top of page

Frequently Asked Questions

 • Melyik parkolóhelyre telepítik a töltőket?
  Ha a parkolóban dedikált helyek vannak akkor azon lakók parkolóhelyére akik igényelték a töltőt. Ha nincsenek dedikált helyek akkor megosztott töltő telepítésére van lehetőség, a társasház és a lakóközösség által meghatározott helyre.
 • Napelemmel kompatibilis a rendszer?
  Nem. Jelenleg nem alakítunk ki naplememel összeköttetett töltőket.
 • Műszakilag hogyan néz ki a rendszer?
  Társasházakban általában a közös órára csatlakozunk külön almérővel. A megfelelő csatlakozási módot a helyszíni felmérés után tudjuk megmondani, illetve a telepítési típustól is függ.
 • Szükséges közgyűlésen szavazni az elektromos autó töltő kiépítéséhez ?
  Egyéni telepítés és telepítési csomag esetén nem szükséges közgyűlési határozat, elég a közös képviselő jóváhagyása. Szolgáltatási ajánlatnál közgyűlési határozat szükséges.
 • Mennyi idő az ajánlat készítése?
  A helyszíni felmérést követően pár napon belül elkészítjük Önnek a telepítési ajánlatot. Nagyobb projektek esetén ez hosszabb időt vesz igénybe.
 • Hogyan lehet tölteni ha nincs dedikált parkolóhely?
  Nem dedikált parkolóhelyek esetén érdemes több megosztott töltőt elhelyezni a társasház mélygarázsában, amelyet több lakó is használhat RFID kártyával.
 • Az elektromos autó töltése konnektorról is megoldható?
  Az elektromos autókhoz kapott normál konnektorba csatlakoztatható, töltő jellemzően 10A áramot szolgáltat, vagyis a teljesítménye 2,3 kW. Ezzel a teljesítménnyel egy átlagos elektromos autó 20 óra alatt töltődik fel. Fontos szempont, hogy a háztartási konnektorokat nem olyan folyamatos, nagy terhelésre tervezték, amit egy autó töltő jelent. Az elektromos autók biztonságos töltéséhez sem a hagyományos, sem az ipari aljzatok nem megfelelőek, ezért érdemes inkább fali töltőt választani.
 • Tudnak adni érintésvédelmi jegyzőkönyvet?
  Igen
 • Mennyi időt vesz igénybe az infrastruktúra kiépítése és a töltők üzembehelyezése?
  Szolgáltatás ajánlat esetén az első töltőberendezésre érkezett igény után 2 hónap az infrastruktúra kiépítése, és 45 nap a további igényelt töltők telepítése.
 • Mi történik ha elfogy a szabad energia a házban?
  Van lehetőség órabővítésre vagy új óra nyitására. Azonban ezt csak akkor javasoljuk, ha energiamenedzsmenttel sem tölthetők már az autók a kívánt mennyiségben vagy sebességgel.
 • Mindenképp kell energiamenedzsment?
  Piackutatásunk alapján társasházakban átlagosan 3-4 kocsit bír el probléma nélkül a közös óra hálózattól függően. Ha ennél több igény van akkor érdemes energiamenedzsmentet használni.
 • Miért nem nyitnak új órát a töltő infrastruktúra kiépítéséhez?
  Ennek megvalósítása nagyon drága és időigényes, akár több évet is igénybe vehet. A pénzügyi beruházás miatt szavazási nehézségek merülhetnek fel a közgyűlésen, ami tovább hosszabbíthatja az új óra nyitáshoz szükséges időtartamot.
 • Rendelkezésre áll a megfelelő kapacitású villamos hálózat a társasházakban az autó töltéshez?
  Piackutatásunk alapján 3-4 kocsit bír el probléma nélkül a közös óra. Ha ennél több igény van akkor érdemes energiamenedzsmentet használni, ami által megtöbbszörözhető a hálózatról tölthető autók száma.
 • Mi az energiamenedzsment és miért hasznos?
  Az energiamenedzsment egy olyan megoldás ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több autó is töltsön egyidőben, minden probléma nélkül. Az energiamenedzsment, mint funkció megakadályozza a biztonsági problémák felmerülését, mert nem engedi, hogy a töltés túllépje a rendelkezésre álló kapacitást. Az energiamenedzsmenthez szükséges egy olyan okos eszköz ami képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a liftek, mennyit a világítás, és mennyi energia “marad szabadon”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad kapacitást, és ennek megfelelően osztja el azt. Ez azt jelenti, hogy az autók csak annyival töltenek ami nem zavarja a társasház többi rendszerét.
 • Ha nincs kapacitás a társasházban akkor hogyan oldható meg a töltés?
  Első lépésként felmérjük a társasházban autó töltésre fordítható energiát, beleértve a saját óra és a közös óra teljesítményét, kapacitását, valamint a liftek és a szellőzők által szabadon hagyott kapacitást. Energiamenedzsmenttel általában megvalósítható az autók töltése, nagyobb igény esetén órabővítéssel vagy új óra nyitásával növelhető az elektromos autó töltésre fordított energia mennyisége.
 • Mi biztosítja, hogy nem gyullad ki az autó töltés közben?
  A töltés közbeni balesetek, tűzesetek rövidzárlatok elkerülhetőek, ha szakember végzi a telepítést a szabványoknak megfelelően, a tűzszakaszhatárokat is figyelembe véve. Ezért érdemes szakértő céget megbízni, aki rendelkezik a megfelelő tapasztalattal, engedéllyel és szaktudással a töltőinfrastruktúra biztonságos kiépítéshez.
 • A katasztrófavédelemnek mi az álláspontja a garázsban való töltésről?
  A katasztrófavédelem nem tiltja az elektromos autók mélygarázsban való töltését. A Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya kidolgozott egy tervezetet az elektromos gépjárművek töltésével és tárolásával kapcsolatos tűzvédelmi létesítési megoldásokról, mely részletezi a biztonságos töltés módját. https://drive.google.com/file/d/1fllxK1o0i2uUMnSVPjJkgFXF_mdh7EYr/view?usp=sharing
 • Van felelősségbiztosítása a cégnek?
  Cégünknek van felelősségbiztosítása 300 millió forint értékben.
 • Ki fog gyulladni az elektromos autó a mélygarázsban?
  Az elektromos járművek tervezése során a gyártók figyelembe veszik mindazokat a biztonsági szabályozásokat, amelyeknek egy hagyományos autó tervezésekor is meg kell felelniük. Ebbe beletartozik minden alkatrész és funkció az akkumulátortól a töltésig. Ennek megfelelően úgy tervezik az autókat, hogy alkalmasak legyenek a zárt garázsokban való töltésre is, mely nemzetközileg engedélyezett. Magyarországon is számos bevásárlóközpontban, irodában és társasházban találhatók már meg elektromos autó töltők mélygarázsokban.
 • Mitől lesz biztonságos a töltőinfrastruktúra a parkolóban? Kell külön intézkedéseket hozni?
  Az infrastruktúra biztonságáról az energiamenedzsment rendszer gondoskodik, aminek a segítségével elkerülhető a túlfeszültség. Az infrastruktúra kialakítását pedig képzett villanyszerelők végzik. Külön intézkedés nem szükséges.
 • Milyen költségei vannak az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének?
  Több költségelemet kell figyelembe venni, melyek változhatnak attól függően hogy melyik ajánlattípusunkat veszik igénybe. A töltőt minden esetben az a lakó veszi meg aki szeretné tölteni autóját. Ezen kívül van egy egyszeri telepítési díj, valamint havi fizetés esetén egy havidíj, mely magában foglalja az infrastruktúa kiépítésének költségét, a karbantartást, szervizelést és a műszaki támogatást. Az energiát bekerülési áron fizetik a felhasználók. A társasháznak, illetve azon lakóknak akik nem szeretnének tölteni ez nem kerül semmilyen költségbe.
 • Mennyi az otthoni elektromos autó töltő ára?
  A töltők listaára 800-1000 euró között mozog. A töltő ára jelentősen függ a töltő által biztosított funkciók számától és minőségétől. Ha nem biztos benne melyik lenne a legmegfelelőbb töltő az Ön számára, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.
 • Ki fogja finanszírozni az infrastruktúra kialakítását ha a tulajdonostársak nem akarnak fizetni?
  Cégünk átvállalja a kiépítés költségeit, így csak azoknak kell fizetnie akik igénybe veszik a rendszer.
 • Milyen áron tudom tölteni az autómat a társasházban?
  Az autó töltéshez szükséges energiát társasházi (bekerülési) áron kapják a felhasználók.
 • Milyen költségekkel jár a társasház számára a töltési infrastruktúra kialakítása?
  A társasház számára nem jelent költséget a töltési infrastruktúra kialakítása. Annak költségeit az Evergy átvállalja.
 • Mennyibe kerül a gerinchálózat kiépítése?
  Egy 100 beállós parkoló esetén 20 parkolóhelyhez kialakítani az elektromos autó töltési infrastruktúrát nagyságrendileg 28 millió Ft-ba kerül.
 • Csak később tervezek elektromos autót venni, így is van lehetőségem csatlakozni az Evergy által kiépített rendszerhez?
  Amíg van szabad energia, addig később is tudnak csatlakozni az elektromos autó tulajdonosok a rendszerhez.
 • Milyen típusú kábellel tölthetem az autómat?
  A töltők Type 2-es kábellel használhatók.
 • Mi történik ha elköltözök?
  Mivel a töltő a lakó tulajdonába kerül, így ha elköltözik magával tudja vinni a töltőt. A leszerelési díj 50000 Ft + áfa. Ha nem szeretné magával vinni a töltőt, akkor lehetőség van az új tulajdonosnak átadni, akivel külön szerződést kötünk.
 • Hogy oldják meg, hogy csak egy ember tudja használni a töltőt?
  A töltőhöz mindenki kap egy saját RFID kártyát, mely a felhasználó azonosítására szolgál. Csak meghatározott kártyákkal lehet igénybe venni a töltőt.
 • Mi történik ha elvesztem az RFID kártyát?
  Jelezze felénk a problémát, és biztosítunk új RFID kártyát felár ellenében.
 • A töltők minden autóval kompatibilisek?
  Igen. Értékesítőink segítenek Önnek eldönteni melyik a legelőnyösebb töltő az Ön számára.
 • Már van töltőm, így is igénybe tudom venni a cég szolgáltatásait?
  Egyéni telepítés esetén igen. Olyan esetekben ahol energiamenedzsmentettel dolgozunk (telepítési csomag, szolgáltatási ajánlat), szükséges, hogy a töltők azonos márkájúak legyenek. Ez utóbbi esetben szükséges az új töltő megvásárlása.
 • A töltő kinek a tulajdonában van?
  A töltő a lakó tulajdonába kerül a megvásárlást követően.
 • Probléma esetén mennyi idő a kiszállás, javítás, és ki viseli annak költségét?
  72 órán belül egy szakember megkezdni a hiba elhárítását. A karbantartást és a javítást a havidíj tartalmazza. Nem havidíjas szolgáltatás esetén a karbantartási munkákra külön szerződést kötünk igény esetén.
 • Van ügyfélszolgálat, ahová tudok fordulni a kérdéseimmel/ problémámmal?
  Van. Az ügyfélszolgálati telefonszámon +36 30 204 92 66 elérheti kollégáinkat.
 • Ki üzemelteti a rendszert és végzi a számlázást?
  A közös képviselő munkájának megkönnyítése érdekében átvállaljuk az üzemeltetéssel járó feladatokat.
 • Hogyan különíthető el az autó töltők fogyasztása a többi társasházi fogyasztótól?
  Minden általunk telepített berendezés fogyasztását nyomon követjük, az egyes töltők is tudnak információt szolgáltatni a töltött mennyiséget. Az autó töltők által felhasznált energiát az almérő óra mutatja. Az autótulajdonosok pedig egy felhasználói felületen láthatják a töltött mennyiséget.
 • Ha bérbe adom a parkolómat ki fizeti a havidíjat?
  Ez megegyezés kérdése a bérlő és a tulajdonos között. Cégünk biztosítja a lehetőséget arra, hogy a havidíjat a bérlő fizesse.
 • Még nincs autóm, akkor is kell fizetnem?
  Nem. Csak annak kell fizetnie aki használja a szolgáltatást.
 • Mit tartalmaz a havidíj?
  Az előfizetés tartalmazza az Evergy által kiépített infrastruktúra használatát, a karbantartást és a műszaki segítségnyújtást, valamint a számlázás elvégzését.
 • Meddig kell fizetnem a havidíjat?
  Egy év hűség után a szerződés bármikor felmondható, vagy szüneteltethető.
 • Mi történik, ha valaki nem fizeti az energia díját ? Lesz-e negatív következménye a társasháznak emiatt?
  A cégünk minden esetben kifizeti a társasháznak az autó töltők által felhasznált energiát. Az egyes felhasználókkal mi számolunk el, ha valaki nem fizet akkor lekapcsoljuk a töltőjét.
 • Közös képviselőként milyen kötelezettségem van ezzel kapcsolatban?
  A közgyűlésben szükséges napirendi pontként szerepeltetni az autó töltést. Ezen kívül havonta egyszer elküldi nekünk az autó töltők által felhasznált energiát és annak költségét.
 • Jogilag hogyan működik az Evergy-vel való együttműködés?
  Egyéni telepítés és telepítési csomag esetén az adott lakóval kötünk szerződést. Szolgáltatás esetén két szerződést kötünk: egyet a társasházzal, egyet a felhasználóval. A társasházi szerződés megkötéséhez a közgyűlésnek sima többséggel kell elfogadnia az együttműködést. Felhasználóval kötendő szerződést csak az adott felhasználónak szükséges elfogadnia. A különböző ajánlattípusok részleteit a szolgáltatásaink oldalon találja!
 • Kizárólagos a társasházzal kötött szerződés?
  A szerződést mindig egy meghatározott közösségi órá(k)ra kötjük. Amennyiben több közös óra is található a társasházban, úgy nem kizárólagos a szerződés.
 • Cégnévre is kérhetem a számlát?
  A telepítésről tudunk kiállítani számlát cég nevére is.
 • Mit fog tartalmazni a számla?
  Minden hónapban kiszámlázzuk a felhasznált energiát, valamint szolgáltatás esetén a havidíjat.
 • Anyagot és munkadíjat kérhetem külön számlán?
  Igen
 • Ki finanszírozza az irodai töltés kiépítését?
  Az irodai töltés utólagos kiépítésének finanszírozására több mód is van: Irodaház (property manager): A kiépítést finanszírozhatja az irodaház a növekvő bérlői igényekre való felkészülés céljából. Ebben az esetben egy egységes rendszert lehet kiépíteni, ahol elkülöníthető a különböző cégek által töltött energia mennyisége. Bérlő cég: Ha egy irodaházban csak kevés számú bérlő tart igényt az elektromos autó töltők kiépítésére akkor az irodaház gyakran az adott bérlőre hagyja a finanszírozást. Irodaház és bérlő megosztva: A töltő hálózat kiépítésekor a költségek alábbi megosztása is előfordul: Az irodaház kifizeti a kiépítés és a kábelezés költségeit, a bérlő fizeti a töltőt, az energiát és az üzemeltetés díját. Harmadik fél / üzemeltető: Vannak olyan cégek, akik átvállalják az infrastruktúra kiépítésének költségeit, valamint vállalják az üzemeltetést, a karbantartást, valamint a szükséges felülvizsgálatokat.
 • Van-e többletköltség az irodaház számára?
  Az irodaház és a bérlő közti költségmegosztási módtól függ, hogy milyen költségei lesznek a kiépítésnek az irodaház számára.
 • Mi a műszaki konstrukció?
  Közös órára csatlakozunk energiamenedzsmenttel. A megfelelő csatlakozási módot a helyszíni felmérés után tudjuk megmondani, illetve a telepítési típustól is függ.
 • Az elszámolás hogy működik?
  Azok az alkalmazottak akik szeretnék autójukat tölteni kapnak egy RFID kártyát a cégtől. Ez szolgál a felhasználó azonosítására, és ezáltal nyomon követhető hogy az adott alkalmazott hol, mikor és mennyit töltött. Ez a módszer működik munkahelyi, otthoni és nyilvános töltés esetén egyaránt. Az elszámolás is ez alapján történik, melyet végezhet maga a cég, vagy kiszervezheti azt egy üzemeltetőnek. Az elszámolás általában havi rendszerességgel történik a töltött mennyiség után. A töltőpontokon a cég vagy a tulajdonos által meghatározott díjért cserébe tölthetnek a felhasználók. A töltés költségeit fizetheti a felhasználó, vagy a cég. Céges fizetés esetében megoldás lehet a cég nevére felszerelt külön óra, amelynek alapján a szolgáltató az áramdíjat – üzleti tarifákkal – a cég nevére számlázza. Másik megoldásként a cég fizethet költségtérítést az alkalmazottaknak. Azaz az otthoni töltés ellenértékét béren kívüli juttatásként megtérítheti az alkalmazottak részére, amely a vállalat számára is gazdaságos és legálisan elszámolható módot jelent.
 • Ki végzi az üzemeltetést és karbantartást?
  A karbantartást és üzemeltetést általában egy harmadik fél végzi, akit az irodaház megbíz. Az ilyen üzemeltető cégek rendelkeznek a megfelelő szaktudással a műszaki segítségnyújtáshoz, a karbantartáshoz, és a szükséges felülvizsgálatok elvégzéséhez.
bottom of page