylegesen mekkora teljesítménnyel töltődik az elektromos autó akkumulátora 0% és 100% között, valamint látható rajta az is, hogy mikor és hol éri el a töltési teljesítmény a csúcspontját. 

Az AC és DC töltés eltérő töltési görbéket mutat. A váltakozó áramú töltés a fedélzeti töltő korlátozott teljesítménye miatt állandó energiaáramlást biztosít. Ezzel szemben az egyenáramú töltés degresszív töltési görbét mutat, ahol az energiaáramlás csökken, ahogy az akkumulátor közeledik a maximális kapacitáshoz.

Töltési görbe AC és DC töltés esetén

AC töltésnél a görbe egy egyenes, melynek oka hogy a fedélzeti inverter - ami átalakítja a hálózati AC áramot az akkumulátorban tárolt DC árammá - korlátozott energiát képes felvenni hosszabb idő alatt. 

DC töltésnél egy csökkenő töltési görbét láthatunk, ennek oka, hogy az elektromos autó töltő akkumulátora gyorsabb energiaáramlást fogad be, azonban fokozatosan lelassul ahogy kezdi elérni a teljes kapacitást. 


Milyen gyorsan lehet feltölteni az elektromos autót AC töltéssel?

Egy átlagos elektromos autót AC töltéssel 2-8 óra alatt lehet feltölteni. 


A töltéshez szükséges idő függ

 • az akkumulátor méretéről

 • az autó energiafelvevő képességétől

 • a töltő teljesítményétől


Milyen gyorsan lehet feltölteni az elektromos autót DC töltéssel?

Egy átlagos elektromos autót DC töltéssel 15-60 perc között lehet feltölteni. 


A töltéshez szükséges idő függ

 • az akkumulátor méretéről

 • az autó energiafelvevő képességétől

 • a töltő teljesítményétől


Az AC vagy a DC töltés az olcsóbb?

Általában az AC töltők használata olcsóbb. 

A DC töltők használata általában magasabb költségeket jelenthet, mivel ezek gyakran közüzemi hálózatról működnek, és a gyorsabb töltésért általában magasabb díjat számítanak fel. 

Tehát az ár eltérésének oka nem az elektromos áram típusa, hanem a töltők elhelyezkedése. Mivel AC töltés jellemzően családi házakban és cégeknél történik, közutakon és nyilvános helyszíneken pedig DC így előbbi kedvezőbb díjszabás alá esik. 


Az AC vagy a DC töltés a környezetkímélőbb?

Az AC és DC töltés is megvalósítható megújuló energiából, így egyformán környezetkímélőnek tekinthetjük a kettőt. 

Az AC áramot elő lehet állítani olyan megújuló energiaforrások segítségével is, mint például a szél vagy vízenergia, a DC áramot egyaránt lehetséges megújuló technológiával generálni, mint például napelemekkel.

Tehát mind az AC, mind a DC töltés környezetkímélősége attól függ, hogy mi az energia forrása amit a töltéshez használnak. 


Az AC vagy a DC töltés a biztonságosabb?

A váltakozó áramú töltés általában biztonságosabbnak tekinthető, mint más töltési módszerek, mivel az áramot szinuszos hullámformában szolgáltatja, ami kisebb valószínűséggel okoz áramütést, mint más hullámformák. 

A váltakozó áramú töltés töltés esetén az áramellátás állandó (lásd töltési görbe), és kevésbé valószínű, hogy a túlzott hő vagy a gyors töltés miatt károsodik az akkumulátor. 


Milyen hatással van az AC áram az elektromos autó akkumulátorának élettartamára?

Az AC (váltóáram) áramnak nincs közvetlen hatása az elektromos autó akkumulátorának élettartamára az áram típusát tekintve.


Milyen hatással van a DC áram az elektromos autó akkumulátorának élettartamára?

A gyakori DC áram használata hosszútávon minimálisan károsíthatja az akkumulátor élettartamát. Jelentős különbség azonban nincs az AC és DC töltés között az akkumulátor élettartamára gyakorolt hatás alapján.


Kutatások alapján mindössze 0,1 %-al növeli az akkumulátor degradációját a gyakori gyorstöltés. A Recurrent által készített jelentés is hasonló eredményre jutott: nem mutatkozott jelentős különbség a hatótávban azon autók között amit 90%-ban gyorstöltőknél töltöttek és azok között akik kevesebb mint 10%-ban használták ezt a töltési módszert. 


Mikor érdemes AC töltést használni?

AC töltés érdemes használni

 • Amikor ügyeket intézel

 • Munkahelyi töltéshez

 • Éjszakai töltéshez


Ügyintézésnél: Ha le tudod parkolni az autót, és több órán keresztül egy helyen tölteni, például bevásárláskor vagy ügyintézéskor akkor valószínűleg a váltóáramú töltés a legjobb módszer.


Munkahelyi töltésnél: Ha olyan munkát végzel, mely főleg a munkahelyen történik és az autó több órát egy helyben áll akkor szintén AC töltést érdemes alkalmazni. 


Éjszakai töltés: A váltóáramú töltés akkor működik a legjobban, ha a villanyautónak hosszú ideje van tölteni, például éjszaka, amikor nem kell vezetnie.


Mikor érdemes DC töltést használni?

DC töltés érdemes használni

 • Amikor sietsz

 • Utazások során

 • Flotta autó töltésénél (leginkább fuvarozó cégek esetén)


Ha sietsz: Aki siet, annak az egyenáramú töltés alkalmas lehet az EV hatékony és gyors töltésére.


Utazások során: Az egyenáramú töltés előnyös lehet az elektromos járművek vezetői számára, akik egy út során több gyors megállót is beiktathatnak, és egyidejűleg tölthetik az elektromos járművüket.


Flotta autó töltésénél: Ha céges flotta járművet vezetsz és azt folyamatosan töltve kell tartani (például fuvarozó cégeknél), az egyenáramú töltés lehetővé teszi a rendszeres töltést a műszak során.


AC vagy DC töltés használjak az elektromos autó otthoni töltéséhez?

Az elektromos autó otthoni töltéséhez az AC áramot használják. 

Az otthoni elektromos autó töltésnél érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló kapacitást az elektromos hálózaton, ami a legtöbb esetben nem elég egy DC töltő üzemeltetésére. Emellett fontos észben tartani, hogy otthoni töltés során rengeteg idő áll az autó rendelkezésére a töltéshez.99 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page