top of page

Társasházi autó töltés egyéni kiépítése vagy egységes infrastruktúra?

Frissítve: 2023. dec. 20.

Az olyan társasházakban ahol már egy-két igény jelentkezett elektromos autó töltésre gyakran felmerül a kérdés, hogy a lakók külön-külön oldják meg a töltők telepítését, vagy egy komplett infrastruktúrát alakítsanak ki. Azért érdemes ezen már az első igényeknél elgondolkodni, mert rövid és hosszú távon más eredményei lesznek a különböző megoldásoknak. 

 

Tartalomjegyzék

 

Autó töltés egyéni kiépítése

Ez a megoldás rövid távon egyszerűbbnek tűnhet, hiszen az elektromos autó tulajdonosok tudják tölteni járművüket, míg azon lakók akik nem szeretnének tölteni nem fizetnek a kiépítésért. Hosszú távon azonban az alábbi következményekkel érdemes számolni:


  • Sokkal kevesebb töltő telepíthető, mert nem lesz energiamenedzsment amivel hatékonyan el lehet osztani az energiát a töltők között

  • A rendszer nem lesz bővíthető, így a töltési lehetőség nem biztosított mindenki számára

  • A telepítési költség nagyon magas lehet 

  • A rendszer telepítését és üzemeltetést a lakók vagy a társasház végzi

  • A rendelkezésre álló teljesítmény felhasználása után új órát kellene kinyitni, ami nagyon költséges, és szavazási nehézségeket okozna a közgyűlésen


Minden lakó magának építi ki az elektromos autó töltőt
Elektromos autó töltés egyéni kiépítése

Egységes infrastruktúra

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy minél több lakó tölthesse elektromos autóját, egységesíti az energiafelhasználás nyomon követését és az elszámolást. 

Ezt a rendszert már érdemes az első pár igénynél kiépíteni, hiszen ha a lakók egyesével építik ki a töltést, akkor utólagosan már nagyon nehéz lenne azokat egy közös rendszerbe integrálni. Azok a lakók akik már saját költségükön kiépítették a rendszert nem fognak egy újonnan épülő közös infrastruktúrába csatlakozni, ami konfliktusokhoz vezethet a társasházon belül. Emellett fontos azt is kiemelni, hogy az energiamenedzsment azonos márkájú töltőkkel működik, ezért eleve így érdemes elkezdeni a társasházi töltés kiépítését. 


A komplett infrastruktúra kiépítésekor két lehetőség közül választhat a társasház a méretezés szempontjából: 

  • A jelenlegi igényeknek megfelelő vagy előre meghatározott számú töltőhelyet alakítanak ki

  • Egy bővíthető infrastruktúrát hoznak létre, amihez az új igénylők később is tudnak csatlakozni


Egy olyan egységes rendszer ami mindenki számára biztosítja az elektromos autó töltést
Elektromos autó töltés egységes infrastruktúrában

Az egységes infrastruktúra bár rövid távon nagyobb feladatot jelent a közös képviselőnek, hosszú távon oldja meg az elektromos autók társasházi töltését. 


49 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page