top of page

Miért problémás a társasházi autó töltés?

Egy 13. kerületi, 2017-ben épült háromszintes társasház mélygarázsában összesen 243 parkolóhely található, ahol 5 parkolóhoz építettek ki különböző autó töltési lehetőségeket (konnektor vagy töltőállomás). A társasház sajátosságai miatt a saját órára való csatlakozás nem megoldható, ezért mindenki a közösségi órára kapcsolódott rá. Néhányan a közös képviselő engedélye nélkül csatlakoztak, azonban ez nem okozott problémát a rendszerben, így senki nem kifogásolta.


Egy idő után a lakók elkezdtek panaszkodni áramkimaradások miatt, melynek okát a gondnok napokig kereste. Később kiderült, hogy még egy autótulajdonos csatlakozott a közös órára a közös képviselő tudta nélkül és emiatt túlterhelt lett az elektromos hálózat. A kapacitáshiány okozta áramkimaradások sok kellemetlenséggel jártak minden lakó számára.


A lakók egyénileg különböző márkájú töltőket építettek ki.
Elektromos autó töltés különböző márkájú töltőkkel

A gyors problémamegoldás érdekében az utólagosan csatlakoztatott töltőt le kellett választani a hálózatról, viszont a közös képviselő tudta, hogy ez nem fenntartható hosszútávon. Ráadásul azzal is számolnia kellett, hogy további 3 lakó szeretné otthon tölteni az autóját.

A közös képviselő arra jutott, hogy egy egységes megoldás szükséges a társasházi autó töltésre, ami megfelel a töltést igénylőknek és nem okoz kellemetlenséget az elektromos autóval nem rendelkezőknek sem.


Az alábbi megoldási lehetőségek merültek fel benne:


  1. Teljesen megszünteti az otthoni töltés lehetőségét, és minden lakónak házon kívül kell azt megoldania. Azonban ez nem tetszett az elektromos autótulajdonosoknak.

  2. Az eddigi működő rendszer fennmaradhat, amíg a hálózat elbírja, viszont új töltőket nem lehet telepíteni. Ez jelentős ellentéteket alakított volna ki az autótulajdonosok körében az egyenlőtlen bánásmód miatt. A nem érdekelt lakók pedig biztonsági problémákra hivatkozva elutasították.

  3. A közműfejlesztés, új óra nyitása vagy hálózatbővítés. Viszont ezt gyorsan elvetette, mert rengeteg időbe és pénzbe került volna a társasháznak és a lakóknak is.


A helyzet megoldásaként a körös képviselő felkeresett egy olyan céget aki vállalja a hálózat teljes kiépítését. Mindezt saját költségen és közműfejlesztés nélkül egy okos rendszernek köszönhetően. Ez a szoftver fel tudja mérni a társasház szabad áram kapacitását, amit biztonságosan el tud osztani a tölteni kívánt autók között. A bővíthető infrastruktúrának köszönhetően az új töltők könnyedén integrálhatóak a meglévő hálózathoz. Ennek az egységes megoldásnak köszönhetően minden lakó zavartalanul élhet és az autó töltés sem okoz többé problémát.


23 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page