top of page
Anya és fia megy fel a lépcsőházban miközben az elektromos autó töltődik

Elektromos autó töltés társasházban

Az elektromos autók számának növekedésével az otthoni töltés egyre inkább előtérbe kerül. Családi házakban ez viszonylag egyszerűen megoldható, de a társasházi lakóknak sem kell lemondaniuk az otthoni töltés kínálta előnyökről. 

Az előnyök közé tartozik, hogy nem vagyunk időhöz kötve, nem kell másra várni a töltés megkezdéséhez. Emellett pedig ez a legköltséghatékonyabb megoldás elektromos autó töltésre: négyszer olcsóbb mint az utcai töltés.

A társasházi autó töltésnek több típusa is van. Egyrészt csoportosíthatjuk a használatra jogosultak alapján, aszerint, hogy melyik hálózatra csatlakoznak rá, illetve hogy egyénileg vagy csoportosan szeretnék megoldani a töltést. 

Az elektromos autó töltés kiépíthetősége társasházakban mindig az egyik kérdéses pont. Ez függ a társasház elektromos hálózatának állapotától és a saját/közös órán rendelkezésre álló kapacitástól. 

A társasházi elektromos autó töltés kiépítéséhez elkerülhetetlen, hogy megismerjük a különböző megoldási lehetőségeket és a biztonságos kiépítés szempontjait.

Válaszd ki miről szeretne olvasni!

Mi az a társasházi elektromos autó töltés?

A társasházi elektromos autó töltés a társasházi lakók számára megvalósított otthoni töltés. Az ilyen típusú töltésnél a társasház területére kerül egy elektromos autó töltő, amit egy vagy több lakó tud használni.

A társasházi autó töltés előnye, hogy nem kell az utcai töltőkre várni,  és megfizetni az utcai töltés árát, ami akár négyszer magasabb lehet. 

Milyen előnyei vannak a társasházi elektromos autó töltésnek?

A társasházi elektromos autó töltésnek számos előnye van.

 • Sokkal kényelmesebb mert nem vagyunk időhöz kötve

 • Nem függünk másoktól, nincs várakozási idő

 • Biztosan van annyi idő, hogy az autó kellő mértékben feltöltsön, pl. éjszakai töltés során

 • Nem kell piaci árat fizetnünk az áramért, mint az utcai töltőknél

Mennyibe kerül az elektromos autó társasházi töltése havi szinten?

Az elektromos autó társasházi töltésének havi költsége bruttó 13125 - 26250 Ft közötti összegbe kerül. A havi költség függ az áram árától és a megtett kilométerektől

Áram ára

Társasházi töltés esetén az energiát társasházi (bekerülési) áron kapja az autótulajdonos. Ez 2523 kWh/év fogyasztásig 36-40 Ft-os rezsicsökkentett árat jelent. Ennél magasabb fogyasztásnál már 70 Ft/kWh lesz az elektromos autó töltés ára.  

Ha valaki villanyautóját is a saját hálózatáról tölti, akkor valószínűleg túl fogja lépni ezt a határt, így a magasabb tarifával érdemes számolni. Ha a közösségi hálózatra történt a csatlakozás akkor minden esetben a magasabb tarifa a mérvadó.

 

Havi átlagosan megtett km

Egy villanyautóval átlagosan 50 km-t tesznek meg napi szinten városi közlekedés esetén.

Havi 30 nappal számolva ez 1500 km.

100 km-en egy átlagos villanyautó 15 kW-ot fogyaszt.

Havi szinten ez 225 kW fogyasztást jelent. 

Havi elektromos autó töltés ára

Az előzőek alapján egy elektromos autó havi töltésének költsége (225 kW átlagos fogyasztással számolva)  70 Ft/kW-os áron 15750 Ft költséget jelent. 

Ez évi 18000  km megtételét jelenti.

Megtett kilométerek alapján az alábbi havi költségekkel lehet számolni 70 Ft/kW-os áron.

Megtett km/év
Megtett km/hó
Felhasznált kW/hó
Felhasznált kW ára/hó
5000
417
62.5
4375 Ft
10000
833
125
8750 Ft
15000
1250
187.5
13125 Ft
18000
1500
225
15750 Ft
20000
1667
250
17500 Ft
25000
2083
312.5
21875 Ft
30000
2500
375
26250 Ft
35000
2917
437.5
30625 Ft

Milyen típusai vannak a társasházi elektromos autó töltésnek?

A társasházi elektromos autó töltésnek két fő típusa van, a megosztott töltő és a saját töltő. 

A egyik lehetőség, egy megosztott töltő telepítése, amit több lakó is használhat felváltva. Ez abban az esetben jó megoldás ha nincsenek személyre szóló parkolóhelyek a társasházban. 

Az másik esetben a lakó saját parkolóhelyén kerül kiépítésre a saját töltője, amit csak ő használhat. Ez a megoldás akkor alkalmazható ha a parkolóban névre szóló helyek vannak. 

A társasházi elektromos autó töltés típusai saját töltő esetében még tovább bonthatóak, az alábbi szempontok alapján.

 • Megoldás egységessége

 • Csatlakozási pont/ használt hálózat

Megoldás egységessége alapján

A társasházi elektromos autó töltés kiépítése kapcsán az egyik leggyakoribb kérdés, hogy egyéni kiépítést vagy egységes infrastruktúrát válasszanak a lakók. 

A társasházi elektromos autó töltés egyéni kiépítése azt jelenti, hogy a lakók külön-külön oldják meg a töltő telepítését.

 

Egységes infrastruktúra esetén egy központi rendszer kerül kiépítésre a közös órára csatlakozva, mely minden lakó számára lehetővé teszi az elektromos autó töltő kiépítését, optimálisan elosztva a rendelkezésre álló energiát.

Ennek feltétele, hogy azonos márkájú töltők kerüljenek kiépítésre, és ehhez a rendszerhez csatlakozzanak a későbbi igénylők is. 

Csatlakozási pont/ használt hálózat alapján

Az egyéni kiépítés megvalósítható a lakó saját órájáról vagy a társasház közösségi órájáról. A harmadik lehetőség az új mérőóra kinyitása, ami azt jelenti, hogy a lakó a szolgáltatótól egy új mérőórát igényel, amelyet kizárólag elektromos autó töltésre használ.

Ez egy hosszú és időigényes folyamat, így elsősorban a meglévő hálózatra való csatlakozást javasoljuk.

 

A saját óra azt jelenti, hogy az adott lakó a saját fogyasztásmérőjére csatlakozik rá, amiről a többi elektromos berendezést is megy. Innen indul a kábelezés a lakó saját parkolóhelyére. 

 

Második lehetőség a közös óra, mikor a lakó a társasházi közösségi mérőre kapcsolódik rá. Innen indul a kábelezés a lakó saját parkolóhelyére. 

Milyen előnyei vannak a saját órának?

A saját óra előnyei.

 • Könnyen nyomon követhető fogyasztás

 • Kiépítés egyszeri költség

 

Saját óra esetén a fogyasztás nyomon követése egyszerű, a költségét pedig a villanyszámla fogja tartalmazni. Ebben az esetben a kiépítés egyszeri költséget jelent a lakó számára. Jó megoldás ha az óra és a parkoló közel van egymáshoz, azaz egy szinten van.​

Milyen hátrányai vannak a saját órának?

A saját óra hátrányai:

 • Költséges, ha a parkolóhely messze van az órától

 • Korlátozott töltési sebesség

 • Esetlegesen órabővítés szükségessége

 

Ez a megoldás rendkívül költséges (akár milliós nagyságrendű) is lehet ha a saját óra és a parkolóhely messze van egymástól. 

Ha a lakás a 4. a parkolóhely pedig a -2 emeleten van akkor szinten megoldhatatlan a szabványos kivitelezés.

Ezen kívül az óra kapacitása általában csak kisebb töltési sebességet tesz lehetővé (3,6 kW vagy 7,4 kW), ennél gyorsabb töltési sebességhez gyakran szükséges az óra bővítése. Ez utóbbi kiküszöbölhető energiamenedzsment alkalmazásával.

Milyen előnyei vannak a közös órának?

A közös óra előnyei.

 • Gyors és költséghatékony megoldás

 • Egyszerűbb kivitelezés

 

A közös órára csatlakozás egy gyors megoldást jelenthet, valamint a kivitelezés is egyszerű, mert legtöbb esetben egy szinten van az óra és a parkoló. Így nincs szükség a szintek közötti faláttörésre és tűzszakasz helyreállításra, ami a kiépítés költségeit is csökkenti. 

Milyen hátrányai vannak a közös órának?

A közös óra hátrányai:

 • Nehéz a fogyasztás nyomon követése

 • Hosszútávon kapacitáshiányt okoz

 

A közös órára csatlakozáskor nehéz az egyéni fogyasztás és az autó töltésre használt energia nyomon követése. 

Érdemes almérőket kialakítani minden egyes töltőhöz, amit manuálisan le kell olvasni.

Ha túl sokan csatlakoznak rá a közös órára akkor túlterhelik a rendszert, ami áramkimaradáshoz vezet. 

Saját óra / közös óra
Hátrányok
Előnyök
Saját óra
 • Költséges, ha a parkolóhely messze van az órától

 • Korlátozott töltési sebesség

 • Esetlegesen órabővítés szükségessége

 • Könnyen nyomon követhető fogyasztás

 • Kiépítés egyszeri költség

Közös óra
 • Nehéz a fogyasztás nyomon követése

 • Hosszútávon kapacitáshiányt okoz

 • Gyors és költséghatékony megoldás

 • Egyszerűbb kivitelezés

Egyszerre hány elektromos autót lehet tölteni a társasházban?

Egyszerre átlagosan 2-12 autót lehet tölteni egyszerre társasházakban, ahol 3*50 A áll rendelkezésre. 

 

A társasházban tölthető autó száma függ az autók energiafelvevő képességétől, a saját/közös órák teljesítményétől, a választott műszaki megoldástól és az energiamenedzsment alkalmazásától függ.

Ha a társasházban 3*50 A áll rendelkezésre, és az autók energiafelvevő képessége 11 kW (3*16A), akkor 3 autó tölthető közös órára való csatlakozással. Ha alkalmazunk energiamenedzsmentet ez a szám 12-re nő. 

Ez alapján a saját órára csatlakozás jobb megoldásnak tűnhet, de ha minden lakó ezt a megoldást választja akkor egy idő után ez ugyanúgy túlterheli a társasházi rendszert, hiszen a régebbi építésű házaknál a hálózatot nem elektromos autó töltésre tervezték. 

Mi az az energiamenedzsment?

Az energiamenedzsment rendszerek olyan intelligens technológiákat foglalnak magukban, amelyek célja az energiaforrások hatékonyabb felhasználása és a rendszer teljesítményének optimalizálása. Ezen elvek alkalmazása az elektromos járművek töltési folyamatában is kulcsfontosságú.

Miért fontos az energiamenedzsment?

Az energiamenedzsment egy olyan megoldás ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több autó is töltsön egyidőben, minden probléma nélkül. Így alkalmazásával növelhető a tölthető autók száma, olyan ingatlanokban is ahol kevés energia áll rendelkezésre autó töltéshez. 

Hogy működik az energiamenedzsment?

Az energiamenedzsment képes nyomon követni a társasház fogyasztását minden pillanatban. Ennek köszönhetően mérhető, hogy mennyi energiát használnak a liftek, mennyit a világítás, és mennyi energia “marad szabadon”. Vagyis a rendszer a helyszínen, valós időben elemzi az autótulajdonosok töltési igényét és a szabad kapacitást, és ennek megfelelően osztja el azt.

Milyen előnyei vannak az energiamenedzsmentnek?

Az energiamenedzsment egyik előnye, hogy használata által bővíthető a töltési infrastruktúra, hiszen hatékonyabb az energia elosztása. Emellett ez az okos eszköz lehetővé teszi, hogy a rendszer intelligensen igazítsa az egyes járművek töltési teljesítményét az elérhető elektromos hálózati kapacitáshoz. További előny a töltési prioritások beállításának lehetősége. 

Milyen hátrányai vannak az energiamenedzsmentnek?

Az energiamenedzsment hátrányai.

 • Telepítése költségekkel jár

 • Korlátozott töltési sebesség

 • Hosszabb töltési idő

Hogy történik a társasházi elektromos autó töltés elszámolása?

A társasházi elektromos autó töltés elszámolása történhet a villanyszámlával együtt vagy a közös költség részeként. Az elszámolás alapját képező fogyasztás nyomon követése az elektromos autó töltés típusától függ. 

A fogyasztás nyomon követése megvalósítható manuálisan az almérők leolvasásával vagy RFID kártyák segítségével. 

Hogy történik a társasházi elektromos autó töltés elszámolása saját óra és közös óra esetén?

Saját óra esetén az energia elszámolása a többi fogyasztóval együtt történik, így ennek költsége a vilanyszámlán fog megjelenni. 

Közös óra a közös képviselő az almérőről leolvassa az autó töltő fogyasztását és a közös költség részeként kiszámlázza azt az adott lakónak. 

Hogy történik a társasházi elektromos autó töltés elszámolása megosztott töltő és egységes infrastruktúra esetén?

A társasházi elektromos autó töltés elszámolásának módja megosztott töltő vagy egységes infrastruktúra esetén RFID kártyánként történik. 

Az RFID (Radio-Frequency Identification) kártya egy olyan technológiai eszköz, amelyet azonosításra és adatok tárolására használnak. Az RFID kártyákon egy kis rádiófrekvenciás chip található, amely információkat tartalmaz, például egyedi azonosítót. Ezeket az adatokat vezeték nélkül továbbítják egy RFID olvasóhoz, amely elektromágneses hullámok segítségével kommunikál a kártyával.

Ezek a kártyák gyakran könnyűek, hordozhatók és viszonylag olcsók, ami miatt széles körben elterjedtek az iparban és a mindennapi életben egyaránt.

ABB RFID kártya.jpg

Miért hasznos az RFID kártya elektromos autó töltéshez?

Az RFID kártya előnyei.

 • Azonosítás és hitelesítés

 • Kényelem

 • Elszámolás

Az RFID kártya lehetővé teszi az autó tulajdonosának azonosítását és hitelesítését a töltőállomásnál. Ez biztonsági intézkedéseket és hozzáférési kontrollt biztosít a töltőhálózat számára, lehetővé téve hogy csak az engedélyezett felhasználók tölthessék elektromos autójukat.

Az RFID kártyák használata kényelmes és gyors módja az elektromos autó töltés elindításának és befejezésének. Csak hozzá kell érinteni a kártyát a leolvasóhoz, és a töltés elindul vagy leáll, minimális interakcióval.​

A társasházi elektomos autó töltés elszámolásához is az RFID az egyik legkönnyebben használható eszköz. Az RFID kártyák segítségével könnyen nyomon lehet követni a töltési műveleteket és számlázni lehet a felhasználóknak a töltési szolgáltatásért. 

A közös képviselő hozzáférést kap egy online felülethez, ami kártyánként megmutatja, hogy ki mennyit fogyasztott egy adott időszak alatt. A fogyasztás alapján elszámol a lakókkal az elektromos autó töltésre használt energia árával, ami közös költségként jelenik meg a töltést igénybe vevőknél.

Milyen hatással van a kiépített társasházi elektromos autó töltési rendszer az ingatlan értékére?

A kiépített társasházi elektromos autó töltési rendszer átlagosan 1,5 millió Ft-al növeli az ingatlan értékét.

Az elektromos autótulajdonosok számára a lehetőség, hogy otthonukban töltsék elektromos autójukat jelentős kényelmi előnyt jelent. Az elektromos autóval rendelkező potenciális vásárlók számára egy már kiépített töltési rendszer vonzó lehetőség lehet. 

Ennek eredményeként azok az ingatlanok, amelyek rendelkeznek elektromos autó töltési lehetőséggel, versenyképesebbek lehetnek a piacon.

Milyen körülmények között építhető ki a társasházi elektromos autó töltési hálózat?

A társasházi elektromos autó töltési hálózat kiépíthető az alábbi körülmények fennállása esetén.

 • Az elektromos hálózat megfelelő állapotban van

 • Tűzszakaszhatárok megfelelően kialakítottak

 • A parkolót/garázst csak a lakók használhatják

 • Van minimális kapacitás a közösségi órán (legalább 3*16 A)

Milyen körülmények között nem építhető ki a társasházi elektromos autó töltési hálózat?

A társasházi elektromos autó töltési hálózat nem építhető ki az alábbi körülmények fennállása esetén.

 • A társasház fővezetéki hálózata elavult

 • Tűzszakaszhatárok nincsenek megfelelően kialakítva

 • A parkolót/garázst nem csak a lakók használhatják (például panelek esetén)

 • Kevés a kapacitás a közösségi órán (kevesebb mint 3*16 A)

Milyen engedélyekre van szükség ahhoz, hogy ki tudjuk építeni a társasházi elektromos autó töltési hálózatot?

A társasházi elektromos autó töltési hálózat kiépítéséhez az alábbi engedélyekre lehet szükség.

 • Tulajdonos jóváhagyása (ha bérlő igényli a töltőt)

 • Közös képviselő engedélye

 • Közgyűlési jóváhagyás

 

Ha egyénileg történik a kiépítés a lakó saját órájáról, akkor nincs szükség külön engedélyre, csak abban az esetben ha bérlő szeretné kiépíttetni a töltést. Ekkor a lakás és parkolótulajdonosának engedélye szükséges.

Ha egyénileg történik a kiépítés a közös óráról vagy megosztott töltő kerül megvalósításra, akkor a közös képviselő jóváhagyása szükséges. 

Egységes infrastruktúra esetén, mivel ez az egész társasházat érinti a közgyűlésen kell jóváhagyni a megoldást, egyszerű többséggel. 

Szükséges engedélyek
Szükséges engedélyek
Tulajdonos jóváhagyása
Közös képviselő engedélye
Közgyűlés jóváhagyása
Saját óra
Szükséges

Szükséges

Nem szükséges

Közös óra

Szükséges

Szükséges

Nem szükséges

Megosztott töltő

Szükséges

Szükséges

Nem szükséges

Egységes infrastruktúra

Nem elégséges

Nem elégséges

Szükséges

Egy szakértő cég a helyszíni felmérés során meg tudja állapítani a társasházi elektromos autó töltési hálózat kiépíthetőségét, illetve segítséget nyújthat a szükséges engedélyek beszerzésében is.

Az Evergy-ről - Miért minket válassz?

Az Evergy egy elektromos autó töltők telepítésére szakosodott cég, mely saját kivitelező csapattal rendelkezik.

Gyors és biztonságos megoldást nyújtunk társasházi töltés kiépítésére.

Az Evergy előnyei.

 • Gördülékeny folyamat

 • Szakszerű műszaki kivitelezés

 • Versenyképes ár

 • Töltő az autó paramétereinek megfelelően

iStock-1356135328 (1).jpg

Gördülékeny
folyamat

Önnek mindössze jeleznie kel

felénk igényét, és mi elvégezzük

az egyeztetést a

közös képviselettel.

Szakszerű elektromos autó töltő telepítés

Szakszerű műszaki kivitelezés

Szakképzett műszakiakból álló kivitelező csapatunk végzi a telepítést, így garantált a szakszerű kivitelezés.

Számológép és malacpersely jelképezi a megtakarítást

Versenyképes
ár

Saját kivitelező csapatunk és a töltőbeszállító való kapcsolatunk lehetővé teszi a versenyképes árazást.

Elektromos autó fali töltő az autó paramétereinek megfelelően

Töltő az autónak  megfelelően

Értékesítőink segítenek kiválasztani Önnek az autója paramétereihez és vezetési szokásaihoz leginkább illeszkedő töltőt.

Hogy néz ki a társasházi elektromos autó töltő kiépítésének folyamata?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

A kapcsolatfelvételt megteheted:

1. A jobb oldali form kitöltésével. Kollégáink néhány napon belül felveszik Önnel a kapcsolatot. 

2. A kapcsolat oldalon található elérhetőségeink valamelyikén.

Kapcsolatfelvételi form

Jelezd felénk igényedet, és mi segítünk a folyamat további lépéseiben!

Készítünk egy ajánlatot a töltés kiépítésére vonatkozóan!

Az ajánlatkészítésnél figyelembe vesszük a rendelkezésre álló kapacitást, a társasház sajátosságait, és a bővíthetőséget.

Ajánlattípusainkról bővebben a szolgáltatásaink oldalon olvashat.

Tájékoztatjuk a közös képviseletet az igényedről!

Az egyeztetés azért szükséges, mert egyes megoldások esetén a közös képviselő engedélye/közgyűlés jóváhagyása szükséges.

Az engedélyeztetési folyamatban is segítséget nyújtunk!

Kérd ingyenes helyszíni felmérésünket!

Műszaki kollégáink egy előre egyeztetett időpontban kimennek társasházba és felmérek a rendelkezésre álló kapacitást. 

A helyszíni felmérésről bővebben cikkünkben  olvashat. 

Bizonyos ajánlatoknál  a közgyűlés jóváhagyása szükséges.

 

Igény esetén szívesen elmegyünk a közgyűlésre, ahol  bemutatjuk a lehetőséget és válaszoltunk a felmerülő kérdésekre.

Pozitív döntés esetén tudunk továbbhaladni a telepítéssel.

Az ajánlat elfogadását követően szerződést kötünk!

A szerződés elkészítéséhez csak az adataidra és egy közösen egyeztetett telepítése dátumra lesz szükség. 

A szerződéssel együtt elküldünk egy díjbekérőt is a telepítési díj feléről.

Az előző lépések után elkezdődhet a (központi) rendszer kiépítése.

Ajánlattípustól függően vagy egy gerinchálózatot építünk ki amiről leágaztatjuk a töltőket, vagy sugaras rendszert alakítunk ki. 

A rendszer kiépítése 2-10 napot vesz igénybe átlagosan.

A telepítést követően vállaljuk a töltők üzemeltetését is szolgáltatási szerződés esetén.

Az üzemeltetés magában foglalja a számlázást, a karbantartást és a műszaki segítségnyújtást.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén keressen minket bizalommal!

A díjbekérő teljesítése után az előre egyeztetett napon telepítjük a töltőt az egyeztetett parkolóhelyen!

A telepítést szakképzett villanyszerelőink végzik a  szabványoknak megfelelően.

Az elektromos autó töltő telepítése átlagosan 0,5-1 napot vesz igénybe. 

A *-gal jelölt lépések nem képezik részét minden folyatnak.

Egyéni telepítés esetén például egyik *-gal jelölt lépés sem szükséges.

Csomag ajánlat esetén a közös képviselőn múlik, hogy közgyűlési szavazáshoz köti-e a megvalósítást. Ennél az ajánlatnál az üzemeltetés csak külön igény alapján kerül be a folyamatba.

Szolgáltatási ajánlatnál minden *-gal jelölt lépésen végig kell menni a töltő telepítéséhez. 

Hogyan történik a helyszíni felmérés az elektromos autó társasházi töltésének kiépítése előtt?

A helyszíni felmérés az alábbi lépésekből áll:

 

 1. Kapcsolatfelvétel

 2. Időpont egyeztetés a helyszíni felmérésre

 3. Saját óra vagy közös óra kapacitásának felmérése

 4. Nyomvonal hosszának felmérése

 5. Parkolóhely megtekintése

 

A helyszíni felmérés során az alábbi szempontok egyeztetése szükséges:

 

 1. Melyik emeleten található a lakás?

 2. Van névre szóló parkolóhelye?

 3. Saját órára vagy közös órára lesz a csatlakozás

 4. Energiamenedzsment szükségessége

 5. Van-e már autója? Ha igen, milyen típusú? Ha nem mikor tervezi a vásárlást?

 6. Töltő teljesítménye

 7. RFID kártya szükségessége

 8. Van-e érvényben közgyűlési határozat elektromos autó töltésre?

Mennyibe kerül az elektromos autó társasházi töltésének kiépítése?

Az elektromos autó társasházi töltésének kiépítése bruttó 500000 - 1800000 Ft között mozog, a választott típustól függően. 

 

Az Evergy Kft több különböző megoldás kínál a társasházi elektromos autó töltés kiépítésére:

 

 • Egyéni telepítés saját óráról vagy közösségi óráról

 • Csomagajánlat

 • Szolgáltatási ajánlat

Az elektromos autó társasházi töltésének kiépítési költsége a választott megoldástól függ.

Az egyes megoldásokról részletesebben az elektromos autó töltő telepítés oldalonkon olvashat.

Egyéni telepítés

A lakó saját órájára  vagy a közösségi órára csatlakozva kiépítjük a töltőt az adott lakó parkolóhelyéhez.

Az elektromos autó társasházi töltésének kiépítési egyéni telepítés esetén bruttó 500000 - 1800000 Ft között mozog.

Az ár függ a töltő típusától, a nyomvonal hosszától valamint az energiamenedzsment szükségességétől. 

Mit tartalmaz az ár?

Az ár tartalmazza a töltő vételárát és a telepítés költségeit.

Töltő

Töltőink átlagosan bruttó 200000 - 400000 Ft között mozognak. Listaáron kínáljuk a modelleket.

Az ár függ:

 • A töltő funkcióitól (RFID, energiamenedzsment, fix kábel)

 • A töltő teljesítményétől (7,4 kW, 11 kW, 22 kW)

Telepítés költségei

A telepítési költségek  munkadíj és anyagdíj bontásban kerülnek feltüntetésre. 

A díj tartalmazza:

 • Kábelezés, biztonsági berendezések telepítése, faláttörés, tűzszsakasz helyreállítás

 • Töltő üzembehelyezése, RFID kártya beállítása

Csomag ajánlat

A közös órára csatlakozva építjük ki a jelenlegi töltési igényeknek megfelelő számú töltőt az energiát a lehető leghatékonyabban elosztva. Ez akkor éri meg ha legalább 3 igény van autó töltésre, hiszen így megoszlanak a telepítési költségek, melyek tartalmazzák az energiamenedzsmentet is. A kiépítést már az első igénytől vállaljuk.

Az elektromos autó társasházi töltésének kiépítése csomag ajánlat esetén bruttó 900000 - 1575000 Ft között mozog.

Az ár függ  attól, hogy 3 vagy 6-os csomag kialakítására kerül sor, és, hogy a parkoló milyen messze van az elosztó szekrénytől.

Ár/fő
20 méter
40 méter
60 méter
80 méter
6 töltő
900 000 Ft
1 040 000 Ft
1 195 000Ft
1 415 000 Ft
3 töltő
1 060 000 Ft
1 200 000 Ft
1 355 000 Ft
1 575 000 Ft

Mit tartalmaz az ár?
Az ár tartalmazza a töltő vételárát és a telepítés költségeit. 

Töltő, RFID kártya

Töltőink átlagosan bruttó 300 000 - 400 000 Ft között mozognak. Ezek olyan okos töltők amik képesek az energiamenedzsmentre, és RFID kártyával működnek. 

Telepítés költségei

A díj tartalmazza a biztonsági elemeket, az energiamenedzsmentet, a kábelezést, a tűzszakasz helyreállítását, valamint az üzembe helyezést.

Szolgáltatási ajánlat

A közös órára csatlakozva kiépítünk egy gerinchálózatot. Ebben az esetben biztosítva van a maximális kapacitás kihasználása, bővítése, hogy a lehető legtöbb töltőt telepítsük a mélygarázsba, valamint  lehetővé teszi a töltők folyamatos üzemeltetését és karbantartását is. 

Az elektromos autó társasházi töltésének kiépítése szolgáltatási ajánlat esetén egységesen bruttó egyösszegben bruttó 1300000 Ft, vagy bruttó 550000 + 12700 Ft havidíj.

 

Mit tartalmaz az ár?

Az ár tartalmazza.

 • Az autó töltőt vételárát

 • A telepítés költségeit (kiépítés a gerinctől a parkolóhelyig)

 • A központi rendszer fejlesztésének egy főre eső részét

 • A karbantartást, szervizelést és műszaki támogatást

Milyen referenciáitok vannak az eddig elkészült munkákról?

Milyen fali töltők érhetőek el az elektromos autók társasházi töltéséhez?

Wallbox Copper SB fali töltő_edited.jpg

Wallbox Copper SB

Teljesítmény: 22 kW

 • RFID

 • Energiamenedzsment

 • Mobil app

 • Fix kábel

Besen töltő kábellel.png

Besen

Teljesítmény: 11 kW, 22 kW

 • Fix kábel

 • RFID azonosítás

 • Mobil app

 • Energiamenedzsment

Névtelen terv (3).png

Moon ID.Connect 

Teljesítmény: 7,4 kW, 11 kW

 • Fix kábel

 • Mobil app

 • RFID azonosítás

 • Energiamenedzsment

ABB Terra AC fali töltő kábel nélkül.png

ABB Terra AC

Teljesítmény: 7,4 kW - 22 kW

 • Energiamenedzsment

 • RFID azonosítás

 • Fix kábel

Hogyan kezdjek neki a társasházi elektromos autó töltési rendszer kiépíttetésének?

A társasházi elektromos autó töltési rendszer kiépítéséhez az alábbi lépéseken érdemes végigmenni.

 

 • Egyeztetés a többi lakóval

 • Egyeztetés a közös képviselettel

 • Telepítő cég kiválasztása

 • Szükséges engedélyek beszerzése

 • Töltőberendezés telepítése

A társasházi elektromos autó töltési rendszer kiépíttetésének első lépéseként érdemes megkérdezni, hogy a többi lakó közül telepített-e már valaki elektromos autó töltőt vagy tervezi-e a kiépítést a közeljövőben. Gyakran a többi lakó vagy a közös képviselő tud ajánlani olyan megbízható céget aki elvégzi a társasházi töltési rendszer kiépítését.

Emellett érdemes tájékozódni, arról hogy van-e közgyűlési határozat a társasházi elektromos autó töltés kiépítésének szabályozásáról. Erről a közös képviselő tud információt nyújtani. 

 

Ezt követően válasszon ki egy (vagy több) céget és kérjen tőlük ajánlatot. A telepítő cég kiválasztása után szerezze be a szükséges engedélyeket, melyben a telepítő cég is a segítségére lehet. 

Jelezze felénk társasházi elektromos autó töltési rendszer kiépítési szándékát és mi segítünk a folyamat további lépéseiben!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 30 204 92 66-os telefonszámon vagy a kapcsolat oldalon található elérhetőségek valamelyikén. 

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi időbe telik kiépíteni a rendszert?

Egyéni telepítés és csomag ajánlat esetén a kiépítés 0,5-2 nap. 

Szolgáltatás ajánlat esetén az első töltőberendezésre érkezett igény után 2 hónap az infrastruktúra kiépítése, és 45 nap a további igényelt töltők telepítése.

 

Kinek kell elvégeznie az engedélyeztetést?

Az engedélyek beszerzése saját és közösségi órás csatlakozás esetén a lakó feladata. Csomag és szolgáltatási ajánlat esetén mi elvégezzük az engedély beszerzését a közös képviselővel.

 

Az árba beletartozik az engedélyeztetés elvégzése is?

Igen, az árba beletartozik az engedélyeztetés elvégzése csomag és szolgáltatási ajánlatnál. 
 

Milyen fizetési opciók vannak?

Az alábbi fizetési opciók közül választhat:

 • banki átutalás

 • bankkártyás fizetés

 • készpénz

Honnan tudom, hogy nem fogja leterhelni a rendszert a társasházi elektromos autó töltés?

Ha egy szakértő cég végezte a társasházi elektromos autó töltés kiépítését, akkor azt úgy alakította ki, hogy a töltés ne terhelje túl a társasházi rendszert.

Mi ezért alkalmazunk energiamenedzsmentet, ami megakadályozza, hogy a társasházi elektromos autó töltés miatt túlterheltség alakuljon ki. Az autó töltők mindig másodlagos fogyasztónak számítanak, ami azt jelenti hogy az elsődleges rendszerek mint például a lift prioritást élveznek a töltéssel szemben. Az energiamenedzsment mindig csak a fennmaradó energiát használja fel autó töltésre. 

Egyszerre hány elektromos autót lehet tölteni a társasházban?

A társasházban tölthető autó száma függ az autók energiafelvevő képességétől, a saját/közös órák teljesítményétől és a választott műszaki megoldástól. 

Ha a társasházban 3*50 A áll rendelkezésre, és az autók energiafelvevő képessége 11 kW (3*16A), akkor 3 autó tölthető közös órára való csatlakozással. Ha alkalmazunk energiamenedzsmentet ez a szám 12-re nő. 

Ez alapján a saját órára csatlakozás jobb megoldásnak tűnhet, de ha minden lakó ezt a megoldást választja akkor egy idő után ez ugyanúgy túlterheli a társasházi rendszert, hiszen a régebbi építésű házaknál a hálózatot nem elektromos autó töltésre tervezték. 

Később tovább bővíthető a már meglévő társasházi elektromos autó töltési rendszer kapacitása?

Van lehetőség a közös óra kapacitásának bővítésére, valamint ha több közösségi ra áll rendelkezésre a társasházban akkor egy másik közösségi óra bevonására. 

Ha szükség van esetleges változtatásokra a meglévő elektromos rendszerben, az várhatóan mekkora többletköltséget jelent a társasházi lakók számára?

Az elektromos rendszer korszerűsítése vagy új óra nyitása akár többmilliós költség is lehet. Ezért javasoljuk a meglévő kapacitás kihasználását. 

Kinek kell elvégeznie a társasházi elektromos autó töltés karbantartását?

A társasházi autó töltés karbantartását az üzemeltető cég, vagyis az Evergy végzi el, szolgáltatási ajánlat és üzemeltetéssel kiegészített csomagajánlat esetében. 

Milyen gyakran kell elvégezni a társasházi elektromos autó töltés karbantartását?

Az éves tervszerű megelőző karbantartás keretében az érintésvédelmi felülvizsgálatot 3 évente, a szabványossági felülvizsgálatot 6 évente szükséges elvégezni. 

Milyen garanciát nyújt az Evergy az otthoni fali töltőre?

A töltőkre gyártói garanciát tudunk adni, mely modelltől függően 1-3 év. Probléma esetén mi tudjuk érvényesíteni a garanciát a gyártó felé. 

Ha bármi probléma merülne fel, kihez fordulhatok és hol?

Probléma esetén keresse ügyfélszolgálatunkat a +36 30 204 92 66-os telefonszámon. 

Ha bármi probléma merülne fel, várhatóan milyen gyorsan kapok választ?

A probléma beérkezését követően egy szakember megkezdni a hiba elhárítását várhatóan 72 órán belül.

További kérdések esetén tájékozódjon GYIK oldalunkról, vagy keressen minket telefonon

a +36 30 204 92 66-os telefonszámon!

bottom of page