top of page

Mit kell tudni az elektromos autó töltéséről?

Frissítve: ápr. 11.

Az elektromos autó töltése egy töltőpont által lehetséges amihez csatlakoztatni kell a töltőkábelt. Az elektromos autó akkumulátorának feltöltéséhez szükség lehet a saját töltőkábelére, illetve egy app vagy RFID kártyára a töltő használatához. A töltés ezen folyamata hasonlít a hagyományos belső égésű motoros járművek tankolásához, azonban általában több időt vesz igénybe míg az akkumulátor feltöltődik.

Az elektromos autó feltöltése négy különböző helyen történhet: otthon, munkahelyen, utcán és olyan célállomásokon mint a bevásárlóközpontok vagy hotelek. 

Az elektromos autó töltők típusát leginkább a teljesítménye alapján különíthetjük el. Az otthoni és fali töltők általában kis teljesítményű (3,7 kW, 7, 4 kW, 11 kW, 22) váltóáramú (AC) töltők. A gyári töltő, amit az autó megvásárlásakor minden új autó tulajdonos kap  többnyire 10 A-el, tehát az otthoni és fali töltőknél kisebb teljesítménnyel képes tölteni az autót. Az utcai gyorstöltők az otthoni töltőnél nagyobb teljesítményű váltóáramú (DC) töltők. A 40 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőket nevezik villámtöltőnek. 

Bár a teljesítmény növekedésével a töltési idő rövidül, anyagilag az otthoni töltés a legkedvezőbb. Otthoni töltés esetén ugyanis az energiát bekerülési áron kapja az autótulajdonos. Ez 2523 kWh/év fogyasztásig 36-40 Ft-os rezsicsökkentett árat jelent. Ennél magasabb fogyasztásnál már 70 Ft/kWh lesz az elektromos autó töltés ára. Utcai töltőállomásoknál az elektromos autó töltés ára AC töltés esetén 275-280 Ft/kWh, DC töltésnél 310 Ft/kWh.

A különböző típusú töltők használata előtt érdemes ellenőrizni az autó töltőcsatlakozóját, ami régiónként és autógyártónként változó lehet. A Type 1 csatlakozó és a Combi 1 az Észak-Amerikai és az Ázsiai piacokon elterjedt, a Type 2 csatlakozót és a Combo 2-t pedig leggyakrabban Európában alkalmazzák. Ezen kívül meg kell említeni a CHAdeMO-t, ami egy japán szabvány, valamint a Tesla Supercharger saját, kifejezetten a Tesla elektromos autókhoz kialakított csatlakozóját.


 
 

Hogyan működik az elektromos autó töltési folyamata?

Az elektromos autó feltöltéséhez csatlakoztatni kell a kábelt egy töltőponthoz. Töltőpontokat telepíthetünk otthonunkba, legyen az családi ház vagy társasház, vagy használhatjuk a nyilvános töltő hálózatot, és tölthetünk parkolás közben az utcán vagy olyan célállomásokon mint a bevásárlóközpontok vagy hotelek. 

Az elektromos autó akkumulátorának feltöltéséhez szükség lehet a saját töltőkábelére, illetve egy app vagy RFID kártyára a töltő használatához. A töltés ezen folyamata hasonlít a hagyományos belső égésű motoros járművek tankolásához, azonban általában több időt vesz igénybe míg az akkumulátor feltöltődik. 


A sofőr az elektromos autó töltési állapotát ellenőrizheti több helyen.

  • autó fedélzeti kijelzője

  • app

  • töltő kijelzője


Az elektromos autókban lévő fedélzeti számítógép vagy kijelző általában mutatja a töltési állapotot. Az ilyen rendszerek részletes információkat nyújthatnak, például a töltési szint százalékáról, a töltési sebességről vagy az esetleges töltési hibákról.

Több elektromos autógyártó kínál mobil alkalmazásokat, amelyek segítségével a sofőrök távolról is ellenőrizhetik az autójuk töltési állapotát. Ezek az appok általában valós idejű információkat nyújtanak, és a felhasználók beállíthatnak értesítéseket is.

Bizonyos töltők rendelkezhetnek kijelzőkkel, amelyeken a töltési állapot és más releváns információk jelennek meg. Ezek a kijelzők általában a töltő tetején vagy az oldalán találhatók.


Megáll magától az elektromos autó töltése, ha eléri a 100%-ot?


Igen. Általában az elektromos autók rendelkeznek egy intelligens töltési rendszerrel, amely érzékeli, ha az akkumulátor teljesen feltöltött, és automatikusan leállítja a töltést. Ez a funkció általában a jármű gyártójától függ, és autó típusonként eltérő lehet. A legtöbb elektromos járműnél azonban a beépített rendszer gondoskodik róla, hogy a töltés automatikusan leálljon, amikor az akkumulátor eléri a maximális töltöttségi szintet.


Az elektromos autó töltés áramigénye az autó akkumulátorának felvevő képességétől függ. Plug-in hibrid autók esetében az energiaigény jellemzően 3,7 kW (1*16 A). Tisztán elektromos autók áramigényei 7.4 kW (1x32A) vagy 11 kW (3x16A), néhány akár 22 kW (3x32A). 


Mennyi töltés jó az elektromos autónak?

Általában azt javasolják, hogy az elektromos autó akkumulátorának töltöttségi szintjét 20-80% között legyen. Ez az általános tartomány segít az akkumulátor hosszú élettartamának fenntartásában. Ha az autó hosszabb ideig parkolva lesz, például ünnepi időszakokban vagy nyaralások alatt, akkor ajánlott a töltöttségi szintet a középső vagy magasabb tartományban (pl. 60-80%) hagyni. Ez segíthet abban, hogy az autó ne álljon hosszú ideig kimerített vagy túltöltött állapotban.


A gyorstöltők használata gyakran magasabb hőmérséklettel jár, ami befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát. Ezért érdemes időnként a lassabb töltési módokat is alkalmazni.


Milyen elektromos autó töltő típusok vannak?

Az elektromos autó töltőknek számos típusa van.

Otthoni töltő

Az otthoni töltő a leggyakrabban használt töltő típus, mely az elektromos autó otthoni feltöltésére szolgál. Ezek a töltők általában kis teljesítményű (3,7 kW, 7, 4 kW, 11 kW) váltóáramú (AC) töltők. Használatuk főként éjszaka történik, egy teljesen lemerült autót 8-10 óra alatt feltöltenek. Az otthoni töltő működéséhez csatlakoztatni kell az autót Type1 vagy Type 2 kábellel. 

ABB Terra AC otthoni töltő

Fali töltő 

Gyári töltő

Utcai gyorstöltő

Villámtöltő


Melyik a leggyorsabb elektromos autó töltő?

A leggyorsabb elektromos autó töltő Magyarországon egy 350 kW-s töltő.

Az Abb által bejelentett Terra 360 lesz a világ leggyorsabb töltője. Ahogy a neve is utal rá 360 kW-os teljesítménnyel tudja tölteni az akkumulátort. Ez azt jelenti, hogy 100 km megtételéhez elegendő energiát képes az autóba tölteni kevesebb mint 3 perc alatt. 


Milyen típusai vannak az elektromos töltő csatlakozójának?

Az elektromos autók töltőcsatlakozói különböző típusokban léteznek, és ezek az elterjedt szabványok az adott régiótól és autógyártótól függően változhatnak.

A népszerű töltőcsatlakozó típusok között szerepelnek.

Type 1 (J1772)

A Type 1 csatlakozó az Észak-Amerikai és az Ázsiai piacokon elterjedt, különösen az amerikai elektromos járműveknél gyakori. Ez egyfázisú áramot használ, amely 7,4 kW maximális teljesítményt ad le, lassú vagy félig gyorsított töltéshez használható.

Type1 töltő csatlakozó

Type 2 (Mennekes)

Combo 1 (CCS Type 1)

Combo 2 (CCS Type 2)

CHAdeMO

Tesla Supercharger


Hol lehet elektromos autót tölteni Magyarországon?

Elektromos autó töltésre számos helyszínen lehetőség van Magyarországon, ezek többsége az utakon, bevásárlóközpontokban, szupermarketek parkolóiban vagy hotelekben találhatóak. 

A Magyar Energiakereskedelmi hivatal minden negyedévben kiad egy jelentést a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőállomásokról, amiket bárki igénybe vehet. Ez a nyilvántartás nem tartalmazza azokat a töltőket amit amik magántulajdonban vannak, és csak a felhasználók limitált köre használhatja töltésre. Ilyen lehet egy társasház mélygarázsában található töltőt ami csak a lakók számára teszi lehetővé a töltést, vagy cég esetén a vállalat saját területén található töltő amit az alkalmazottak vesznek igénybe. 


Ezek alapján csak a nyilvános töltőberendezések számáról tudunk pontos adatot mondani, hiszen azok telepítése engedélyhez kötött, és bejelentési kötelezettsége van a Hivatal felé. A 2023. I. negyedéves jelentés alapján 2 279 darab töltő volt országszerte. A töltőberendezések  eloszlása meglehetősen egyenetlen az országon belül, hiszen az ilyen berendezések többsége (776 db) Budapest (776 db) és Pest (315) vármegyében  található.


A töltőberendezések pontos helyét az MEKH oldalán térképes nézetben is megtekinthetjük,  

ezen kívül számos olyan mobilalkalmazás érhető el, amik segítenek megkeresni a hozzánk legközelebb lévő szabad töltőállomást. Ezek az applikációk két csoportba sorolhatók. Egyrészt vannak közösségi elven működő alkalmazások, amik minden üzemeltető töltőberendezését megjelenítik, többek között ilyen a Plugshare, melynek célja a töltőállomások könnyű megtalálásának segítése, és jelenleg több mint 610.000 töltőállomást tartalmaz. Az alkalmazások másik típusa az üzemeltetők által nyújtott appok, amik a töltés elindításához szükségesek. Erre jó példa a MOL Plugee alkalmazás, amely segítségével könnyedén megtalálhatók, ellenőrizhetők és kezelhetők a MOL töltőoszlopok. Az E.ON által Magyarországon üzemeltetett töltők használatához pedig a driveEON alkalmazás szükséges. 


Hol találhatok ingyenes elektromos autó töltőpontokat?

Magyarországon az elmúlt években a legtöbb szupermarket láncnál, mint a Lidl, Penny vagy Aldi ingyenes volt a töltés, 2023 november 1-től azonban már ezek a töltőpontok is fizetőssé váltak.


Milyen távolságra vannak egymástól a töltőállomások Magyarországon? 

A töltőállomások egymástól való távolsága nagyobb városokban kisebb, míg kis városok vagy falvak esetén akár nagy távolságokat is kell utaznunk két töltőállomás között. Előfordulhat, hogy a településen összesen egy töltőberendezés található, így a legközelebbi töltő több 10 km-re van. 


Mennyi az elektromos autó töltés ára?

Az elektromos autó töltés ára AC töltés esetén 275-280 Ft/kWh, DC töltésnél 310 Ft/kWh a nyilvános töltőállomásoknál. 

Otthoni töltés esetén az energiát bekerülési áron kapja az autótulajdonos. Ez 2523 kWh/év fogyasztásig 36-40 Ft-os rezsicsökkentett árat jelent. Ennél magasabb fogyasztásnál már 70 Ft/kWh lesz az elektromos autó töltés ára. 


Hogyan fizethetünk az elektromos autó töltéséért?

Az elektromos autó töltésért fizethetünk alkalmazáson keresztül vagy bankkártyával az utcai töltőállomásokon.

Magyarországon az applikáción keresztüli fizetés a legelterjedtebb megoldás. Sok töltőszolgáltató rendelkezik saját applikációval, amelyen keresztül a felhasználók könnyen ellenőrizhetik a töltési információkat és fizethetnek. Az alkalmazások általában lehetőséget biztosítanak az előzetes regisztrációra, valamint a bankkártya vagy más fizetési mód hozzáadására. A bankkártyás fizetés várhatóan a 2024-es évben kaphat nagyobb jelentőséget, hiszen abban az évben kaphat végleges formát az AFIR (az alternatív üzemanyagtöltési infrastruktúrák uniós szintű egységes szabályozása), amely egyszerű és logikus bankkártyás fizetést ígér a különböző applikációk használata helyett. 

Az otthoni töltés ára lényegesen egyszerűbben fizethető. A töltésre fordított energia a villanyszámla részét fogja képezni, így a többi fogyasztással együtt fizetendő. 


Mit kell tudni az elektromos autó otthoni töltéséről?

Az elektromos autó otthoni töltéséhez rendszerint egy dedikált otthoni töltőhelyet kell kialakítani, ahol az elektromos autó feltölthető gyári töltővel és fali töltővel. 

Családi házaknál az óra után egy elosztó kerül telepítésre a különböző biztonsági elemekkel (fi relé, sorkapocs, túlfeszültség levezető) és onnan egy kábel fut a kijelölt töltő helyig.  Autó töltő telepítésénél szabvány szerint szükséges egy leválasztó ki-be kapcsolót tenni a töltő elé. Ez arra szolgál, hogy  meghibásodás esetén nem az óránál kell lekapcsolni a biztosítékot, hanem elég ezt lekapcsolni a biztonságos szereléshez. 

Társasházaknál a lakó saját órájára vagy a társasház közös órájára lehet csatlakozni. Műszakilag a megoldás úgy működik, mint a családi házaknál, azonban társasházaknál plusz költséget jelent hogy hány tűzszakasz határt és falat kell áttörni, hogy a kábeleket elvezessük az adott parkolóhelyig.


Hogyan válasszam ki a számomra legmegfelelőbb elektromos autó fali töltőt?

Az elektromos autó fali töltő legmegfelelőbb kiválasztásához figyelembe kell venni az autó típusát és az ingatlanban rendelkezésre álló kapacitást. Ez csak néhány tényező amit érdemes mérlegelni az autót töltő kiválasztása előtt.


A döntés megkönnyítése érdekében érdemes az alábbi pontokon elgondolkodni. 

  • Töltési teljesítmény és töltési sebesség

  • Épületben rendelkezésre álló kapacitás

  • Kompatibilitás

  • Szükséges funkciók

  • Költségek


Töltési teljesítmény és töltési sebesség

A töltők különböző sebességekkel képesek tölteni az autót a teljesítmény alapján.

A gyorstöltők (DC töltők) rövid idő alatt nagyobb mennyiségű energiát szállítanak, és akár 30 perc alatt is képesek feltölteni az akkumulátort.

Az otthoni töltés esetében azonban nincs szükség ilyen gyors töltésre, hiszen az autónak bőven van ideje tölteni, például az éjszaka folyamán. Az AC töltők lassabb töltést biztosítanak, és kínálatukban megtalálhatók 3,6 kW-os, 7,4 kW-os, 11 kW-os és 22 kW-os töltők egyaránt. 


Épületben rendelkezésre álló kapacitás

Családi házakban általában 3*16 vagy  1*32 Amper van. Érdemes felmérni milyen egyéb berendezések kapcsolódnak a hálózathoz, például hőszivattyú vagy szauna, illetve van-e napelemes betápálás. ​

Társasházakban és cégeknél érdemes kérni egy helyszíni felmérést egy szakértő cégtől a rendelkezésre álló kapacitás megállapításához. 


Kompatibilitás

Először szükséges megnézni, hogy a töltő csatlakozója az Ön töltőkábelével kompatibilis legyen, vagy fix kábeles töltő esetén a töltő kábele az autója töltőportjával. 

Különböző autógyártók és modellek különböző töltőcsatlakozókkal rendelkezhetnek, így mindenképp érdemes ellenőrizni az autó töltő és a kábel kompatibilitását.

Ezt megteheti az electric vehicle database oldalon: a modell kiválasztása után a Charging menüpont alatt Charge Port elnevezéssel. 

Ezen kívül érdemes ellenőrizni a töltő teljesítménye és az autó energiafelvevő képessége közötti kompatibilitást. 

Bizonyos autók (például a Tesla modell 3) csak egy fázison 32 ampert tudnak felvenni, tehát ennek megfelelően egy 11 kW-os töltő a megfelelő választás. Hiába lenne 22 kW-s a töltő ha az autó akkor is csak 11 kWh-val töltene. 


Miből tudom, hogy az autóm milyen teljesítmény felvételére képes és hány fázison?

​​

Az autó teljesítmény felvételét többféleképpen lehet ellenőrizni.


Szükséges funkciók

Néhány töltőberendezés intelligens funkciókkal rendelkezik, amik lehetővé teszik például a töltés időzítését, az energiafogyasztás ellenőrzését és az egyéb személyre szabott beállításokat. 


Költségek

Az elektromos autó töltők költségei változhatnak a típustól, a teljesítménytől és a márkától függően. A kezdeti beruházás költségei mellett érdemes figyelembe venni az üzemeltetési és karbantartási kérdéseket is. 


Mi a különbség az AC és a DC töltés között?

Az AC és a DC töltés között a különbség az energia eljutásában van a töltőpontról az autóba. AC és DC két teljesen különböző típusú elektromos áram. 

Az otthoni aljzatokból vagy a közönséges töltőoszlopokból érkező alapvető elektromos hálózati áram általában váltóáram. A házak és épületek általában AC árammal rendelkeznek. Ezzel szemben az akkumulátorok által szolgáltatott villamos energia egyenáram. 

Az AC és DC töltés működése is eltérő. Az elektromos autók akkumulátorai általában egyenáramot igényelnek. Ezért az AC töltők általában átalakítják a háztartási váltóáramot olyan formára, amelyet az elektromos autó akkumulátora elfogadhat. DC töltés esetén erre nincs szükség, a DC töltők közvetlenül egyenáramot szállítanak az autó akkumulátorába.

Az egyenáramú és váltóáramú töltők között a töltési sebességben is vannak különbségek. Az AC töltési sebessége általában lassabb, míg a DC töltők nagyobb teljesítményt képesek biztosítani, és gyorsabban képesek feltölteni az autó akkumulátorát. 


AC vagy DC töltést válasszak?


Otthoni vagy munkahelyi használatra AC töltést érdemes választani, utazás közben pedig DC töltést. Ennek oka, hogy az előbbi esetben lassabb töltési sebesség mellett is van idő az autó feltöltésére. Azokon a helyeken, ahol gyors töltésre van szükség, például autópályákon vagy városi területeken a DC töltést érdemes választani.


Milyen típusú elektromos autó töltőkábelek vannak?

Két különböző típusú elektromos autó töltőkábel létezik. 

  • Type1 - Type2

  • Type2 - Type2.

Ezt azt jelenti, hogy az autó felöli oldalon Type 1 vagy Type 2-es csatlakozó található az autó típusától függően, a töltő felöli oldalon pedig minden esetben Type 2 csatlakozó van az európai szabványoknak megfelelően. 


Hogyan történik az elektromos autó töltő utólagos kiépítése?

Az elektromos autó töltés utólagos kiépítése egy szakértő cég segítségével történik. A kapcsolatfelvételt követően a cég szakemberei elvégzik a helyszín felmérését. Ez magában foglalja többek között az elektromos hálózat felmérését és a rendelkezésre álló kapacitás megállapítását. Ez alapján sor kerül az ajánlatkészítésre, melynek elfogadása esetén következik a szerződéskötés. 


  1. Helyszíni felmérés

  2. Ajánlatkészítés és egyeztetés

  3. Engedélyek beszerzése

  4. Szerződéskötés

  5. Autó töltő kiépítése


Mekkora távolságot lehet megtenni egyetlen feltöltéssel egy elektromos autóval?

Egy villanyautó egyetlen feltöltéssel átlagosan 217 342 mérföldet, azaz 350 és 550 km közötti távolságot tud megtenni. A hatótáv azonban függ az akkumulátor kapacitásától, az autó hatékonyságától, az átlagos sebességtől, a vezetési körülményektől (pl. városi vagy országúti vezetés), a tervezett útvonaltól, az időjárási viszonyoktól, és a fűtés vagy klíma használatától. A benzines/dízeles autók a villanyautókkal összehasonlítva átlagosan 500-900 km-t tudnak megtenni egy töltéssel. Bár az átlagos hatótáv villanyautók esetén még kevesebb mint a belső égésű motoros járműveknél, felmerülhet az alábbi kérdés:


Jelenleg melyik elektromos autó tudja megtenni a legnagyobb távolságot egyetlen feltöltéssel?

A legnagyobb hatótávolságú elektromos autó, a Lucid Air Dream edition R egyetlen töltéssel 549 mérföldet, azaz 883 km-t tud megtenni.  2023 decemberében A NIO ET7 szedán lett a legnagyobb hatótávolságú elektromos autó, mely összesen 1044 kilométert, azaz 649 mérföldet tett meg egyetlen feltöltéssel. Ez jóval több mint az elektromos autók átlagos hatótávja, de több benzines autónál is hosszabb ideig bírja.


Hol lehet ingyenesen elektromos autót tölteni?

Magyarországon már megszűnt az ingyenes elektromos autó töltési lehetőség. 


Mennyi idő alatt töltődik fel teljesen egy elektromos autó?

Egy átlagos elektromos autó feltöltése körülbelül 8 órát vesz igénybe 7 kW-os töltővel. Az akkumulátor nagyságától és a töltési sebesség függvényében a feltöltési idő 30 perc és 12 óra közé tehető. 


Hány kwh egy autó teljes és/vagy részleges feltöltése? 


Egy autó részleges vagy teljes feltöltése 1 nap és 15 perc közötti időtartamban lehetséges. Az elektromos autók töltése során felhasznált energia mennyisége attól függ, hogy mekkora az autó akkumulátorának kapacitása (kWh-ban kifejezve), és hogy milyen típusú és teljesítményű töltőt használunk. 

Az energiafelhasználás kiszámolható az alábbi képlettel:

Energiafelhasználás (kWh)= Akkumulátor kapacitása (kWh)×Töltöttségi szint változása

Például, ha egy autó akkumulátorának kapacitása 40 kWh, és a töltöttségi szintje 20 kWh-ról 80 kWh-ra növekszik, akkor az energiafelhasználás:


E=40 kWh×(80−20)%=40 kWh×0,6=24 kWh


Ez azt jelenti, hogy 24 kWh energiára van szükség a részleges feltöltéshez.

 24 kW feltöltése AC töltőn 7,4 kWh-s töltési sebességgel 3 óra, 11 kw-s töltési sebességgel 2 óra, 22 kw körülbelül 1 óra alatt. Egy 40 kW-s villámtöltőn megközelítőleg fél óra alatt feltölt az autó.


A teljes feltöltéshez szükséges energia a fenti képlet alapján:


E=40 kWh×(0−100)%=40 kWh×1=40 kWh


Teljes feltöltéshez tehát 40 kWh energiára van szükség, amit 7,4kW-es AC töltőn megközelítőleg 5 és fél óra, 11 kw-s töltési sebességgel 3-4 óra, 22 kw körülbelül 1-2 óra alatt. Egy 40 kW-s villámtöltőn egy óra alatt feltölt az autó.


Lehet-e károsítani az elektromos autó akkumulátorát gyorstöltéssel?

Az elektromos autó akkumulátorát nem lehet károsítani gyorstöltéssel normális körülmények között. Ennek oka, hogy a gyors töltési technológiák tervezésénél figyelembe veszik az akkumulátorokat és azok biztonságát. Kutatások alapján mindössze 0,1 %-al növeli az akkumulátor degradációját a gyakori gyorstöltés. A Recurrent által készített jelentés is hasonló eredményre jutott: nem mutatkozott jelentős különbség a hatótávban azon autók között amit 90%-ban gyorstöltőknél töltöttek és azok között amik kevesebb mint 10%-ban használták ezt a töltési módszert. 


Van néhány helyzet, amikor érdemes elkerülni a gyorstöltést.

  • extrém hőségben

  • extrém hidegben

  • nagyon alacsony vagy nagyon magas töltöttségi szinteken


A gyártók általában ajánlásokat tesznek közzé az akkumulátorok optimális töltési és hőmérsékleti körülményeire. Ezeket az ajánlásokat érdemes követni annak érdekében, hogy az akkumulátor élettartamának degradációját elkerüljük és megőrizzük annak teljesítményét.


Van gyorstöltő lehetőség az elektromos autómnak? Hol és hogyan tudom ellenőrizni?

Az elektromos autó gyorstöltési lehetőségét az autó belső inventere határozza meg. Az elektromos autókat általában egy fázisú, 3.3 kW teljesítményű áramátalakítókkal szerelik fel. A gyorstöltő állomások esetében az elektromos autó modelltől függően az állomás által szolgáltatott energia egészét vagy egy részét veheti igénybe. Érdemes megkérdezni az autókereskedőt a maximálisan felvehető teljesítményről.


A gyorstöltési lehetőséget a következő módokon lehet ellenőrizni.

  • Gyártói dokumentáció

  • Műszerfal információk

  • Gyártói weboldal

  • Electric vehicle database oldalon


Gyártói dokumentációk ellenőrzése

Nézze meg az autója kézikönyvét, amely részletes információkat tartalmaz az autó műszaki adatairól és a töltési lehetőségekről. Itt megtalálható az autó töltési kapacitása, a támogatott töltési csatlakozók és az, hogy az autó képes-e gyorstöltésre.


Műszerfal információk

Az autó műszerfalán vagy a központi kijelzőn is található információ a töltési lehetőségekről. Néhány autó a töltőállomásokon történő töltés során kijelzi a töltési sebességet és az elérhető töltőcsatlakozó típusát.


Gyártói weboldal

Az autó gyártójának hivatalos weboldalán általában megtalálható az autó technikai adatai és a töltési lehetőségekkel kapcsolatos információk. A gyártói weboldal mellett az electric vehicle database oldalán is megtalálható ez az információ. A modell kiválasztása után a Rapid Charging menüpont alatt látható a gyorstöltő alj típusa, elhelyezkedése az autón, valamint a maximalis töltési teljesítmény. 


Electric vehicle database oldalon

Az oldalon először válassza ki az Ön autójának típusát a kereső segítségével.

A modell kiválasztását követően tekerjen le a Charging táblázathoz. Itt a Fastcharge Port néven megtalálja, hogy van-e gyorstöltési lehetőség az autóján, és ha igen milyen típusú.


Melyek a legfontosabb elektromos autó töltő applikációk?

A legfontosabb elektromos autó töltő applikációk az MVM töltőpont, a MOL Plugee, a Polyfazer, a driveE-ON, az eCHARGE+, a Teapont, A BookMyCharging, az Ionity, valamint a be.ENERGISED. Ezek mind olyan applikációk amik az egyes töltőüzemeltetők hálózatában szereplő töltők használatához szükségesek, hiszen az applikáción keresztül lehet a töltést indítani vagy leállítani és fizetni a felhasznált energiáért. 

Ezen kívül vannak olyan applikációk, mint a ParkL, a Plugshare vagy a Chargemap amik a töltőállomások megtalálását segíti.


Hogyan lehet megelőzni az elektromos autó töltéssel kapcsolatos baleseteket?

Az elektromos autó töltéssel kapcsolatos balesetek elkerülhetőek ha a töltő telepítését egy szakember végzi el a szabványoknak megfelelően. Az autó töltéséhez érdemes otthoni fali töltőt választani a sima konnektoros töltés helyett. Ennek oka, hogy a háztartási konnektorokat nem olyan folyamatos, nagy terhelésre tervezték, amit egy autó töltő jelent. Illetve ha nincs a parkolóhoz megfelelően közel konnektor, és a töltést hosszabbítóval valósítják meg, az biztonsági problémákat okozhat.


Emellett érdemes az alábbi tényezőket is figyelembe venni.

  • Töltőberendezés ellenőrzése

  • Vízmentes környezet

  • Megfelelő elektromos hálózat

  • Szakszerű telepítés

  • Rendszeres karbantartás


Töltőberendezés ellenőrzése

Mindig győződjön meg arról, hogy a használt töltőberendezés megfelelően működik és karbantartott. A töltőkábel, a csatlakozó és az esetleges sérülések rendszeres ellenőrzése szükséges. 


Vízmentes környezet

Autótöltés közben a töltőberendezés és a csatlakozók ne érintkezzenek közvetlenül esővízzel vagy vízzel. Víz bejutása a töltőberendezésbe vagy a jármű elektronikai rendszerébe kockázatos lehet.


Megfelelő elektromos hálózat

Az otthoni töltőpontokat szakemberek által alakítsuk ki, és mindig ügyeljünk arra, hogy az elektromos rendszer és a kábelezés megfeleljen a helyi előírásoknak és biztonsági szabványoknak.


Szakszerű telepítés

Ha otthoni töltőberendezést telepítéséhez keress fel egy szakembert a megfelelő telepítés és beállítás érdekében.


Rendszeres karbantartás

Az elektromos autó rendszeres karbantartása, beleértve a töltőberendezés ellenőrzését is, fontos a biztonságos üzemeltetés érdekében.


Milyen jogszabályok vonatkoznak az elektromos autó töltésére?

Jelenleg a 243/2019. (X. 22.) Korm. rendelet az elektromobilitási szolgáltatásról nevű jogszabály van érvényben, ami kimondja:

  • Elektromos töltőállomás és elektromos töltőhely definícióját

  • Az elektromos töltőberendezés üzemeltetésének engedélyezéséhez szükséges pontokat

  • Az elektromos töltőberendezés üzemeltető feladatait

  • Az elektormobilitás szolgáltatás nyújtására irányuló tevékenység bejelentésének menetét

  • Az elektormobilitás szolgáltató feladatait

  • Az elszámolás szabályai

  • A Hivatal által kiszabható bírság mértékét és megfizetésének módját

  • Az Adatszolgáltatási kötelezettséget

  • Az ár meghatározását és az egyes díjtételek fajtáit

  •  Az elektormobilitás felhasználók tájékoztatását


Milyen hatással van az elektromos autó gyakori töltése az akkumulátor élettartamára?

Hosszútávon a gyakori vagy túlzottan magas töltési ciklusoknak negatív hatása lehet az akkumulátor élettartamára. Minden alkalommal, amikor az akkumulátort feltöltik és lemerítik, egy töltési ciklust hajtanak végre. Minél többször töltenek fel és merítenek le egy akkumulátort, annál több töltési ciklusnak van kitéve, és ez csökkentheti az élettartamát. Az akkumulátorok élettartama hosszabb lehet, ha a felhasználók a kijelölt (20-80%) terhelési tartományokon belül tartják a töltöttségi szintet.


Milyen támogatások léteznek az elektromos autó töltésére?

Jelenleg Magyarországon töltésre nincs támogatás.

Elektromos autó vásárlására van állami támogatás 2024-ben cégek számára.


Milyen előnyökkel jár az elektromos autó töltése a környezetvédelem szempontjából?

A villanyautó töltése lehetséges megújuló energiával is, amely teljesen semleges az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából. 

Egy olyan országban, amelynek a villamos energia termelése nagy arányban fosszilis forrásból táplálkozik (pl. szénerőműből), körülbelül feleannyi szén-dioxidot kibocsátásért felelős ugyanakkora távon, mint a hagyományos benzínes és dízeles autók.


Milyen jövőbeli tervek vannak az elektromos autó töltés fejlesztésére?

Az elektromos autó töltés következő nagy fejlesztése a vezeték nélküli, vagyis indukciós töltés. Ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi az elektronikus eszközök feltöltését anélkül, hogy azokat a hálózatba kellene dugni. A mobiltelefonokhoz hasonlóan ezt a technológiát az elektromos járművekre is lehetne adaptálni, lehetővé téve, hogy az autó akkumulátora bizonyos útfelületeken való közlekedés közben töltődjön fel. Ez egy speciálisan felszerelt pályáról történik, ahol olyan tekercseket helyeznek el, amelyek csak akkor aktiválódnak, amikor az elektromos jármű áthalad. Ez az úgynevezett "elektromos út".

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az elektromos járművek érintésmentes töltési technológiája, más néven induktív töltés, kényelmes, vezeték nélküli módszert kínál az elektromos járművek akkumulátorainak feltöltésére. Az elektromos járművek induktív töltésének két módja lehet:


Statikus feltöltés: Az indukciós feltöltés akkor történik, amikor az elektromos jármű parkol (bevásárlóközpontok parkolójában, garázsában, autópálya-szervizben stb.). A feltöltéshez az autót egy földre helyezett talapzat vagy doboz fölött kell leparkolni. Ezután egy mágneses mező továbbítja az elektromosságot a jármű töltőjéhez.


Dinamikus feltöltés: Ez a DEVC (Dynamic Electric Vehicle Charging) üzemmód lehetővé teszi, hogy az elektromos járművet menet közben töltse fel, a speciálisan erre a célra kialakított útburkolatba épített eszköznek köszönhetően. Többé nem kell kötelezően megállnia nagy távolságokon, mivel elektromos járművét folyamatosan táplálja.

Több országban, többek között az Egyesült Királyságban és Svédországban is végeztek tanulmányokat ebben a témában. Az egyik legnagyobb hátrány azonban az, hogy ennek a rendszernek az úttestbe való beépítése magas költségekkel jár.


Az induktív töltés számos előnyt biztosít.

Kényelem és egyszerűség

Induktív töltésnél nincs szükség kábelezésre vagy csatlakozókra. Az autót egyszerűen el lehet helyezni a töltőpont felett, és a töltés automatikusan megkezdődik. Ez kényelmes lehet a felhasználók számára, és a töltési folyamat egyszerűbbé válik. Ezen kívül induktív töltéssel a hatótáv is növelhető, így kevesebb tervezésre és megállóra lenne szükség, ami kényelmesebbé tenné a hosszabb távú utazásokat is. 

Nagyobb energiahatékonyság

Eszközkompatibilitás

Tartósság

Elektromos autók súlyának és árának csökkenése


Ez az innovatív töltési megoldás az elektromos járművek számára forradalmasíthatja a piacot, valódi hozzáadott értéket nyújtva a felhasználóknak és ösztönözve a környezetbarát mobilitást.

Az induktív töltés témájában azonban még számos megválaszolatlan kérdés és kihívás van.

Jelentős költségek

A vezeték nélküli töltőrendszerek telepítése költséges lehet, mivel speciális infrastruktúrára, például a járdába ágyazott töltőlemezekre van szükség. Az induktív töltőrendszerek tervezése és telepítése költségesebb lehet, mint a hagyományos vezetékes töltőinfrastruktúra kiépítése. 

Energiahatékonyság

Elektromágneses interferencia

Veszélyben a nemzetközi bevetés





571 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page