top of page

Mit kell tudni az elektromos autó otthoni töltéséről?

Frissítve: ápr. 11.

Az elektromos autók számának növekedésével együtt nőtt a töltési igény is, amire a nyilvános töltő száma nem reagált megfelelő mértékben. A nyilvános töltők limitált száma és magas ára miatt egyre inkább az elektromos autó otthoni töltése kerül előtérbe. 

Az otthoni töltés előnye amellett, hogy időt és pénzt spórolhatunk, hogy nem vagyunk időhöz kötve és sokkal kényelmesebb a töltés megoldása. Az otthoni töltés kiépítésének magas ára, és a töltési sebesség korlátozottsága említhető hátrányként. A megfelelő otthoni elektromos autó fali töltő kiválasztásához szükséges figyelembe venni a házban rendelkezésre álló kapacitást, az elektromos autó típusát, valamint érdemes átgondolni, hogy milyen funkciókra van szükségünk.  

Az otthoni elektromos autó töltőknek különböző fajtái vannak, melyek eltérő töltési sebességet és funkciókat biztosítanak. Választhatunk fix kábeles és kábel nélküli töltőt az igényeinknek megfelelően. 

Az okos elektromos autó fali töltők ára átlagosan 300 000 - 500 000 Ft  között mozog, mely függ a teljesítménytől, a kábel kialakítástól és az olyan funkcióktól mint az RFID kártya vagy a kijelző. 

Az otthoni elektromos autó töltő kiépítéséhez érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakértő céggel, aki a helyszíni felmérést követően személyre szabott ajánlatot készít Önnek. 


 

Ebben a cikkben az elektromos autó otthoni töltéséről olvashatsz

  1. Miért hasznos nekem az otthoni elektromos autó töltés?

    1. Milyen előnyei vannak az otthoni elektromos autó töltésnek?

    2. Milyen hátrányai vannak az otthoni elektromos autó töltésnek?

  2. Hogyan válasszunk fali töltőt elektromos autó otthoni töltéséhez?

    1. Fix kábeles vagy kábel nélküli töltő: melyiket válasszam?

    2. Honnan tudom, hogy az otthoni elektromos autó töltő kompatibilis az elektromos autómmal?

  3. Mennyibe kerül átlagosan egy otthoni elektromos autó töltő?

  4. Mi az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének folyamata?

  5. Mennyibe időbe telik átlagosan az otthoni elektromos autó töltő telepítése?

  6. Mennyibe kerül összesen az otthoni elektromos autó töltő telepítése?

    1. Milyen havi költségei vannak az otthoni elektromos autó töltő kiépítés szolgáltatásnak?

  7. Milyen állami támogatások vannak az otthoni elektromos autó töltéshez?

  8.  Mennyibe kerül az elektromos autó töltése otthon?

    1. Mennyi áramot fogyaszt az elektromos autó otthoni töltése?

    2. Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autó otthoni töltési költségeit?

    3. Hogyan tudom mérni az elektromos autó otthoni töltését?

    4. Honnan tudom, hogy bírni fogja az otthoni elektromos hálózat az elektromos autó otthoni töltését?

  9. Milyen karbantartási munkákat kell elvégezni az otthoni elektromos autó töltés esetében? Milyen gyakran?

  10. Hogyan kell tölteni az elektromos autót otthon?

    1. Hogyan kell tölteni az elektromos autót otthon különböző feltételek között?

    2. Milyen gyorsan tölti fel a kocsimat egy otthoni elektromos autó töltő?

 

Miért hasznos nekem az otthoni elektromos autó töltés?

Az elmúlt években az elektromos autók száma fokozatosan nőtt Európában, és hazánkban is. A legfrissebb adatok szerint 2023 június végén a zöld rendszámos autók száma meghaladta a 74 ezret, ebből 41 386 tisztán elektromos autó volt. Egy év alatt közel 50%-al nőtt az elektromos autók száma, hiszen egyre többen használnak ilyen járművet annak előnyei miatt. Magyarországon jelenleg az autók 1,5%-a elektromos vagy tölthető hibrid, az új autók között ez az arány 7%. Néhány év múlva az autók 20%-a már elektromos lesz, vagyis egy 100 parkolóhelyes társasházban átlagosan 20 ilyen autó fog parkolni. 

Az elektromos autók számának növekedésével nem fejlődött együtt a töltési infrastruktúra, még mindig arányaiban kevés nyilvános töltő áll a villanyautósok rendelkezésére. Ezáltal megnőtt a várakozási idő egy-egy utcai töltőállomásnál. Ezt a helyzetet még súlyosbította az is, hogy 2023 januárjában a nyilvános töltés ára a háromszorosára nőtt a legtöbb töltőállomásnál, illetve a szupermarketeknél található ingyenes töltők is fizetőssé váltak év végére. A hosszú várakozási idő és a megnövekedett költségek miatt egyre nagyobb igény merül fel az otthoni elektromos autó töltésre, mely számos szempontból előnyösebb mint a töltés többi alternatívája. 


Milyen előnyei vannak az otthoni elektromos autó töltésnek?

Az otthoni elektromos autó töltésének számos előnye van. Először is, az ilyen típusú készülék nagyobb kényelmet biztosít, valamint időt és pénzt takarít meg a nyilvános töltőponton keresztül történő töltéshez képest. Ráadásul a nyilvános töltőállomás-hálózat még mindig túlságosan korlátozott ahhoz, hogy a villanyautósok minden igényét kielégítse. 


Az elektromos autó otthoni töltésének előnyei.

  • Kényelem és hozzáférhetőség

  • Biztonság

  • Időmegtakarítás

  • Költségmegtakarítás

  • Energiahatékonyság


Kényelem és Hozzáférhetőség

Az otthoni töltés lehetővé teszi, hogy kényelmesen és saját otthonában töltse fel az elektromos autót. Nincs időhöz kötve, bármikor töltheti elektromos autóját, hiszen csak Ön fér hozzá a töltőhöz. 


Biztonság

Az otthoni töltés növelheti az autó és a tulajdonos biztonságát, mivel az otthoni parkoló általában biztonságosabb környezet lehet, hiszen saját garázsában mások nem férnek hozzá se a töltőhöz, se az autóhoz. 


Időmegtakarítás

Az otthoni töltés megtakarítja azt az időt és energiát, amelyet a nyilvános töltőhelyek vagy benzinkutak felkeresése és a várakozás venne igénybe.  A járművet hazaérve könnyedén felteheti tölteni, ami egy éjszaka alatt kényelmesen feltöltődik. 


Költségmegtakarítás

Elektromos járművének otthoni feltöltése 5-ször olcsóbb, mint egy benzinnel vagy gázolajjal működő belső égésű jármű feltöltése, ugyanannyi megtett kilométer esetén. Az otthoni töltés költsége harmada a nyilvános töltőállomáson történő töltésnek.


Energiahatékonyság

Az otthoni töltés lehetőséget ad a személyre szabott energiahatékonyságra. Ha rendelkezik napelemes rendszerrel, akkor akár saját megújuló energiát is felhasználhat az autó töltéséhez, csökkentve ezzel a károsanyag-kibocsátást.



Milyen hátrányai vannak az otthoni elektromos autó töltésnek?

Bár az otthoni töltésnek számos előnye van, a kezdeti időszakban hátrányok is megjelennek. A megfelelő töltő és a kivitelező cég kiválasztása időigényes folyamat lehet. Emellett hálózatbővítés nélkül a nagyobb töltési teljesítmény (pl. 22 kW) folyamatos használati lehetősége sem garantált.  


Az otthoni elektromos autó töltés hátrányai.

  • Tervezés időigényessége

  • Magas beruházási költség

  • Korlátozott töltési sebesség


Tervezés időigényessége

Az otthoni elektromos autó töltés kiépítése előtt szükséges tájékozódni a töltő típusairól, funkcióiról, a kivitelezési lehetőségekről, és kiválasztani egy szakértő céget aki elvégzi a telepítést és az üzembe helyezést. 


Magas beruházási Költség

Az otthoni elektromos autó töltő telepítése magas kezdeti beruházást igényel. Ez magában foglalja a töltőberendezés beszerzését, telepítési költségeket, és esetlegesen a ház elektromos rendszerének módosítását. 


Korlátozott töltési Sebesség

Az otthoni töltési sebesség néha korlátozottabb lehet a ház többi elektromos fogyasztó energiafelhasználásától és a rendelkezésre álló kapacitástól függően. Így előfordulhat, hogy hosszabb töltési idővel kell számolnia. 


Hogyan válasszunk fali töltőt elektromos autó otthoni töltéséhez?

A megfelelő otthoni elektromos autó fali töltő kiválasztásakor figyelembe kell venni.


  •  a házban rendelkezésre álló kapacitás

  • az elektromos autó típusa 

  • a szükséges funkciók


Elsőként a házban rendelkezésre álló kapacitást érdemes megvizsgálni. Családi házakban általában 3*16 vagy 1*32 Amper van. Érdemes felmérni milyen egyéb berendezések kapcsolódnak a hálózathoz, például hőszivattyú vagy szauna, illetve van-e napelemes betápálás. A kapacitást ellenőrizheti az áramszámlán vagy a mérőórán. Az áramszámlán a mérőóra típusánál "1F" egy fázist , "3F" pedig három fázist jelöl. 

Ha kevés a kapacitás és nagy a ház energiafogyasztása akkor előfordulhat, hogy bővíteni kell az órát az otthoni elektromos autó töltő telepítéséhez. 


1*16 és 1*32 Amper között javasolt úgynevezett okos töltőt telepíteni ami képes az energiamenedzsmentre. Az enrgiamenedzsment egy olyan funkció, mely folyamatosan figyeli a hálózat energiafelhasználását, és a fennmaradó energiát használja fel az autó töltésére. Ezek az okos töltők általában drágábbak is, viszont ezzel a megoldással elkerülhető az órabővítés. 


Ha nagyobb kapacitás áll rendelkezésre mint 1*32 Amper akkor nem feltétlenül szükséges az okos töltő, elég egy egyszerűbb és olcsóbb modell. 


A töltő kiválasztásakor érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakértő céggel, aki egy helyszíni felmérést követően a körülményeknek megfelelő töltőre ad ajánlatot. 


A második szempont elektromos autó fali töltő kiválasztásakor az autó és a töltő kompatibilitása. 


Először szükséges megnézni, hogy a töltő csatlakozója az Ön töltőkábelével kompatibilis legyen.  Fix kábeles töltő esetén pedig a töltő csatlakozója és az autó töltőportja közötti kompatibilitást kell ellenőrizni. 

Különböző autógyártók és modellek különböző töltőcsatlakozókkal rendelkezhetnek, így mindenképp érdemes ellenőrizni az autó töltő és a kábel kompatibilitását. Európai szabvány szerint az autók túlnyomó többsége Type2-es csatlakozóval rendelkezik, ezért Type2-es töltőt szükséges hozzá választani. 

Az autó csatlakozójának típusát megnézheti az electric vehicle database oldalon: a modell kiválasztása után a Charging menüpont alatt Charge Port elnevezéssel. 

A harmadik szempont amit érdemes átgondolni, azok a szükséges funkciók. Bizonyos töltőkhöz fix kábel tartozik, ami megkönnyíti az otthoni használatot, hiszen nem szükséges minden alkalommal elővenni a töltőkábelt és bedugni, hanem csak egyszerűen leakasztható a falról. Ezen kívül vannak olyan extra funkciók mint a kijelző vagy az RFID kártya. Érdemes átgondolni Önnek milyen funkciók szükségesek és ár-érték arányban megérik-e. 


Az otthoni elektromos autó töltő kiválasztása előtt érdemes egy szakemberrel konzultálni, hogy a legjobb döntést hozza. Ebben tud segítséget nyújtani az Evergy Kft, nemcsak családi hanem társasházakban is. 


Ezen kívül érdemes ellenőrizni a töltő teljesítménye és az autó energiafelvevő képessége közötti kompatibilitást. 

A plug-in hibrid autók 3,6 kWh (1*8A) sebességgel tudnak tölteni maximum, így ennek megfelelő teljesítményű töltő elegendő. A töltők legtöbb esetben 7,4 kw teljesítménytől kezdődnek, ezért egy ilyen töltő jó megoldás lehet. A teljesen elektromos autók energiafelvétele 7,4 kw és 22 kw között mozog. Bizonyos autók (például a Tesla modell 3) csak egy fázison 32 ampert tudnak felvenni, tehát ennek megfelelően egy 11 kW-os töltő a megfelelő választás. Hiába lenne 22 kW-s a töltő, az autó akkor is csak 11 kWh-val töltene. Azt hogy az autója milyen energiafelvételre képes ellenőrizheti az electric vehicle database oldalon: a modell kiválasztása után a Charging menüpont alatt találja a Charge Power elnevezésnél.


Fix kábeles vagy kábel nélküli töltő: melyiket válasszam?

Az elektromos autó töltők között különíthetünk fix kábeles és kábel nélküli töltőket. 

A két típus ugyanúgy tölti az autóját, a fix kábeles töltőknél egy rögzített kábel csatlakozik a töltőegységhez, míg a kábel nélküli töltők levehető töltőkábellel rendelkeznek, amely kihúzható a töltőegységből.


Fix kábeles töltő
Fix kábeles töltő
Kábel nélküli töltő
Kábel nélküli töltő

A fix kábeles elektromos autó fali töltők előnyei.

  • Időmegtakarítás

  • Kényelem


Időmegtakarítás

Ha gyorsan be kell csatlakoztatnia autóját, a fix kábeles töltő készenlétben áll. Nem kell kibogoznia a csomagtartóból a tartalékot, amely az autójához tartozik, hogy mindkét végén csatlakoztassa. A kötött kábeles töltő mindig csatlakoztatva van a töltőberendezéshez, így mindig készen áll a használatra. Nem kell külön kábelt vagy eszközt hozzácsatlakoztatni.


Kényelem

Ha esős nap van, és elhagyja a házat, és magával akarja vinni a töltőkábelt, a nedves, piszkos kábel összehajtogatása és a szép autójába helyezése rendetlenül hagyhatja Önt és az autót is rendetlenül, a rögzített kültéri töltőkábel azt jelenti, hogy az állandóan kint él.


A fix kábeles elektromos autó fali töltők hátrányai.

  • Kisebb rugalmasság

  • Magasabb beszerzési költség

  • Magasabb javítási költség


Kisebb rugalmasság

A rögzített kábeles töltők kábele fix hosszúságúak, általában körülbelül 5 és 7  m hosszúak. Ez azt jelenti, hogy mindig figyelni kell a megfelelő parkolásra, hogy a kábel elérjen az autó töltőportjáig. 


Magasabb költségek 

A kábel és a csatlakozók többletköltségei miatt a rögzített kábeles töltők általában drágábbak, mint a kábel nélküli töltők.


Magasabb javítási költség

Ha a töltő elromlik vagy gyengül az állandó használat miatt, akkor a cseréje drágább lesz, hiszen az egész töltőkészüléket szükséges cserélni, nem csak a kábelt. 



A kábel nélküli elektromos autó fali töltők előnyei.

  • Rugalmasság

  • Alacsonyabb beszerzési költség

  • Könnyű karbantarthatóság


Rugalmasság a töltési hossz tekintetében

A töltőkábelek különböző hosszúságúak, ami azt jelenti, hogy olyan kábelt használhat, amelyik megfelel annak, ahol parkolni szeretne, még akkor is, ha nagyon hosszú felhajtója van, messze magától az egységtől.


Alacsonyabb beszerzési költség

Minden elektromos járműhöz saját töltőkábel tartozik. A fix kábel nélküli töltők általában olcsóbbak, így megfizethetőbb megoldás.


Könnyű karbantarthatóság 

Ha töltő töltőkábel vagy csatlakozója megsérül vagy eltörik, könnyen kicserélhető anélkül, hogy az egész töltőegységet ki kellene cserélni.


A kábel nélküli elektromos autó fali töltők hátrányai.

  • Időigényes előkészületek

  • Kábel kezelése


Időigényes előkészületek

A független töltő egyik fő hátránya, hogy hosszabb időt vesz igénybe mindkét végének csatlakoztatása a töltés megkezdéséhez. Az egyik véget a töltőhöz, a másikat pedig az Ön elektromos autójához szükséges csatlakoztatni. 


Kábel kezelése

A kábel használatánál figyelni kell a megfelelő kezelésre, és szükség lehet egy kábelrendező vagy tároló eszközre.


Honnan tudom, hogy az otthoni elektromos autó töltő kompatibilis az elektromos autómmal?


Az otthoni elektromos autó töltő és az autó kompatibilitásának megállapításához az alábbi tényezőket szükséges ellenőrizni:

  • a töltő csatlakozója az Ön töltőkábelével kompatibilis legyen

  • fix kábeles töltő esetén a töltő kábele az autója töltőportjával kompatibilis legyen

  • töltő teljesítménye és az autó energiafelvevő képessége kompatibilis legyen


Mennyibe kerül átlagosan egy otthoni elektromos autó töltő?

Az okos elektromos autó fali töltők átlagosan 300 000 - 500 000 Ft-ba kerülnek. Az egyszerűbb modellek már 200 000 Ft kaphatóak. 


Az elektromos autó fali töltő ára függ.

  • Teljesítmény

  • Fix kábel vagy kábel nélküli

  • Funkciók: RFID kártya, kijelző, energiamenedzsment


Mi az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének folyamata?

Az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének folyamata az alábbi lépéseket tartalmazza:

  1. Kapcsolatfelvétel

  2. Helyszíni felmérés

  3. Ajánlatkészítés

  4. Szerződéskötés

  5. Telepítés


Az otthoni elektromos autó töltő kiépítésének folyamatábrája

Mennyibe időbe telik átlagosan az otthoni elektromos autó töltő telepítése?

Az otthoni elektromos autó töltő telepítéséhez 1-3 napra van szükség családi házban. 


Az otthoni elektromos autó töltő telepítésének idejét befolyásolja:

  • a mérőóra és a töltő helye közötti távolság hossza, vagyis a nyomvonal

  • földmunka szükségessége

  • időjárási körülmények


Mennyibe kerül összesen az otthoni elektromos autó töltő telepítése?

Az otthoni elektromos autó töltő telepítése általában 500 000 - 1 000 000 Ft között mozog.


Az ár függ.

  •  a töltő típusától, teljesítményétől

  • a nyomvonal hosszától 

  • az energiamenedzsment szükségességétől függően

  • elektromos hálózat állapota


Tétel

Költség

Töltő

200 000 -500 000 Ft

Energiamenedzsment

100 000 Ft

Telepítési (anyagdíj+munkadíj)

150 000 Ft -800 000 Ft

Elektromos hálózatának bővítése

5000/A 32A felett

ügyintézés 50 000 Ft

munkadíj 150 000 - 300 000 Ft


Milyen havi költségei vannak az otthoni elektromos autó töltő kiépítés szolgáltatásnak?

Az otthoni elektromos autó töltő kiépítés szolgáltatásnak nincsenek havi költségei. A töltőt és a telepítést a munka után egy összegben, vagy a munka előtt és a munka után két összegben fizeti ki a megrendelő. 


Milyen állami támogatások vannak az otthoni elektromos autó töltéshez?

Jelenleg nincs állami támogatás az otthoni elektromos autó töltéshez. 


 Mennyibe kerül az elektromos autó töltése otthon?

Az elektromos autó otthoni töltésének havi költsége 13 125 és 21 875 Ft közötti összegbe kerül. A havi költség függ az áram árától és a megtett kilométerektől. 


Áram ára

Otthoni töltés esetén az energiát bekerülési áron kapja az autótulajdonos. Ez 2523 kWh/év fogyasztásig 36-40 Ft-os rezsicsökkentett árat jelent. Ennél magasabb fogyasztásnál már 70 Ft/kWh lesz az elektromos autó töltés ára.  Ha valaki villanyautóját is a saját hálózatáról tölti, akkor valószínűleg túl fogja lépni ezt a határt, így a magasabb tarifával érdemes számolni.


Havi átlagosan megtett km

Egy villanyautóval átlagosan 50 km-t tesznek meg napi szinten városi közlekedés esetén. Havi 30 nappal számolva ez 1500 km. 100 km-en egy átlagos villanyautó 15 kW-ot fogyaszt. Havi szinten ez 225 kW fogyasztást jelent. 


Havi elektromos autó töltés ára

Az előzőek alapján egy elektromos autó havi töltésének költsége (225 kW átlagos fogyasztással számolva) rezsicsökkentett áron 9000 Ft-ot, 70 Ft/kW-os áron pedig 15 750 Ft költséget jelent. 

A magasabb tarifa mellett havonta 15 750 Ft-tal lesz magasabb a villanyszámla.

Otthoni elektromos autó töltés havi költsége a megtett kilométerek alapján

Mennyi áramot fogyaszt az elektromos autó otthoni töltése?

Az elektromos autó otthoni töltésének áramfogyasztása havi 125 és 375 kW között mozog, a megtett kilométerek és az autó akkumulátor méretének függvényében. 


Milyen tényezők befolyásolják az elektromos autó otthoni töltési költségeit?

Az elektromos autó otthoni töltési költségeit az alábbi tényezők befolyásolják.

  • Az otthoni elektromos hálózat állapota

  • Akkumulátor kapacitása

  • Megtett kilométerek

  • Elektromos áram ára

  • Töltési időszak és tarifa


Az otthoni elektromos hálózat állapota

Ha az otthoni elektromos hálózat nem biztosít elegendő kapacitást az autó töltésre akkor szükség lehet az óra bővítésére, ami egyszeri plusz költségeket jelenthet.


Akkumulátor kapacitása

Az elektromos autó akkumulátorának mérete befolyásolja, hogy mennyi töltésre van szükség. Minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, annál több áramra van szükség, ami növeli a töltési költségeket.


Megtett kilométerek

Attól függően hogy mennyi kilométert tesz meg napi szinten más mennyiség “visszapótlására” lesz szükség. Minél többet használja az autót annál magasabbak lesznek a költségek. 


Elektromos áram ára

Az elektromos autó töltése során felhasznált áram ára az egyik meghatározó tényező. Az áramtarifák különböző régiókban és országokban eltérőek, és akár időszakonként is változhatnak.


Töltési időszak és tarifa

Néhány elektromos áramszolgáltató különböző időszakokra alkalmazott áramtarifákat kínál, például éjszakai olcsóbb áramot. A felhasználók az időzítési lehetőségeket kihasználva csökkenthetik a töltési költségeiket.


Hogyan tudom mérni az elektromos autó otthoni töltését?

Az elektromos autó otthoni töltését lehet mérni almérőval, vagy fogyasztásmérővel amit közvetlenül az óra után helyeznek el a telepítés során. Ezen kívül bizonyos töltőkben MID-hiteles almérő is található, ami méri a töltött mennyiséget. A legtöbb gyártó biztosít egy applikációt vagy webes felhasználói felületet ahol megtekinthető és nyomon követhető az elektromos autó otthoni töltése. 


Honnan tudom, hogy bírni fogja az otthoni elektromos hálózat az elektromos autó otthoni töltését?

Az utólagos otthoni elektromos autó töltő kiépítésének megvalósíthatósága a házban rendelkezésre álló kapacitástól és az elektromos hálózat állapotától függ. Ezeket a tényezőket egy szakértő cég a helyszíni felmérés során meg tudja állapítani, és megmondani, hogy kiépíthető-e utólagosan az otthoni elektromos autó töltő.

Ha a szakértő cégtől kap ajánlatot a kiépítésre akkor biztos lehet benne, hogy kiépíthető az otthoni töltés.

Ha a jelenlegi energia nem elég akkor szükséges a hálózat bővítése, amellyel elektromos autó töltés kompatibilissá teheti a hálózatot. 


 Milyen elektromos áram szükséges az elektromos autó otthoni töltéséhez?

Az elektromos autó otthoni töltéséhez AC töltés javasolt. A házak és épületek általában AC árammal rendelkeznek. Ezzel szemben az akkumulátorok által szolgáltatott villamos energia egyenáram. 


Ezért az AC töltők általában átalakítják a háztartási váltóáramot olyan formára, amelyet az elektromos autó akkumulátora elfogadhat. A legtöbb elektromos autó 7,4 kW vagy 11 kW-os töltésre, plug-in hibridek pedig 3,6 kW-os töltésre képesek. Ennek megfelelően 3*16 vagy 1*32 amper szükséges az elektromos autó otthoni töltéséhez.


Milyen karbantartási munkákat kell elvégezni az otthoni elektromos autó töltés esetében? Milyen gyakran?

Az elektromos autó töltés esetén az alábbi karbantartási munkákat kell elvégezni:

  • tervszerű megelőző karbantartás 1 évente

  • érintésvédelmi felülvizsgálat 3 évente 

  • szabványossági felülvizsgálat 6 évente


Hogyan kell tölteni az elektromos autót otthon?

Az elektromos autó otthoni töltés gyári töltőkábellel, fali vagy oszlopos töltővel valósítható meg. Utóbbiak kiépíthetők fix kábellel vagy kábel nélkül. Fix kábeles töltőknél a töltőberendezés része a kábel, aminek szabad végét kell az autóhoz csatlakoztatni. A kábel nélküli töltőknél csak egy csatlakozó van kiépítve, így ehhez és az autóhoz is csatlakoztatni kell a saját kábelét.A Az elektromos autó töltése egyszerűen megkezdhető a töltőállomás kijelzőjén lévő gombok, egy applikáció vagy RFID kártya segítségével. 


Az elektromos autó töltési állapotát ellenőrizheti több helyen.

  • autó fedélzeti kijelzője

  • app

  • töltő kijelzője


Az elektromos autókban lévő fedélzeti számítógép vagy kijelző általában mutatja a töltési állapotot. Az ilyen rendszerek részletes információkat nyújthatnak, például a töltési szint százalékáról, a töltési sebességről vagy az esetleges töltési hibákról. Több elektromos autógyártó kínál mobil alkalmazásokat, amelyek segítségével az autótulajdonosok távolról is ellenőrizhetik az autójuk töltési állapotát. 

Amikor az autó eléri a kívánt töltöttségi szintet, vagy amikor már nem szükséges tovább tölteni, egyszerűen állítsa le a töltést.  Az akkumulátor szintjét érdemes 20-80% között tartani, kerülni a teljes lemerítést és a teljes feltöltést. Emellett vannak olyan egyéb körülmények amikre érdemes odafigyelni. 


Hogyan kell tölteni az elektromos autót otthon különböző feltételek között?

Az otthoni elektromos autó töltése számos körülmény között megvalósulhat, aszerint hogy miről/mivel töltjük az autót (napelem, generátor, vezeték nélkül, hanghullámmal), milyen áramot használunk hozzá (egyenáram, váltóáram) és hogy milyenek az időjárási viszonyok (eső, ponyva alatt, hideg, meleg). 


Tölthetem az elektromos autót napelemmel?

Igen


Tölthetem az elektromos autót esőben?

Igen



Tölthetem az elektromos autót generátorról?

Igen


Tölthetem az elektromos autót egyenáramról?

Igen


Tölthetem az elektromos autót váltóáramról?

Igen


Tölthetem az elektromos autót hanghullámmal?

Nem


Tölthetem az elektromos autót ponyva alatt?

Nem


Tölthetem az elektromos autót vezeték nélkül?

Igen


Tölthetem az elektromos autót hidegben?

Igen


Tölthetem az elektromos autót melegben?

Igen


Tölthetem az elektromos autót menet közben?

Nem


Milyen gyorsan tölti fel a kocsimat egy otthoni elektromos autó töltő?

Az otthoni elektromos autó töltő 4-8 óra alatt feltölti a kocsit, a töltőteljesítményétől és az autó energia felvevő képességétől függően. 


Hogyan tudom felgyorsítani az otthoni elektromos autó töltést?

Az otthoni elektromos autó töltés felgyorsítható egy nagyobb teljesítményű töltővel, az otthoni elektromos hálózat kapacitásának növelésével.

Ha energiamenedzsmenttel lett kialakítva a töltő, akkor a töltési sebesség felgyorsítható, ha éjszaka tölti az autóját vagy a töltés ideje alatt csökkenti az egyéb háztartási fogyasztók (pl. mosógép) használatát. 


310 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page