top of page

Utazás villanyautóval - 5 tipp a sikeres hosszú utazásokhoz

Frissítve: jan. 17.

Hibás töltőpontok, elégtelen hatótávolság, hosszú menetidő...

Valószínűleg Ön is hallott már néhány katasztrofális történetet az elektromos járművel tett autópályás utazásokról. A közhiedelemmel ellentétben az elektromos autóval való utazás sem lehetetlen, egyszerűen csak egy kis felkészülést igényel indulás előtt. Az alábbi 5 tipp segít a gondtalan hosszú távú utazások megtervezésében!


 

Tartalomjegyzék

 

Elektromos autóval való hosszú utazások előtt érdemes az alábbiakat alkalmazni:

- Indulás előtt töltse fel az autóját 100%-ra.

- Használjon útvonaltervező alkalmazást, hogy megtudja, hol és mennyi ideig kell tölteni.

- Vigye magával okostelefonját, bankkártyáját és/vagy azonosítókártyáját (RFID)


Milyen szempontokat kell figyelembe venni hosszútávú utazás tervezésekor?


A megfelelő villanyautó kiválasztása

Egy hosszú utazás egy elektromos autóval természetesen könnyebb egy nagy hatótávolságú modellel. Ha egy szerény hatótávolságú járművel indul útnak, az utazási idő sokkal hosszabb, a töltés pedig körülményesebb lesz. Tehát amikor autót vásárol vagy bérel, olyan modellt keressen, amely a következő jellemzőkkel rendelkezik:


Legalább 400 km WLTP hatótávolság


A WLTP-értékekből a valós hatótávolság megállapításához vonjon le 50%-ot autópályán és 30%-ot országúton. Tehát egy 400 km-es WLTP-értékkel rendelkező autóval két töltés között autópályán körülbelül 200 km-t, míg országúton 300 km-t tehet meg.


50 kW DC-t meghaladó töltési teljesítmény


Legyen tisztában az esetleges opciókkal: egyes autók alapfelszereltségként nem képesek a gyorstöltésre. Minél nagyobb az egyenáramú töltőteljesítmény, annál kevesebb időt kell várakoznia a töltés során. Számítson arra, hogy két óránként körülbelül 30 percig kell töltenie.


Útvonaltervező használata

Most, hogy az autó 100%-ban feltöltődött és készen áll az indulásra, még meg kell terveznie a töltési megállókat. Bár ez a lépés nem kötelező, erősen ajánlott, hogy elkerülje a csalódásokat, például egy nem megfelelő töltőpontot.

Az olyan útvonaltervező programoknak köszönhetően, mint az a Better Route planner vagy a Chargemap, kiszámolhatja, hogy milyen útvonalon haladjon, mely töltőpontokat használja, és mennyi ideig tart majd a töltés az egyes szakaszokon. Ezeket az ingyenes okostelefon-alkalmazásokat kifejezetten az elektromos járművek használói számára fejlesztették ki.

Az alkalmazás néhány másodperc alatt létrehoz egy, az Ön útvonalára, járművére és kívánságaira szabott útvonaltérképet. Mindössze annyit kell tennie, hogy megadja az indulási és érkezési pontot, valamint az Ön által használt autó típusát. Az eredményt finomíthatja az induláskor és érkezéskor használni kívánt akkumulátorok szintjének, a sebességnek, az utasok számának és sok más paraméternek a megadásával is. Az alkalmazás néhány másodperc alatt elkészíti az Ön útvonalára, járművére és kívánságaira szabott útitervet.


A töltési fizetési mód kiválasztása

Sajnos a feltöltés kifizetése nem olyan egyszerű, mint egy tank benzinért fizetni. Jelenleg egyik töltőponton sem fogadnak el készpénzt, és csak nagyon kevés van hitelkártyás fizetési terminállal felszerelve.

A legtöbb töltőnél weboldalon vagy applikáción keresztül lehet fizetni. A QR-kód felvillantásával vagy a terminálon megjelenő webcím megadásával egy okostelefonos weboldalra vagy alkalmazáshoz juthat. Így ugyanolyan egyszerűen aktiválhatja és fizetheti ki a feltöltést hitelkártyával, mintha online vásárolna.A megfelelő elvek alkalmazása az utazás során

Bármilyen útvonalat és töltési módszert is választ, van néhány tipp, amit tudnia kell ahhoz, hogy az elektromos autóval megtett hosszú utazás sikeres legyen. Íme, a mi ajánlásaink:


Kerülje az akkumulátor kapacitásának 80%-át meghaladó újratöltést.

A küszöbérték felett a teljesítmény és így a feltöltés sebessége drasztikusan csökken. A 80%-ról 100%-ra való feltöltés 2-3-szor hosszabb időt vesz igénybe, mint a 0-ról 80%-ra. Ezért a legjobb, ha kihúzza a konnektorból, ha van elég hatótávolsága a következő töltőpont eléréséhez.


Korlátozza a sebességét

Ha 130 km/h helyett 120 km/h sebességgel halad, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és több tucat kilométerrel növeli a hatótávolságot. A sebesség 10 km/h-val való csökkentése mindössze 19 perccel növeli a menetidőt egy 500 km-es út során.

 

Jó tudni

Míg a rádió, a fényszórók, a szivargyújtó csatlakozók és az USB-portok használata elhanyagolható hatással van a hatótávolságra, a fűtés csökkentheti azt. Az alkalmazott technológiától függően a fűtés egy órányi használat során körülbelül 15 km hatótávolság-csökkenéssel számolhat. Ami a légkondicionálást illeti, annak hatótávolságra gyakorolt hatása meglehetősen korlátozott.


Használja ki az utazást városnézésre.

Az elektromos autóval való utazás kicsit tovább tart, mint egy benzines vagy dízel járművel. De vajon ez tényleg probléma? Miért ne használhatná ki az utántöltési szüneteket egy kis városnézésre?Ne felejtse el az utazás a nyaralás része!

Kényeztesse magát egy étteremben, egy kastélylátogatással, egy éjszakával egy szállodában vagy egy vendégházban, fedezze fel a környéket. Az olyan térképek, mint a Google Maps vagy a Waze böngészése is segíthet felfedezni a közeli érdekességeket: egy elfeledett emlékművet, egy folyót, egy erdőt, egy kis múzeumot, egy történelmi helyszínt...


Egyre több létesítmény tesz elérhetővé töltőpontokat ügyfelei számára. Egy egyórás ebédidő általában körülbelül ötven kilométeres hatótávolságot biztosít. Egy három órás út és máris 150 kilométert gyűjtöttünk. Végül, ha az éjszakát egy szállodában tölti, másnapra teljesen feltöltve találja járművét.

15 megtekintés0 hozzászólás

Commenti


bottom of page